Pannkaksknyten
4 portioner
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
½ krm salt
1 msk socker
4,5 dl lättmjölk
3 ägg
50 gr smält smör + smör till stekningen
Fyllning:
2 äpplen
30 g hasselnötter
30 g smör
½ msk pressad citron
Blanda mjöl, salt och socker i en skål. Tillsätt mjölken lite i taget och rör till en slät smet. Rör ner äggen ett i taget och tillsätt det smälta smöret. Stek pannkakor i smör om möjligt i en liten panna. Lägg åt sidan. Skär äpplena i mindre bitar. Hacka nötterna och pressa cit-ronsaften. Stek alltsammans i smör i cirka tre minuter. Lägg en sked fyllning på varje pannkaka. Sno ihop till ett knyte. Bind samman med en bit snöre. Servera med extra fyllning bredvid.
Vit chokladfondant
med hallonsås
4 portioner – ugn 200 grader
Ingredienser:
100 g vit choklad
50 g smör
2 msk vetemjöl
1 krm bakpulver
1 krm salt
2 ägg
Hallonsås:
250 g hallon, färska eller frysta
3 msk vatten
2 msk strösocker
Börja med såsen. Lägg hallonen, frysta ska vara tinade, i en mixer eller matberedare. Tillsätt vatten och socker. Mixa till en puré och passera den sedan genom en sil så att kärnorna försvinner. Ställ åt sidan. Bryt chokladen i bitar och smält smöret. Ta kastrullen från värmen och lägg i chokladen. Rör tills den har smält. Blanda mjöl, bakpulver och salt och rör ner i chokladblandningen. Tillsätt äggen ett i taget under kraftig omrörning. Fördela blandningen i fyra smorda och mjölade portionsformar. Grädda mitt i ugnen i 9 – 10 minuter. Ta ut och låta vila en stund. Stjälp upp varje fondant på en assiett och skeda hallonsåsen runt omkring.