Rättelser

Rättelser

Rätt skall vara rätt och rätta oss om vi har fel…
Skicka ett mejl till redaktion@tidningshuset.se om du ser något fel i tidningen eller på hemsidan som du tycker borde rättas till.

Kvällsstunden vecka 16, 2016

Ett par felaktigheter i våra kryss. 
Bildkrysset 16: Här finns en nyckel som är ”Åldrig mor”. Får du fram det rätta svaret här så kommer det korsande ordet med nyckeln ”Samtalar” att bli felstavat.
Stora krysset 16: Nyckeln som handlar om Karolina Widerström är ofullständig i den meningen att det borde ha stått att hon var ”Sveriges första kvinna i detta yrke”. Under nyckeln ”Myrfågel” söker vi en pippi som inte främst håller till i myrar. Kanske hade nyckeln ”Sjöfågel” varit mer korrekt. Efter nyckeln ”Solens Gud i Egypten” får man intrycket av att svaret skall bestå av tre bokstäver. Men pilen som ligger i svaret skall bort, vilket innebär att svaret som eftersöks endast skall bestå av två bokstäver.

Redaktionen

Kvällsstunden vecka 16, 2016

Var ligger ”World of Classics Museum & Sales”? Vårt reportage om det stora jänkarbilmuseet i Kvällsstunden vecka 16 var tyvärr bristfälligt i ett mycket viktigt avseende. Ingenstans i texten stod det tydligt var museet står att finna, bara att det var ”några mil söder om Stockholm”.  För alla er som undrar återfinns World of Classics Museum and Sales på Finkmossvägen 150 i Tumba. Vi beklagar att denna ack så viktiga information fallit bort i artikeln. Mer information om hur du tar dig till museet finns på deras hemsida worldofclassics.se

Redaktionen

Kvällsstunden vecka 13, 2016

Rätt namn på samiska storskidåkare. Läste med stort intresse Rolf Olofssons fängslande artikel ”De skidade 46 mil på två dygn” i Kvällsstunden vecka 13. Lärde känna Rolf under min tid som samernas kyrkoherde. Olyckligtvis har namnen på storskidåkarna blivit något förvanskade. Den mest namnkunnige hette Pavva Lars Nilsson Tuorda (inte Pava). Den andre hette Anders Pavvasson Rassa (inte Pannasson Rossa).
Kan tillägga att fem samer från Norge också deltog i olika polarexpeditioner. Samuel Johannesen Balto och Ole Nielsen Ravna följde Nansen på färden över Grönlands inlandsis 1888. Ravna deltog också tillsammans med Isak Klementsen i en av Knud Rasmussens expeditioner. Ole Must och Per Savio deltog i en engelsk sydpolsexpedition 1898-1900.

Bo Lundmark

Kvällsstunden vecka 12, 2016

Ett förtydligande. En läsare i Göteborg uppmärksammar oss vänligen, som ett faktatillägg till Bo Harry Sandins artikel om Duke Ellington i vecka 12 av Kvällsstunden, att ytterligare en svenska (utöver Alice Babs) minsann har sjungit med Ellingtons band. Sångerskan ifråga heter Lena Junoff och uppträdde med orkestern i USA under några månader på 1960-talet.

Redaktionen

Kvällsstunden vecka 11, 2016

Fel i Marianne Kock-artikeln. I artikeln om Marianne Kock (vecka 11) har det smugit sig in några felaktigheter. Christian Hallberg i Malmö vill förtydliga följande: Orkestern ”Sonny’s”, ska vara Sonneys (och utan apostrof), ”Tom Pilibi”, ska vara Tom Pillibi (med två l) och ”pianisten Stefan Lindstein”, ska vara Stephan Lindstein (och det är sant att han spelar piano, men han är framför allt trombonist).
En annan av Kvällsstundens läsare, tillika granne med sångerskan, vill dessutom påpeka att Marianne Kock inte alls bor i en villa i Tyresö som det påstods i vår artikel utan i en HSB-lägenhet. Den lägenheten lär hon dessutom ha haft i ett 50-tal år. Redaktionen tackar för dessa förtydliganden och konstaterar återigen att vi har en unik och hängiven läsekrets, ständigt på tårna och noggranna med detaljerna! Det gläder oss!

Redaktionen

Kvällsstunden vecka 8, 2016

Fel kärnkraftverk. I artikeln om Olof Palme på mittuppslaget i vecka 8 av Kvällsstunden påstås en partiledardebatt mellan Palme och moderatledaren Ulf Adelsohn ha ägt rum ”efter katastrofen i Tjernobyl”. Detta kan omöjligen stämma eftersom Tjernobylolyckan ägde rum några månader efter mordet på statsministern. Snarare bör det ha varit reaktorhaveriet i Harrisburg 1979 som debatten handlade om. Det var också i den olyckans efterföljd som 1980 års svenska folkomröstning om kärnkraften utlystes.

Redaktionen

Kvällsstunden vecka 7, 2016

Fel boktitel. I artikeln om Hans Lidman i vecka 7 blev det fel titel på hans kultbok. Rätt titel skall vara Sommarkväll vid Svartån. Jag köpte denna bok år 1963 och har åtskilliga gånger under årens lopp funnit stor glädje i betraktande av dessa fantastiska foton med tillhörande lämplig text.

Arne Johansson, Torshälla

Comments are closed