Sofiaflickorna slog världen med häpnad

Sofiaflickornas gymnastik skulle karaktäriseras av avspända och rytmiska rörelser. Men rytmen skulle komma inifrån, varför de aldrig använde musik i sina program.
[good_old_share]

Gymnastikläraren Maja Carlquist blev 1936 ombedd att ta med en grupp skolflickor från Sofiaskolan i Stockholm för att visa upp svensk gymnastik vid Olympiska Spelen i Berlin. Det blev en stor framgång. Efter hemkomsten bildades gymnastikföreningen Sofia-flickorna den 30 november 1936. Föreningen firade alltså 80-årsjubileum 2016.

Som kontrast till den ganska stela och militäriska gymnastik som Pehr Henrik Ling hade introducerat på 1800-talet skulle Sofiaflickornas gymnastik karaktäriseras av avspända och rytmiska rörelser. Rytmen i rörelserna skulle komma inifrån, och därför ville Maja Carlquist inte använda musik i gymnastiken. 
Sofiaflickorna var en uppvisningstrupp och Carlquist var emot tävlingsgymnastik. Antikens fostran var hennes ideal och Sofiaflickornas emblem kom att bestå av två vingar som symboliserade jämvikten mellan en sund själ och en sund kropp. Andra hade en avvikande mening, exempelvis ledningen vid Gymnastiska Centralinstitutet, som kritiserade Maja Carlquist. En militärisk disciplin var idealet för svenska gymnaster, inte dansande kvinnor.

Som det nya testamentet
Maja Carlquists bok Sofiaflickornas gymnastik, med undertiteln ”Lings gymnastik utformad efter rytmens princip”, publicerades 1942. I en recension i Svenska Dagbladet hette det: 
”I hundra år har den svenska gymnastikens bibel varit Per Henrik Lings Gymnastikens allmänna grunder. Värdet av denna bibel skall icke underskattas – till och med Maja Carlquist bygger ju på den – men torde nu vara reducerad till låt oss säga  gamla testamentet. Till och med de motståndare till Maja Carlquist, som eventuellt finnas kvar, torde följaktligen få acceptera hennes bok som den svenska gymnastikens nya testamente.” 
Sofiaflickorna gjorde sin första USA-turné 1939, då de under tre veckor gjorde succéartad reklam för Sverige med sin svenska gymnastik. Amerikaturnén kom att följas av många framgångsrika turnéer i olika länder. Efter krigsslutet besöktes under 1940-talet grannländerna Danmark och Finland. Även England fick tidigt besök av de turnerande flickorna. 
Under 1950-talet blev det fler resor till USA och också ett par till Kanada. Från programbladet för besöket i södra Kalifornien 1951 kan man se att programmet för de tio dagarna i Los Angeles-trakten var tämligen fullspäckat med uppvisningar och andra framträdanden. Från Los Angeles gick färden sedan vidare till San Francisco. 

Konster på Akropolis
Under 1950-talet tycks resandet ha varit intensivt. På internet (filmarkivet.se) kan man hitta en film av Gösta Olander från 1955. Sofiaflickorna visar upp hopp- och hopprepskons-ter på Akropolis i Aten. Tyvärr har man i filmen lagt på musik. I verkligheten gjordes uppvisningen alltså utan musik, enligt de ursprungliga principerna. 
De många resorna på 1940- och 1950-talen var dyra, men Sofiaflickorna var så kända att de kunde få sponsring från olika företag. Som ett exempel kan nämnas att Wallenberg betalade en av resorna till Amerika.
Under resan till Turkiet 1954 skrevs det i den turkiska pressen att ”de svenska flickornas prestationer väckte stor uppmärksamhet. Sofiaflickorna har med den perfekta rytmen i rörelserna visat att gymnastiken kan vara konst. Efter att ha sett de svenska flickornas uppvisning kan vi inte hjälpa att våra hjärtan gråter då vi tänker på våra egna skolors fysiska fostran.”
En annan skribent beskriver flickornas uppvisning under en resa i Tyskland på 1950-talet på detta sätt: 
”På lösa fötter dansade de fram med hopprepet – kraftfullt och dock bevingat utfördes övningarna – några fjädrande steg – kropparna spela i förtrollande rytm – betagande danshopp – ingenting krampaktigt – flickorna synes sväva och ledernas lek är lös och mjuk – rörelserna flyter ledigt och lätt i varandra – allt befinner sig i en lycklig harmoni. Hoppen över plinten förena mod, kraft och schwung – i graciös hållning flyga flickorna över plinten.”

En fjällvecka i Vålådalen
Under krigsåren, närmare bestämt 1941, producerades en film: Med Sofiaflickorna i Vålådalen”. Det är en kortfilm på 18 minuter i regi av Rolf Husberg. Några minuter av denna film är tillgänglig på filmarkivet.se. 
Sofiaflickorna brukade ha en årlig fjällvecka hos Gösta Olander i Vålådalen. Detta år hade bara ungefär hälften av truppen kunnat delta. Enligt speakern hade ”de flesta av flickorna lämnat sin skola för att inta platser i det stora samhällsmaskineriet, så alla hade inte kunnat få ledigt för denna obligatoriska fjällvecka”. 
Förutom flickornas träning och uppvisning får man i filmen följa dem på promenad i försommarens fjällterräng. Badandet i kallvattnet i tjärnen och fjällbäcken ska förmodligen illustrera ”en sund själ i en sund kropp”.
Gymnastik var populärt och om man fick plats hos Sofia-flickorna kunde man börja träna redan som femåring. I början tränade man en gång i veckan. Träningen kunde bestå av kullerbyttor och rephoppning. Man tränade också avslappning. 

Stränga regler
Naturligtvis fanns det tidigt regler för hur en Sofiaflicka skulle uppträda på träningar och resor. Hon fick inte ha make up, hon måste ha en frisyr där håret inte hängde i ansiktet, hon skulle ha lågklackade skor, hon skulle vara nykterist och icke-rökare, hon skulle helst inte äta kött…
Regeln om köttätandet verkar ha varit den som det var lättast att rucka på. För att stärka lagandan och motverka kotteribildningar skulle en Sofiaflicka kunna bo ihop med vilken lagkamrat som helst under truppens resor. Träningsdisciplinen var sträng. Det ställdes krav och de som stimulerades av detta fortsatte att utvecklas till bra gymnaster. Man påtvingades en viss stil och den som inte kunde anpassa sig slutade. 
Från att ursprungligen endast ha sysslat med uppvisningar har Sofiaflickorna följt med tidens utveckling och använder sig numera av musik och deltar sedan 1980-talet i tävlingar. Traditionella inslag finns dock fortfarande kvar i gymnastikprogrammen.

K O Hallman

[good_old_share]

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Marc Löfgren. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter :)läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.