Saxat ur kvällsstunden

Svenska träskor är kultur i USA

Ur Kvällsstunden vecka 8 – 2019.
Träskor är också kultur. I Amerika säljs svenska träskor på en kulturinstitution. Det är ett företag i Båstad som via sin amerikanske agent säljer träskor på detta sätt i “svenskstaten” Minnesota.

Läs vidare…

Han är pappa till våra moderna jeans

Ur Kvällsstunden vecka 8 – 2019.
Jeansen föddes inte i Bayern. Det gjorde däremot dess skapare Levi Strauss, närmare bestämt i Buttenheim i forna stamhertigdömet Franken i den tyska delstatens norra trakt.

Läs vidare…

Kvällsstunden vecka 8 – 2019

I midsommatid för snart 70 år sedan föddes en flicka i Summit, New Jersey i USA. Hon fick namnet Mary Louise. Numera är hon en av världens mest berömda skådespelare. Och en av de mest prisbelönta och bäst betalda. Om Meryl Streeps framgångar i filmens värld och hennes privatliv berättar Marita Wass i veckans tidning.
Den evigt unge journalisten Tintin, som fyller 90 år, samt Jan Boklöv – mannen som gjorde V till sitt segervapen läser du också om denna vecka. Bland mycket annat förstås…

Läs vidare…

Skoftebyn – bäst utan att lyckas

Ur Kvällsstunden vecka 7 – 2019.
”En av Sveriges bästa boxare utan att riktigt lyckas.” Så har någon beskrivit Olle ”Skoftebyn” Bengtsson som vann 23 av sina 25 proffsmatcher, men aldrig blev mästare.

Läs vidare…

Kvällsstunden vecka 7 – 2019

I sin ungdom var Sven Olsson eldare på Björnen, en ångdriven farkost. Nu är han skeppare på sin egen bogserbåt som klarar isar på upptill 30 centimeters tjocklek. Vår reporter har följt med under en dags uppdrag när Sven har bogserat ett fartyg på 17 000 ton nästan hundra gånger så stort som Svens fartyg.

Läs vidare…

Kvinnliga pionjärer motarbetade av män

Ur Kvällsstunden vecka 6 – 2019.
Helena Munktell och Valborg Aulin, två av Sveriges mest framgångsrika kvinnliga kompositörer födda på 1800-talet, har på senare år börjat återupptäckas av allt fler. Båda var pionjärer och båda motarbetades av sina manliga kollegor.

Läs vidare…

Ossians sjömansvisa lever vidare…

Ur Kvällsstunden vecka 6 – 2019.
Ossian Limborg (1849– 1908) producerade flitigt både romaner, diktsamlingar och annan litteratur, men det hjälpte honom inte. Det han för evigt kommer att förknippas med är den välbekanta sjömansvalsen som sjungits på tusen och åter tusen kalas och allsångsträffar…

Läs vidare…

Kvällsstunden vecka 6 – 2019

Den här skulpturen som finns nära Esplanaden vid Köpingsån har namnet ”Delfinen”. Den är gjord i gjutjärn av konstnären Allan Elling. Han växte upp i Strängnäs och kom sedan via Gävle och Uppsala tillbaka till Sörmland, till Torshälla. Konst i många olika former ägnade han sin kreativitet åt.Konstverk tillverkade av järnskrot blev ett signum. Även keramik, måleri och konst i sten och glas fanns på hans reportoar. Historien om Allan Elling är ett av inslagen när Kvällsstunden nu gör ett nedslag i Södermanland. Vi gör också ett besök i Göran Perssons barndomsmiljö och berättar historien om smeden Grönkvist i Katrineholm som uppförde den första betongbyggnaden i Sverige. Att den sista offentliga avrättningen i landet utfördes just i Sörmland får vi även oss till livs.

Läs vidare…

En lycklig man i en märklig butik

Ur Kvällsstunden vecka 5 – 2019.
I hjärtat av Österlen ligger den lilla byn Borrby. En som är populär i byn är en 81-årig handlare, som sedan 15 års ålder driver en unik affär centralt på Storgatan i Borrby.

Läs vidare…

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

 

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Rolf Olofsson. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  powered by Facebook
  Bror Pettersson
  Bror Pettersson
  2019-02-14T17:54:08+0000
  Helt perfekt tidning!Nöjd
  Conny Herbertsson
  Conny Herbertsson
  2019-01-15T16:01:15+0000
  Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
  Monica Werner
  Monica Werner
  2019-01-01T22:48:09+0000
  Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två. God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga medläsa mer
  Sölve Dahlberg
  Sölve Dahlberg
  2018-12-08T20:56:49+0000
  Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och en.
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7