Saxat ur kvällsstunden

Minns ni IFA, EMW och Wartburg?

Ur Kvällsstunden vecka 5 – 2019.
“Framtiden tillhör hästen. Automobilen är ett övergående fenomen.” Så sade den tyske kejsaren Wilhelm II i slutet av 1800-talet. Det hindrade varken Adam Opel, Ferdinand Porsche eller Gottlieb Daimler att oförtrutet fortsätta utveckla bilen.

Läs vidare…

Kvällsstunden vecka 5 – 2019

Det har nu gått ett halvår sedan Sverige drabbades av de svåra, omfattande bränder som höll människor i skräck och brandmän och frivilliga upptagna dygnet runt. Kårböle i Hälsingland var en av de hårdast drabbade orterna. Det gick så långt att befolkningen fick evakueras.
Helikoptrar och flygplan vattenbombade nästan dygnet runt och räddningstjänst från tio länder deltog i släckningsarbetet på alla de platser runtom i landet där lågorna drog fram. När släckningsarbetet till slut kunde avslutas kunde skadorna summeras till att skog till ett värde av 900 miljoner hade gått upp i rök, men lyckligtvis hade inga människor förolyckats.
Vår reporter C-G Leijgård berättar på mittuppslaget hur branden drabbade Kårböle. Han har också träffat några av ortens invånare som ger sin bild av de dramatiska dagarna då hela orten hotades av utplåning.

Läs vidare…

Kvällsstunden vecka 4 – 2019

År 1734 for ett sällskap unga studenter från Uppsala för att besöka Dalarna. En av dem, och den som kom att bli den överlägset mest namnkunniga, var Carl von Linné. Resan blev en 80 mil lång ridtur men blev inte särskilt lyckosam vad gäller botoniska upptäckter. Det kanske viktigaste resultatet av hans dalatur kom senare på året vid ett återbesök. Då träffade han den unga kvinna som kom att bli hans hustru. Många år senare när han var världsberömd botanist gav han det latinska namnet åt blomman på bilden här ovan, den som på svenska heter blåklocka och är Dalarnas landskapsblomma.
Berättelsen om Linnés dalaresa och mycket annat om landskapet Dalarna hittar du i veckans tidning.

Läs vidare…

Vägrade bli pensionär – startade måleri

Ur Kvällsstunden vecka 4 – 2019.
I en lägenhet utanför Stockholm står Ylva Nybäck och spacklar för att tapetsera en vägg. Inget märkligt med det kan tyckas. Om det inte vore för att Ylva fyllt 75, har startat en måleri- och renoveringsfirma och arbetar här yrkesmässigt i en starkt mansdominerad bransch.

Läs vidare…

Ronnie – världens bästa målvakt

Ur Kvällsstunden vecka 3 – 2019.
Redan som liten grabb tränade han för målvaktsplatsen – precis som pappa ville han stå där mellan stolparna. Och visst fick han göra det, och det med bravur. Ronnie Hellström räknas som en av våra bästa fotbollsmålvakter någonsin.

Läs vidare…

Kvällsstunden vecka 3 – 2019

Death Valley, Dödsdalen, är en nationalpark i Kalifornien, och delvis in i Nevada, i USA. Här råder extrem värme under sommarmånaderna. Faktiskt har just Death Valley världsrekordet. Den 10 juli 1913 uppmättes 56,7 grader Celsius – den högsta temperaturen någonsin. Dessutom är platsen en av de torraste i Nordamerika. Bara omkring 50 millimeter regn faller per år och den lägsta punkten ligger hela 85,5 meter under havsnivån. Naturen i nationalparken är omväxlande – sanddyner, raviner, saltsjöar, stenformationer, bergstoppar, saltöknar… Och övergivna städer. På bilden ett hus i en av spökstäderna i Death Valley, Rhyolite, som växte från en lägerplats i januari 1905 till 2 500 personer i juni samma år. Men den var inte seglivad. 1922 fanns bara en person kvar, en 92-årig man som dog 1924…

Läs vidare…

Hasse P satte Köping på världskartan

Ur Kvällsstunden vecka 2 – 2019.
Hasse P ville bevisa att Köping inte platsade på listan över Sveriges tråkigaste städer. Det gjorde han med en 500 meter lång smörgåstårta, som hamnade i Guinness Rekordbok. Köping fick till slut sin upprättelse, tack vare Hasse P – tårtgeneralen.

Läs vidare…

Kvällsstunden vecka 2 – 2019

1976 gick nästan hela Sverige omkring och pratade låtsas-småländska. Då visades nämligen den otroligt populära tv-serien Raskens. Och eftersom det bara fanns två kanaler så blev tv-serien, byggd på en roman av Vilhelm Moberg, en angelägenhet för hela det svenska folket. Veckans nöjesprofil, Sven Wollter, gjorde som bekant huvudrollen som bråkstaken och soldaten Gustav Rask. Enda problemet var att Sven Wollters egen göteborgska dialekt läckte rakt igenom hans ”småländska”. Även Gurie Nordwall, som spelade hans hårt prövade hustru Ida, pratade en distinkt göteborgssmåländska. Det var således en ganska märklig sydlig dialekt som svenska folket experimenterade med i nådens år 1976. Förlåt oss för det, alla smålänningar!

Läs vidare…

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Rolf Olofsson. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Bror Pettersson
  Bror Pettersson
  2019-02-14T17:54:08+0000
  Helt perfekt tidning!Nöjd
  Conny Herbertsson
  Conny Herbertsson
  2019-01-15T16:01:15+0000
  Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
  Monica Werner
  Monica Werner
  2019-01-01T22:48:09+0000
  Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två. God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
  Sölve Dahlberg
  Sölve Dahlberg
  2018-12-08T20:56:49+0000
  Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7