Kära läsare!

Jag heter Ulla Mossgård och är Kvällsstundens matskribent. Här publicerar jag varje vecka mina recept digitalt. Det är samma recept som finns i tidningen men med fördelen att du som är prenumerant kan komma åt recepten precis när och där du vill, utan att ha med dig din papperstidning. Välkommen in i mitt kök!

Gott till midsommar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Till midsommarbuffén, Laxrosor i grönska och Fyra lökars sill.
Foto: AnnCi Larson

Laxrosor i grönska
och Fyra lökars sill

Laxrosor i grönska

8 bufféportioner
ugn 175 grader

• 3 pkt fryst bladspenat
• 6 ägg
• 2 dl vispgrädde
• 1 dl majonnäs
• 2 dl finhackad dill
• salt + svartpeppar efter smak
• 8 skivor kallrökt lax
• dillvippor


Gör så här: Tina och krama ur spenaten ordentligt. Vispa äggen lätt och rör ner spenaten och övriga ingredienser, utom laxen och dillvipporna. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen i en ugnsfast form och ställ in i ugnen i ca 35 minuter. Låt svalna.
Snurra ihop laxskivorna till
små rosor och stick ner en dillvippa i dem. Lägg dem i ett fint mönster ovanpå spenatformen och servera.
Perfekt på buffébordet.

Fyra lökars sill

8 bufféportioner


Lag:
• 2 dl ättiksprit, 12 %
• 4 dl kallt vatten
• 3 dl strösocker


Sillinläggning:
• 2 burkar inläggningssill à 420 gram
• ½ purjolök
• 1 rödlök
• 1 liten gul lök
• 2 msk finhackad gräslök
• ½ dl finhackad dill
• 1 msk krossad kryddpeppar
• 2 tsk krossad rosépeppar
• 2 lagerblad


Gör så här: Koka upp samtliga ingredienser till lagen och låt den kallna. Skölj sillfiléerna och låt dem rinna av. Skär filéerna i snedställda bitar, 1 – 1,5 cm breda. Ansa och skiva purjolöken. Skala och skiva lökarna. Varva sillen med all lök, dill, kryddpeppar och rosépeppar i en glasburk. Stick ner lagerbladen och slå på lagen. Låt sillen stå kallt i minst ett dygn.
Före serveringen toppas sillen med lite hackad dill och gräslök. Strö gärna över några korn rosépeppar också.