Kvällsstunden vecka 25 – 2017

På sjön Siljan i Dalarna hör det till traditionen att kyrkbåtar ska framföras på vattnet med armkraft och åror. 18,5 meter långa är de smäckra träbåtarna och 20 roddare i varje båt hjälps åt med att hålla farten. Rorsmannen i båtens akter ser samtidigt till att roddarna håller takten med årtagen så att båten flyter rakt och fint. Tio knops hastighet kommer båtarna upp i. Och naturligtvis tävlas det. Siljansrodden börjar på midsommardagen med start i Siljansnäs. Tävlingen pågår sedan i två veckor med ytterligare fem deltävlingar, nämligen i Leksand, Rättvik, Mora, Sollerön och Orsa. Kyrkbåtsrodden härstammar från den tid då det var obligatoriskt att besöka kyrkan på söndagar och helger. Att ro kyrkbåt var ett sätt att transportera sig.

Fortsätt läs

Ingen midsommar utan kyrkbåtsrodd

Knappt någonstans i Sverige känns väl midsommaren mer svensk än i Dalarna. Här vajar svenska flaggan över underbar natur och vida sjöar, över majstänger, hembygdsdräkter och fiol- och dragspelsmusik. Men för Åsa Mattsson i Mora blir det ingen riktig midsommar utan kyrkbåtar och Siljansrodden.
– Min pappa var en av initiativtagarna, säger hon.

Fortsätt läs

Kvällsstunden vecka 24 – 2017

Som highscooleleven Sandy i musikalfilmen Grease fick Olivia Newton-John sin guldroll i livet 1978. Hon fick då spela mot en av den tidens hetaste stjärnor, John Travolta. Men kanske ännu viktigare var alla de guldlåtar som hon fick med sig i sitt sångbagage för resten av sitt liv: ”Hopelessly Devoted To You”, ”Summer Nights” och ”You Are The One That I Want”. Åren har gått och den oföränderligt blonda och ungflicksaktiga australiensiskan Olivia, numera bosatt i USA, närmar sig 70 år. Hon håller fortfarande sitt artisteri igång, men vid sidan av den karriären ägnar hon sig också åt en omfattande välgörenhet. Själv drabbad av cancer driver hon bland annat ett cancerforskningsinstitut i Melbourne.

Fortsätt läs

Paret Lindberghs Grönlandsäventyr

Den svenskättade flygaren Charles Lindbergh (1902-1974) blev världsberömd när han den 20-21 maj 1927 gjorde den första soloflygningen över Atlanten med sitt flygplan Spirit of St. Louis. Han blev då en av världens mest kända personer. Och han blev åter rubrikernas man i mars 1932 när hans förstfödde son, den knappt tvåårige Charles Augustus Lindbergh Jr, kidnappades och mördades.

Fortsätt läs

Brev från läsarna – Pajalapennan

Vi får många brev till Kvällsstunden. Inte sällan kommer de från er prenumeranter som på ett eller annat sätt vill ge oss beröm eller visa oss sin uppskattning. Ibland tvärt om… Detta tycker vi på redaktionen är roligt. Era reaktioner på tidningen – bra som dåliga – är en viktiga för oss då de ger en fingervisning om vad som fungerar respektive inte fungerar i Kvällsstunden. Men ibland händer det att vi får brev av helt annan karaktär. Ett sådant damp ner i vår brevlåda idag…

Fortsätt läs

Kvällsstunden vecka 23 – 2017

Freden vid Brömsebro har vi väl alla hört talas om. Den slöts 1645 mellan Danmark och Sverige vid det som då var gräns mellan de båda länderna – och gräns mellan Blekinge och Småland. För Sveriges del innebar fredsavtalet att Jämtland, Härjedalen, Gotland och den numera estniska ön Ösel tillföll Sverige – plus Halland på 30 år. 13 år senare, vid freden i Roskilde, kom även (bland annat) Blekinge att tillfalla Sverige och båda brofästena kom därmed att stå på svensk mark. Blekinge är veckans landskap i Kvällsstunden, och vi bjuder denna gång på läsning om snillena från Jämshög, fiskedonen från Svängsta och de marina minnena i Karlskrona. En 21-åring från Olofström som redan driver fyra företag låter vi er också lära känna.

Fortsätt läs

Warner Oland – svensk films stora doldis

Han spelade mot Greta Garbo, Marlene Dietrich och Boris Karloff. Han regisserades av storheter som Josef von Sternberg, Michael Curtiz och William A Wellman. Han gifte sig rikt, blev mångmiljonär och toppade sin karriär genom att erövra världen som deckaren Charlie Chan. Ändå är han märkligt okänd i den svenska filmhistorien.

Fortsätt läs

Kvällsstunden vecka 22 – 2017

Säga vad man vill om Niagara, men just där är det i varje fall (!) ingen brist på vatten. 2 400 kubikmeter per sekund av den flytande varan dånar ner för flodstupen som ett årsgenomsnitt. Men under de perioder då snösmältningen pågår i omgivningen kan det öka till mer än 6 000 kubik i sekunden. Det är den stora mängden vatten som gör Niagara så enastående i sitt slag. Vad fallhöjden beträffar – cirka 55 meter – är den inte alls märkvärdig vid en jämförelse. Till exempel är vattenfallet vid Njupeskär i Dalarna mer än dubbelt så högt, 125 meter, men bredden på det fallet är bara någon meter. Genom åren har våghalsar av olika slag åkt tunna ner för Niagara. Först av alla var en 63-årig dam!

Fortsätt läs

Hertha Hillfon lekte fram lerans former

Konstnären Hertha Hillfon levde i 92 år och var aktivt skapande intill sina sista dagar i livet. Hon var en allsidig konstnär som tecknade och målade, men det var i lera som hennes konstnärliga ådra blommade ut i en stor mängd alster från alldagliga föremål till mänskliga gestalter. Med lera i händerna blev hon livfullt lekande och en nydanare av svensk keramisk konst…

Fortsätt läs

Kvällsstunden vecka 21 – 2017

Även av en notoriskt usel skolelev som går två år i varje klass kan det bli en ordentlig och framgångsrik person vad det lider.
Kar de Mumma, eller Erik Zetterström som han egentligen hette, hade många personliga bevis på detta att visa upp. Han skrev mer än 90 böcker som sålde i stora upplagor, hans revyer i Stockholm var folkligare och hade en bredare publik än den ”finare” konkurrenten Karl Gerhards och hans flit som kåsör i Svenska Dagbladet var enastående i sitt slag. Från 1922 och fram till mitten av 1990-talet skrev ”Kryddan” cirka 15 000 kåserier för tidningen. Denna hans förmåga gjorde det möjligt för honom att så småningom skaffa sig en Rolls-Royce av årsmodell 1951 att åka i. Kar de Mumma är denna veckans Nöjesprofil i Kvällsstunden.

Fortsätt läs