Kvällsstunden vecka 21 – 2017

Även av en notoriskt usel skolelev som går två år i varje klass kan det bli en ordentlig och framgångsrik person vad det lider.
Kar de Mumma, eller Erik Zetterström som han egentligen hette, hade många personliga bevis på detta att visa upp. Han skrev mer än 90 böcker som sålde i stora upplagor, hans revyer i Stockholm var folkligare och hade en bredare publik än den ”finare” konkurrenten Karl Gerhards och hans flit som kåsör i Svenska Dagbladet var enastående i sitt slag. Från 1922 och fram till mitten av 1990-talet skrev ”Kryddan” cirka 15 000 kåserier för tidningen. Denna hans förmåga gjorde det möjligt för honom att så småningom skaffa sig en Rolls-Royce av årsmodell 1951 att åka i. Kar de Mumma är denna veckans Nöjesprofil i Kvällsstunden.

Fortsätt läs

Den mytomspunna Orientexpressen

Orientexpressen är världens mest legendariska och mytomspunna tåg. Den ursprungliga Orientexpressen började gå 1883 och avgick från Paris och passerade München, Wien, Budapest och Bukarest innan tåget nådde slutmålet Konstantinopel (dagens Istanbul) i Turkiet. Orientexpressen var Europas port mot Orienten och gjorde reguljära turer efter tidtabell.

Fortsätt läs

Kvällsstunden vecka 20 – 2017

Ön Nantucket på den amerikanska östkusten, söder om Boston, var på 1800-talet ett centrum för jakten på valar. Också den ursinniga jakten på valen Moby Dick utgick från Nantucket i Herman Melvilles roman. Men i dag är vapnen nedlagda på valfångstfartygen från ön. I stället jagas det med kameror. På båtturerna från Nantucket är det främst knölvalar som hoppar upp framför fotograferna, som ovan, men också sillvalar och vikvalar. För övrigt är Nantucket ett lyxigt semesterparadis för riktigt rika och välbeställda. Bland befolkningen där återfinns också två svenska kvinnliga bästisar, Ingrid Francis och Ingela Ray. Sedan 1969 driver Ingrid ett litet bed and breakfast-företag, Swedish Delight, på den exklusiva ”miljonärsön”.

Fortsätt läs

Den svenska rösten lugnade britterna

Vem skulle du vilja höra som nyhetsuppläsare i radio om vi befann oss i krig? Vilken röst skulle du känna dig trygg med? För britterna under andra världskriget var svaret den svenskklingande Tord Alvar Lidell, ibland med efternamnet stavat ”Liddell”.

Fortsätt läs

Kvällsstunden vecka 19 – 2017

I slutet av 1800-talet var det konsthantverk i form av halmslöjd som gav torpare och småbrukare ”på Dal” – alltså i Dalsland – nödvändiga extrainkomster. Särskilt i Ärtemarks socken flätades det halmhattar som blev mycket populära i både Sverige och Norge. Också i modern tid har konst och konsthantverk i Dalsland visat sig ha en förmåga att ge liv när gamla basnäringar dukat under. Det mest slående exemplet återfinns i bruksorten Fengersfors, där ett konstnärskollektiv med 66 medlemmar gjort om ett nedlagt pappersbruk till en myllrande turistattraktion som varje år lockar cirka 25 000 besökare. I veckans landskapsnummer om Dalsland berättar vi även om skidåkarlegenden Janne Ottosson – liksom om den varvsindustri som fanns förr i Dalsland.

Fortsätt läs

Ett par sanningens ord om Gotska Sandön

Från Björn Sjöstedt i Hällekis har ett längre debattinlägg kommit som ger en annan bild av mördaren Peter Gottberg på Gotska Sandön än den som Kvällsstunden-medarbetaren Rolf Larsson Henriksen fömedlade i nummer 17. Sjöstedt menar att det mesta som berättas om Gottberg torde vara rena myterna. Dock är det, enligt Sjöstedt, klarlagt att Gottberg 1816 var anklagad dels för vrakplundring, dels för mord, alternativt dråp på en tonårig dräng, Petter Lundblad. Detta är debattinlägget i sin helhet.

Fortsätt läs

Kvällsstunden vecka 18 – 2017

Lana Turner var en av de klassiska filmstjärnorna, verksam i skådespelaryrket i närmare 50 år. 1937 slog hon igenom, bara 16 år gammal, som ”jumperflickan” i filmen Skandal i Hollywood. Först 1985 avrundade hon sin karriär med en roll i tv-serien Kärlek ombord. Lana, eller Judy som föräldrarna kallade henne, var ett levande exempel på att ett vackert utseende inte automatiskt leder till ett lyckligt liv. Yrkesmässigt fick hon kämpa hårt för att visa att hon kunde agera – och privat ingick hon åtta mer eller mindre misslyckade äktenskap. Inte heller depressioner och alkoholmissmissbruk undkom hon. Men mot slutet av sitt liv vände hon sitt liv till det bättre, tog avstånd från både alkohol och osund mat och levde som hängiven katolik.

Fortsätt läs

Mannen som grundlurade nazisterna

Efter att de allierade trupperna hade vunnit över tyskarna i Nordafrika i maj 1943 var det dags att ta sig över Medelhavet och fortsätta kriget i Europa. Militärt sett stod det klart att det måste ske genom att få fotfäste på Sicilien för att sedan kunna avancera genom Italien. Problemet var att även den tyska militärledningen insåg detta och skulle bygga upp ett starkt försvar av ön.

Fortsätt läs

Kvällsstunden vecka 17 – 2017

På eftersommaren i år kan 100-årsminnet av komikern Martin Ljung firas. Riktigt så gammal blev han dock inte; han missade ”jämna seklet” med sju år, vilket ändå får anses som ytterst aktningsvärt. Under hela 1950-talet och en bra bit in på 60-talet var Martin Ljung den stora humorstjärnan i Povel Ramels tältturnerande Knäppuppensemble. Särskilt hans monologer – som till exempel sjuklingen Viking, Upptäcktsresanden, Fnykis, Kanonkungen och Skojten – bidrog till att ge regelbunden träning åt det svenska folkets skrattmuskler. Den före detta smedhalvan från Notviken kunde dock mer än så. Han fick sitt artistiska genombrott som orgelimitatör (!) och hans sångröst, i djupast tänkbara basläge, gick inte av för hackor.

Fortsätt läs