Saxat ur kvällsstunden

En självständig republik – på skämt!

Ur Kvällsstunden vecka 45 – 2018.
Sjöjungfrur och trumpetande änglar är några av de väsen man stöter på i Užupis; namnet betyder ”på andra sidan floden”. Užupis ligger öster om Gamla stan i Litauens huvudstad Vilnius.

Läs vidare…

Finns Harald Blåtands grav i Polen?

Ur Kvällsstunden vecka 45 – 2018.
Mer än tusen år efter sin död är han mer aktuell än någonsin, den kristne vikingakungen Harald Gormsson, han som åtminstone i eftermälet kallas Blåtand. Arkeologen Sven Rosborn påstår att vikingakungen Harald Blåtands grav är hittad – i Polen!

Läs vidare…

Kvällsstunden vecka 45 – 2018

Maria Callas är förmodligen den mest kända operasångerskan genom tiderna. Hon föddes i New York och föräldrarna var invandrare från Grekland. Familjen bytte det grekiska efternamnet Kalas till det mer engelskklingande Callas. Hennes karriär var lika lysande som kort. För Marias del blev kändisskapet en förbannelse: ”Ju mer berömd man blir, desto värre blir livet”, sa hon. Maria kämpade under många år med sin vikt, och lyckades banta bort 36 kilo. Men det slutade med ätstörningar och försämrad sångröst. Kärleken gav inte mycket lycka. Hon hade en relation med redaren Ari Onassis, som istället valde Jackie Kennedy. ”Först förlorade jag vikten, sen förlorade jag rösten och nu har jag förlorat Onassis”, konstaterade hon.

Läs vidare…

Kvällsstunden vecka 44 – 2018

Patrik Sjöberg är vår största svenska höjdhoppare genom tiderna. Redan 1987 hoppade han 2,42 cm, vilket än i dag är både svenskt och europeiskt rekord i höjdhopp. Vi minns honom som en kaxig kille som ibland hamnade i offentliga gräl. Patrik Sjöberg blev till exempel rejält upprörd när konkurrenten Stefan Holm sa att han hoppade högre än Patrik Sjöberg – i förhållande till sin egen längd… Men bakom den tuffa ytan finns djupa sår. Under Patrik Sjöbergs unga år blev han sexuellt utnyttjad av sin tränare Viljo Nousiainen, som också levde tillsammans med hans mamma. Patrik Sjöberg valde till slut att berätta om övergreppen i en bok. Han gjorde det för att dagens idrottsungdomar ska slippa uppleva samma skräck som han själv.

Läs vidare…

Kvällsstunden vecka 43 – 2018

På Alunda Järngjuteri gjuter familjen Mattsson hantverksmässigt, som i gamla dagar. Uttjänt järnskrot förvandlas till urnor, ljusstaker, kanoner och madonnaskulpturer. Göran, Bosse och Mia kan knepen från förr, som att knacka på järngodset för att bedöma kvaliteten. Under gjutningen tänker bröderna Göran och Bosse på pappa Olle som gjorde samma jobb som de gör i dag. Tänk om kriget eller krisen kommer! Björn Lindgren kallar sig survivalist. Det innebär att han vill öka sina chanser att klara sig om läget blir besvärligt i Sverige. Det handlar mycket om rätt utrustning och att inte vara beroende av el. Luffarna har försvunnit från de svenska vägarna, men minnet efter dem lever kvar. Läsaren Britta Lööf berättar om en luffare som gärna fick komma på besök.

Läs vidare…

Bellman blommade på Urvädersgränd

Ur Kvällsstunden vecka 42 – 2018.
Skalden Carl Michael Bellman har med sina Fredmans epistlar i brokig realism skildrat livet i den svenska huvudstaden Stockholm såsom han upplevde det under 1700-talet. Versmakaren Bellman var en kreativ herre som inte bara drog från krog till krog utan också bodde på olika adresser i huvudstaden. Men det var på Urvädersgränd han hade sin mest produktiva period.

Läs vidare…

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Rolf Olofsson. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Bror Pettersson
  Bror Pettersson
  2019-02-14T17:54:08+0000
  Helt perfekt tidning!Nöjd
  Conny Herbertsson
  Conny Herbertsson
  2019-01-15T16:01:15+0000
  Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
  Monica Werner
  Monica Werner
  2019-01-01T22:48:09+0000
  Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två. God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
  Sölve Dahlberg
  Sölve Dahlberg
  2018-12-08T20:56:49+0000
  Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7