Den här veckan bjuder Kvällsstundens Gunilla Gademan bland annat på en himmelskt god mandeltårta med kolakräm! Den är relativt lätt att göra och den funkar bra både som dessert efter en festlig måltid och som medelpunkt på din nästa kaffebjudning…
Mandeltårta med kolakräm
ca 10 smala bitar
ugn 175 grader
Detta behöver du:
Tårtbottnar:
400 g mandelmassa
4 äggvitor
Kolakräm:
4 äggulor
½ dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 msk kakao
½ dl vispgrädde
150 g smör
0,5 dl flagade, rostade mandelspån
Så här gör du
Riv mandelmassan grovt. Vispa äggvitorna till styvt skum och blanda med mandelmassan. Rita två cirklar ca 24 cm i diameter på bakplåtspapper på 2 plåtar. Bred ut blandningen på dem. Grädda en botten i taget mitt i ugnen i ca 20 minuter till gyllenbrun färg. Låt bottnarna svalna något och vänd dem upp och ner, de lossnar lättare då. Gör kolakrämen. Blanda äggulor, sirap, socker, kakao och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Värm under vispning på medelvärme tills krämen tjocknat, den får inte koka. Rör ner smöret i bitar och låt det smälta. Låt krämen kallna i kylskåp. Lägg ihop tårtan. Bred 2/3 av krämen på en botten. Lägg på den andra och bred resten av krämen ovanpå. Strö rostade mandelspån ovanpå.
Gunilla tipsar
Nytt i mejeridisken. Syrad grädde i 3 dl förpackning. Vispbar och kokbar. Finns med 15 eller 30 % fetthalt. Höjer smaken på de flesta maträtter där grädde ingår.