Saxat ur kvällsstunden

Kvinnliga pionjärer motarbetade av män

Ur Kvällsstunden vecka 6 – 2019.
Helena Munktell och Valborg Aulin, två av Sveriges mest framgångsrika kvinnliga kompositörer födda på 1800-talet, har på senare år börjat återupptäckas av allt fler. Båda var pionjärer och båda motarbetades av sina manliga kollegor.

Läs vidare…

Ossians sjömansvisa lever vidare…

Ur Kvällsstunden vecka 6 – 2019.
Ossian Limborg (1849– 1908) producerade flitigt både romaner, diktsamlingar och annan litteratur, men det hjälpte honom inte. Det han för evigt kommer att förknippas med är den välbekanta sjömansvalsen som sjungits på tusen och åter tusen kalas och allsångsträffar…

Läs vidare…

Kvällsstunden vecka 6 – 2019

Den här skulpturen som finns nära Esplanaden vid Köpingsån har namnet ”Delfinen”. Den är gjord i gjutjärn av konstnären Allan Elling. Han växte upp i Strängnäs och kom sedan via Gävle och Uppsala tillbaka till Sörmland, till Torshälla. Konst i många olika former ägnade han sin kreativitet åt.Konstverk tillverkade av järnskrot blev ett signum. Även keramik, måleri och konst i sten och glas fanns på hans reportoar. Historien om Allan Elling är ett av inslagen när Kvällsstunden nu gör ett nedslag i Södermanland. Vi gör också ett besök i Göran Perssons barndomsmiljö och berättar historien om smeden Grönkvist i Katrineholm som uppförde den första betongbyggnaden i Sverige. Att den sista offentliga avrättningen i landet utfördes just i Sörmland får vi även oss till livs.

Läs vidare…

En lycklig man i en märklig butik

Ur Kvällsstunden vecka 5 – 2019.
I hjärtat av Österlen ligger den lilla byn Borrby. En som är populär i byn är en 81-årig handlare, som sedan 15 års ålder driver en unik affär centralt på Storgatan i Borrby.

Läs vidare…

Minns ni IFA, EMW och Wartburg?

Ur Kvällsstunden vecka 5 – 2019.
“Framtiden tillhör hästen. Automobilen är ett övergående fenomen.” Så sade den tyske kejsaren Wilhelm II i slutet av 1800-talet. Det hindrade varken Adam Opel, Ferdinand Porsche eller Gottlieb Daimler att oförtrutet fortsätta utveckla bilen.

Läs vidare…

Kvällsstunden vecka 5 – 2019

Det har nu gått ett halvår sedan Sverige drabbades av de svåra, omfattande bränder som höll människor i skräck och brandmän och frivilliga upptagna dygnet runt. Kårböle i Hälsingland var en av de hårdast drabbade orterna. Det gick så långt att befolkningen fick evakueras.
Helikoptrar och flygplan vattenbombade nästan dygnet runt och räddningstjänst från tio länder deltog i släckningsarbetet på alla de platser runtom i landet där lågorna drog fram. När släckningsarbetet till slut kunde avslutas kunde skadorna summeras till att skog till ett värde av 900 miljoner hade gått upp i rök, men lyckligtvis hade inga människor förolyckats.
Vår reporter C-G Leijgård berättar på mittuppslaget hur branden drabbade Kårböle. Han har också träffat några av ortens invånare som ger sin bild av de dramatiska dagarna då hela orten hotades av utplåning.

Läs vidare…

Kvällsstunden vecka 4 – 2019

År 1734 for ett sällskap unga studenter från Uppsala för att besöka Dalarna. En av dem, och den som kom att bli den överlägset mest namnkunniga, var Carl von Linné. Resan blev en 80 mil lång ridtur men blev inte särskilt lyckosam vad gäller botoniska upptäckter. Det kanske viktigaste resultatet av hans dalatur kom senare på året vid ett återbesök. Då träffade han den unga kvinna som kom att bli hans hustru. Många år senare när han var världsberömd botanist gav han det latinska namnet åt blomman på bilden här ovan, den som på svenska heter blåklocka och är Dalarnas landskapsblomma.
Berättelsen om Linnés dalaresa och mycket annat om landskapet Dalarna hittar du i veckans tidning.

Läs vidare…

Vägrade bli pensionär – startade måleri

Ur Kvällsstunden vecka 4 – 2019.
I en lägenhet utanför Stockholm står Ylva Nybäck och spacklar för att tapetsera en vägg. Inget märkligt med det kan tyckas. Om det inte vore för att Ylva fyllt 75, har startat en måleri- och renoveringsfirma och arbetar här yrkesmässigt i en starkt mansdominerad bransch.

Läs vidare…

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Rolf Olofsson. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Gun-Britt Wittgren
  Gun-Britt Wittgren
  2019-04-09T13:45:46+0000
  Mycket att läsa både dåtid och nutid
  Kent Eriksson
  Kent Eriksson
  2019-04-04T20:06:00+0000
  En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
  Jonny Lundström
  Jonny Lundström
  2019-03-31T19:20:30+0000
  Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
  John Tjörngren
  John Tjörngren
  2019-02-23T17:02:42+0000
  Många intressanta artiklar !
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7