Talet 17 ifråga om datum signalerar fest, glam och nationell yra på många håll i världen. 17 maj är som alla vet en norsk klang- och jubelföreställning – i ungefärlig nivå med vasalopp och andra tävlingar där skidor förekommit denna vinter. Men den 17 mars – St. Patricks Day – är faktiskt en ännu större festdag. Främst på Irland, där Patrick är nationalhelgon, men också i en lång rad andra länder dit irländare har sökt sig genom sekler och decennier. Och som sig bör är det den gröna färgen som dominerar gatubilderna och festandet under den här dagen. Irland kallas ju, inte utan orsak, för den gröna ön. I det irländska klimatet, med sin milda fukt även vintertid, är gräset frodigt året runt.
Mer i veckans nummer
Signora Norén är ett skidlöparnamn som få i dag känner till. Men det är i själva verket namnet på en av längdskidåkningens kvinnliga pionjärer. Som 16-åring tog Signora en lagseger på 10 kilometer i SM 1921. Två år senare blev hon för första gången individuell SM-guldmedaljör på samma distans. Hennes karriär blev dock ganska kort. Hon slutade att tävla av religiösa skäl och blev i stället pastorsfru inom Pingströrelsen. Signora Norén läser du om i veckans nummer under vinjetten Sportprofilen.
[su_divider top=”no” size=”1″]
I förra numret av Kvällsstunden berättade vi om författarinnan Mary Shelley, som skapade Frankensteins monster. I denna vecka trampar vi vidare på det skräckfyllda spåret med en artikel om irländaren Bram Stoker, som i romanform gav liv åt en annan otäcking, nämligen vampyren Dracula. I bokform gjorde inte den blodtörstige greven i Transsylvanien någon större lycka, men när han senare hamnade på vita duken var framgången given.
[su_divider top=”no” size=”1″]
Farlig i verkliga livet var i början av 1900-talet den Londonbaserade amerikanske läkaren Hawley Harwy Crippen. Han mördade nämligen sin hustru och grävde ner henne i det egna husets kolkällare. Genom att utnyttja telegrafens kommunikationsmöjligheter lyckades den brittiska polisen gripa honom innan han hann sätta sig i säkerhet i Kanada. Det var första gången i historien som just telegrafen användes i ett kriminalfall.
[su_divider top=”no” size=”1″]