Saxat ur kvällsstunden

Ronnie – världens bästa målvakt

Ur Kvällsstunden vecka 3 – 2019.
Redan som liten grabb tränade han för målvaktsplatsen – precis som pappa ville han stå där mellan stolparna. Och visst fick han göra det, och det med bravur. Ronnie Hellström räknas som en av våra bästa fotbollsmålvakter någonsin.

Läs vidare…

Kvällsstunden vecka 3 – 2019

Death Valley, Dödsdalen, är en nationalpark i Kalifornien, och delvis in i Nevada, i USA. Här råder extrem värme under sommarmånaderna. Faktiskt har just Death Valley världsrekordet. Den 10 juli 1913 uppmättes 56,7 grader Celsius – den högsta temperaturen någonsin. Dessutom är platsen en av de torraste i Nordamerika. Bara omkring 50 millimeter regn faller per år och den lägsta punkten ligger hela 85,5 meter under havsnivån. Naturen i nationalparken är omväxlande – sanddyner, raviner, saltsjöar, stenformationer, bergstoppar, saltöknar… Och övergivna städer. På bilden ett hus i en av spökstäderna i Death Valley, Rhyolite, som växte från en lägerplats i januari 1905 till 2 500 personer i juni samma år. Men den var inte seglivad. 1922 fanns bara en person kvar, en 92-årig man som dog 1924…

Läs vidare…

Hasse P satte Köping på världskartan

Ur Kvällsstunden vecka 2 – 2019.
Hasse P ville bevisa att Köping inte platsade på listan över Sveriges tråkigaste städer. Det gjorde han med en 500 meter lång smörgåstårta, som hamnade i Guinness Rekordbok. Köping fick till slut sin upprättelse, tack vare Hasse P – tårtgeneralen.

Läs vidare…

Kvällsstunden vecka 2 – 2019

1976 gick nästan hela Sverige omkring och pratade låtsas-småländska. Då visades nämligen den otroligt populära tv-serien Raskens. Och eftersom det bara fanns två kanaler så blev tv-serien, byggd på en roman av Vilhelm Moberg, en angelägenhet för hela det svenska folket. Veckans nöjesprofil, Sven Wollter, gjorde som bekant huvudrollen som bråkstaken och soldaten Gustav Rask. Enda problemet var att Sven Wollters egen göteborgska dialekt läckte rakt igenom hans ”småländska”. Även Gurie Nordwall, som spelade hans hårt prövade hustru Ida, pratade en distinkt göteborgssmåländska. Det var således en ganska märklig sydlig dialekt som svenska folket experimenterade med i nådens år 1976. Förlåt oss för det, alla smålänningar!

Läs vidare…

Kvällsstunden vecka 1 – 2019

Myrna Loy kunde uttrycka mer med ett höjt ögonbryn än andra skådespelare klarade av med ett helt filmmanus. Ändå bortsåg Oscar-juryn från henne ända fram till 1991. Myrna Loy, som hade en svensk morfar, slog igenom på 1930-talet, inte minst genom ”Den gäckande skuggan”. Det var hårda ekonomiska tider i USA, och folk hade ett starkt behov av att fly undan vardagsbekymren in i biomörkret. Med sitt kortklippta hår hamnade Myrna Loy i ett annat fack än de långhåriga gudinnelika konkurrenterna. Hon fick spela självständiga kvinnor, käcka livskamrater som aldrig sviktade. Det gick hem. 1936 utsågs Myrna Loy till ”Filmens drottning”. Hon blev skådespelerskan som männen ville gifta sig med och som kvinnorna ville likna.

Läs vidare…

Redan vikingarna firade yule

Ur Kvällsstundens julbilaga 2018.
Vi firar jul för att markera Jesu födelsedag men många av våra jultraditioner går tillbaka till tiden innan kristendomen, till vikingarna och andra nordiska stammar. Som julskinkan, granen, julkransen och även ordet jul.

Läs vidare…

Vår meste hockeymålis – någonsin!

Ur Kvällsstunden vecka 51 – 2018.
Med Leif ”Honken” Holmqvist mellan stolparna skakade Tre Kronor den ryska björnen. Publiken skrek sig hes när folkhjälten stoppade puckarna. Till och med kungen jublade – och medaljerade Sveriges mesta ishockeymålvakt genom tiderna.

Läs vidare…

Kvällsstunden vecka 51 – 2018

Karin Falck var med när den svensk televisionen tog sina allra första stapplande steg. Efter en kort utbildning var det dags för Karin och hennes kolleger att försöka göra tv, trots att de flesta inblandade kunde ungefär lika lite. Redan 1958 ledde Karin Falck Sveriges Televisions första ungdomsprogram. Alla såg snabbt att hon har en personlighet som går rakt igenom tv-rutan. I vår artikel berättar hon bland annat om traumat när hennes man Åke Falck dog och om paniken när hennes lilla son blev kidnappad utanför ett bibliotek i Stockholm.

Kvällsstunden vill med detta också önska alla våra läsare en riktigt GOD JUL!

Läs vidare…

Barnen gjorde succé i Furuvik

Ur Kvällsstunden vecka 50 – 2018.
Furuviksparken är idag en av Sveriges populäraste djur- och nöjesparker. Men en gång i tiden lockade den också många besökare med sina cirkusföreställningar…

Läs vidare…

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Rolf Olofsson. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Gun-Britt Wittgren
  Gun-Britt Wittgren
  2019-04-09T13:45:46+0000
  Mycket att läsa både dåtid och nutid
  Kent Eriksson
  Kent Eriksson
  2019-04-04T20:06:00+0000
  En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läsa mer
  Jonny Lundström
  Jonny Lundström
  2019-03-31T19:20:30+0000
  Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läsa mer
  John Tjörngren
  John Tjörngren
  2019-02-23T17:02:42+0000
  Många intressanta artiklar !
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7