Korrespondent och hemlig kurir

[good_old_share]

Så gott som alla av oss har nog i SVT:s Aktuellt sett och hört Stig Fredrikson rapportera från platser i världen. Numera har han dragit sig bort från tv-rutorna och lever livet som pensionär. Men han har kvar lusten att berätta, särskilt om sina år som hemlig kurir i Moskva.

I mitten av 1960-talet blev Stig Fredrikson inkallad för värnpliktstjänstgöring. Han kallades till Försvarets tolkskola i Uppsala och fick där en grundutbildning som tolk och förhörsledare på det ryska språket. Stig byggde på sina kunskaper i ryska vid Stockholms universitet och arbetade sedan en tid som journalist hemma i Småland innan han fick arbete vid Tidningarnas telegrambyrå (TT). I januari 1972 blev han, 26 år ung, placerad i Moskva som korrespondent för TT och nyhetsbyråerna i Norge och Finland.
– Jag kom med hustru Ingrid till en sluten värld, säger han. Det var mitt under kalla kriget och misstänksamheten mot utlänningar i Sovjetunionen var stor. I vår lägenhet i utlänningskvarteret var vi avlyssnade och bevakade. En samtida amerikansk korrespondent påstod att varje utlänning i Moskva bevakades av 17 personer från den sovjetiska säkerhetstjänsten.
Efter två månader i Moskva fick Stig ett specialuppdrag av sin chef vid TT, Hans Björkegren. Han skulle försöka anträffa nobelpristagaren Alexander Solzjenitsyn i våning 169 vid Gorkijgatan 12 i Moskva. Adressen hade Björkegren fått av Vilhelm Moberg, som med hjälp av Björkegren haft brevkontakt med Solzjenitsyn.

Fortsatt kontakt
– Jag hittade efter ett visst letande våningen, berättar Stig. Den tillhörde hans blivande fru, Natalja Svetlova. Solzjenitsyn var förbjuden av säkerhetstjänsten KGB att bo där, men vid mitt andra besök i våningen dök han upp. Vi pratades vid en stund.
– Mitt uppdrag gällde att undersöka huruvida det var möjligt för Svenska Akademien att i våningen överlämna Nobelprisets insignier, diplom och medalj. Solzjenitsyn hade i december 1970 inställt sin resa till Stockholm för att hämta priset. Han vågade inte resa, då han befarade att inte få återvända till Sovjet. I en första planering ingick att Solzjenitsyn skulle få nobelpriset på den svenska ambassaden i Moskva, men på de villkor och med de inbjudna gäster som Solzjenitsyn ville ha bedömdes arrangemanget bli en politisk manifestation från Sverige mot Sovjetunionen. Det inställdes därför. 
Efter Stigs rapportering beslöt emellertid Svenska Akademien att den 9 april 1972, genom dess ständige sekreterare Karl Ragnar Gierow, överlämna Nobelpriset till Alexander Solzjenitsyn i våningen på Gorkijgatan. Så blev det nu inte, för Gierow beviljades inte visum för inresa till Sovjetunionen. 
– Men kontakten mellan mig och Solzjenitsyn var därmed inte bruten, ler Stig underfundig.

Fångläger
Alexander Solzjenitsyn var född 1918 och uppvuxen i Rostov vid floden Don. Han studerade matematik och fysik på högskolenivå och arbetade därefter som lärare tills han på sommaren 1941 inkallades för militärtjänst i Röda armén. Han avancerade under militärtiden till officer vid artilleriet. 
I februari 1945 arresterades han för att i brev till en barndomskamrat ha kritiserat Josef Stalin. Solzjenitsyn dömdes 1946 för brott mot staten till straffarbete och förvisning.
Solzjenitsyn kom att tillbringa åtta år som straffånge med bland annat vistelse i fångläger. Han frigavs i mitten av 1950-talet med restriktion att han inte fick bo i Moskva utan blev tvångsmässigt mantalsskriven på en ort på den sovjetiska landsbygden. 
Han återupptog sitt arbete som lärare, började skriva, men hade svårt att få något utgivet. 1962, i samband med Nikita Chrusjtjovs fördömande av Stalins terrormetoder, lyckades Solzjenitsyn få sin bok En dag i Ivan Denisovitjs liv utgiven i Sovjet. Boken om en lägerfåge blev en succé och översattes världen över. 
Men sovjetledningen ogillade bokens framgång och spridning. Den förbjöd vidare utgivning av Solzjenitsyn, då hans skrifter bedömdes som antisovjetisk propaganda.
Under senare delen av 1960-talet lyckades Solzjenitsyn få kopior av manus till böckerna Cancerkliniken och Den första kretsen utsmugglade till väst. Böckerna prisades och lästes över hela världen. Solzjenitsyn tilldelades 1970 Nobelpriset i litteratur. Sovjetledarna rasade. Solzjenitsyn fördömdes som motståndsman.

Smugglade Nobeltalet
Efter att Alexander Solzjenitsyn blivit snuvad på sitt Nobelpris i april 1972, tog han i slutet av månaden kontakt med den unge korrespondenten Stig Fredrikson. Solzjenitsyn ville ha sitt skrivna Nobeltal utsmugglat till väst. 
– Jag kunde inte motstå den spännande uppgiften, och inför Solzjenitsyns påverkanskraft föll jag till föga, suckar Stig. Jag ställde upp. Han hade fotograferat det långa talet i nio bilder och överlämnandet skedde då Solzjenitsyn med sin Svetlana och jag tillsammans med Ingrid gjorde en promenad i Moskva. Båda kvinnorna var gravida och Solzjenitsyn påstod att detta var ett gott tecken för att utsmugglingen skulle lyckas. Jag stoppade in bilderna i tomt rör för huvudvärkstabletter, placerade röret i en transistorradio, for sedan över Helsingfors till Stockholm utan att bli ertappad vid den sovjetiska gränskontrollen. Svenska Akademien fick sedan talet och det publicerades under sensommaren 1972 i en rad ledande tidningar i Sverige och utomlands.
I sitt Nobeltal uttryckte Solzjenitsyn angående det sovjetiska lägersystemet: 
”Det blev mig förunnat att överleva, medan andra – kanhända med större talang och skicklighet än min – gick under.”

Kurir
Efter den lyckade utsmugglingen av Nobeltalet ville Alexander Solzjenitsyn ha mer uppdrag utförda genom den svenske korrespondenten Stig Fredrikson.
– Jag var kanske både smickrad och naiv då jag lät mig bli kurir till Alexander. Jag insåg nog aldrig fullt ut riskerna, och det är nästan mirakulöst att inte KGB kom vårt samarbete på spåren, menar Stig med distans till det som hände. Från sommaren 1972 till våren 1974 träffades vi i all hemlighet 20 gånger ensamma och fyra gånger tillsammans också med Svetlana. På kvällstid i dunkla gränder, inom lummiga bersåer och på mörka gårdar mottog jag och lämnade material till Solzjenitsyn. Solzjenitsyns försändelser lät jag gå med ambassadposten till Norge för vidare befordran till adresser i väst, bland annat till Solzjenitsyns advokat i Zürich, hans ryska förläggare i Paris samt till en kvinna i Österrike som översatte hans verk till tyska. 
Den 13 februari 1974, några veckor efter att boken Gulag-arkipelagen utkommit i Paris, utvisades Solzjenitsyn som icke önskvärd i Sovjetunionen. Han bodde ett tag i Norge och sedan i Schweiz innan han med Svetlana och sina tre söner flyttade till Vermont i nordöstra USA.
– Jag var en av många som hjälpte till att föra ut hans arkiverade material från Sovjet så att han kunde fortsätta sin litterära verksamhet, säger Stig. Solzjenitsyn erbjöd mig också att bli hans privatsekreterare. Vi diskuterade allvarligt ett sådant upplägg, men när jag under mer avspända former träffade honom i Europa märkte jag att vi var långt ifrån varandra, inte minst politiskt, och att ett samarbete inte var möjligt.

Stig Fredrikson idag.

USA
Utvisad från Sovjetunionen blev det möjligt för Solzjenitsyn att i december 1974 i Stockholm ta emot det Nobelpris som han hade tilldelats 1970.
Alexander Solzjenitsyn bodde i nära 18 år i delstaten Vermont i Nordamerika. Stig Fredrikson besökte honom där han bodde med sin familj i ett stort hus omgivet av skog. 
– Han var då helt upptagen med sitt stora romanprojekt Det röda hjulet, om Ryssland före 1918, berättar Stig. Han arbetade så gott som all vaken tid. Han tog vänligt emot mig, tackade för mitt mod och mina insatser som kurir i Moskva, men var i övrigt sysselsatt med sitt skrivande.
1994 fick Solzjenitsyn möjlighet att återvända till det Sovjetunionen som då sedan 1991 var Ryssland. Han bosatte sig i Troiste-Lykovo utanför Moskva, där också Stig träffade honom.
– Han var inte nöjd med utvecklingen i Ryssland. Han förbannade vad han kallade gangsterekonomin som förstörde det stora landet, påpekar Stig. Solzjenitsyn menade att såväl kommunism som demokrati var importer från väst som inte gick ihop med det ryska folkets sinnen och traditioner.
Två månader före hans död 2008 träffade Stig Fredrikson Alexander Solzjenitsyn en sista gång.
– Han satt då i rullstol, var mycket trött, nära 90 år, och orkade bara med en kort pratstund. Han var märkt av ålder och sjukdom, men var minnesgod och uttryckte sig klart och redigt med sin alltid ljusa stämma, avslutar Stig.

Leif Syrén

[good_old_share]

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter :)läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.