Oscar Hedström (1871–1960) – medgrundare av Indian Motorcycle Company och innovativ ingenjör av svensk härkomst. Hedström var en pionjär inom motorcykelindustrin och ansvarig för design och produktion av den första Indian-motorcykeln, som snabbt blev känd för sin prestanda och kvalitet.
Svenskarna som tog Nordamerika med storm
Publicerad den 24 april, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 17 – 2024.
Många är de svenska emigranter som kom till USA och gjorde karriär, inte mins våra Hollywoodstjärnor, som Greta Garbo, Ingrid Bergman och Werner Ölund. Men det fanns många andra svenskar som blev framgångsrika ”over there”, inom vitt skilda områden. Här berättar Bitte Melin om några av dem.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Blev myndighetschef

dköping 1872 och emigrerade till USA när hon var 16 år gammal, tillsammans med en syster. Som nyanländ arbetade hon som hemhjälp och diskare och även inom industrin, för att sedan börja engagera sig i fackföreningsvärlden med särskilt fokus på kvinnors rättigheter. 

1920 utnämndes hon av president Wilson till den då nystartade myndigheten Women’s Bureau – Kvinnobyrån – som arbetade för att förbättra löner och arbetsförhållanden. Hon blev kvar till sin pension 1944 och stannade därefter kvar i Washington, där hon fortsatte att propagera för bättre arbetsvillkor och höjda kvinnolöner. Mary Anderson dog 1964.

Mary Anderson.
Johan Nordström, till höger, framför första butiken 1901.

Varuhuskungen Nordström

När Johan Nordström emigrerade från Luleå till USA år 1887 var han bara 16 år gammal. I landet på andra sidan Atlanten anpassade han sitt namn till ett mer engelskklingande och blev John Nordstrom.

1901 öppnade Nordstrom och en kompanjon en skoaffär i Seattle. Rörelsen expanderade till en stor varuhuskedja med namnet Nordstroms. En varuhuskedja som finns än i dag och som fortfarande till stor del ägs av hans ättlingar. John Nordstrom dog 1963.

Formgav ikonisk flaska

Alexander Samuelsson.

Finns det någon mer ikonisk läskflaska än den klassiska Coca Cola-flaskan? Den har i dag mer än 100 år på nacken – och skapades av en svenskamerikan.

Alexander Samuelsson växte upp i Kungälv och utvandrade till Amerika 1883, 21 år gammal. I Sverige hade han arbetat på glasbruk och det var något han fortsatte med även i det nya landet. 1915 hade han blivit hög chef på företaget Chapman Root Bottling Company i delstaten Illinois – det företaget som designade Coca Colas berömda flaska.

Trots att Samuelssons namn står på patentet är det inte helt klarlagt om det var han själv, eller någon anställd, som formgav flaskan. Han lär heller inte ha tjänat något extra på designen. Alexander Samuelsson dog 1934, 72 år gammal.

Motorcykelmogulen från Lönneberga

Indianmotorcyklarna är tillhör USA:s mest klassiska motorcyklar. Under tiden före första världskriget var Indian Motorcycle Company till och med världens största tillverkare, med ett försäljningsrekord på 32 000 motorcyklar 1913. Och mannen bakom framgångarna var ingen mindre än svenskamerikanen Oscar Hedström från Lönneberga i Småland. Han hade emigrerat med sin familj 1880 och byggde i unga år cyklar som var mer hållbara än de som fanns på marknaden. Han satte även bensinmotorer på tandemcyklar. Indian Motorcycle Company bildade han tillsammans med en kompanjon. Tillverkningen upphörde 1953. Oscar Hedström avled i sitt hem 1960, 89 år gammal.

Oscar Hedström.

Eric grävde guld i USA

”Three Lucky Swedes” var smeknamnet på tre svenskar som blev berömda för att ha lyckats nå framgången under den stora guldruschen i Klondyke i slutet av 1800-talet. En av dem var härjedalingen Eric Lindblom, som utvandrat till USA 1886. När han nåddes av nyheten att det fanns guld i Alaska lånade han pengar och gav sig av norrut. När han kom fram slog han sig ihop med två andra svenskar, John Brynteson och Jafet Lindeberg, och hade turen att hitta en stor guldfyndighet.

De tre bildade ett gruvbolag som blev mycket framgångsrikt och tjänade uppskattningsvis flera hundra miljoner dollar. 

Erik Lindblom var gift två gånger och hade tre barn. Han investerade en del av sin andel i gruvan i hotellanläggningen Claremont i Kalifornien, där han dog i sin privata svit 1928.

Eric Lindblom.
Carl Swanson.

Rik på mejeriprodukter

Carl Anton Svensson föddes i Kyrkhults socken i Blekinge den 30 april 1879. Han lämnade Sverige som 17-åring och slog ner sina bopålar i Omaha, Nebraska, där han  ändrade sitt namn och blev Carl Swanson. Efter ett par år blev han delägare i ett företag som handlade med mejeriprodukter, ägg och kycklingar. Företaget var framgångsrikt och expanderade kraftigt och blev ett av landets största mejerier. 1928 köpte Swanson ut sina kollegor. Efter hans död 1949 tog sönerna över företaget, C.A. Swanson and Sons, och blev berömda för att de var först med att laga och marknadsföra frysta färdigmiddagar.

Inflytelserik protestsångare

Med tanke på Joe Hills grymma öde är det kanske fel att kalla honom framgångsrik. Däremot går det inte att neka till att den svenskfödde protestsångaren och fackföreningskämpen har gjort stort avtryck i USA. 

I dag räknas han som en av de mest inflytelserika protestsångarna i USA och han har inspirerat storheter som Woody Guthrie, Joan Baez och Bob Dylan.  

Joe Hill föddes som Joel Emmanuel Hägglund i Gävle 1879, och utvandrade till USA som 23-åring. Under flera år höll han sig flytande med dåligt betalda jobb och runt 1910 engagerade han sig i den gryende arbetarrörelsen. Han blev snart en framträdande personlighet som organiserade strejker, agiterade och skrev populära kampsånger.

1914 dömdes han till döden för mord på en butiksinnehavare, efter en mycket omdiskuterad rättegång. Han arkebuserades den 19 november 1915 och sedan dess har hans öde skildrats i både filmer, sånger, böcker, operor och teaterpjäser.

Joel Hägglund, 1898.
Joe Hill.
Ernest Eastwing.

Satsade på hammare

Ernest Estwing, född Ernst Johansson, växte upp på Öland och emigrerade till USA år 1900. Då var han 16 år gammal och begav sig till staden Rockford i Illinois. Där fick han genast anställning på en maskinfirma, något som passade honom perfekt eftersom han tidigt intresserat sig för uppfinningar.

32 år gammal startade han en egen firma och tog patent på en hammare som var tillverkad i ett enda stycke stål. Några decennier senare var Estwing USA:s största tillverkare av hammare och liknande produkter. Estwing firade 100 år 2023. Ernest Estwing själv blev 97 år gammal.

Från minibuss till Greyhound Line

De flesta som har varit i USA har förmodligen stött på Greyhound Line i något sammanhang, det stora bussbolaget som bedriver långdistanstrafik i USA och Kanada. Det startades 1914 i Hibbing i Minnesota av svenskamerikanen Eric Wickman.

Wickman föddes i Dalarna 1887 men lämnade Sverige 1905 för ett liv i Minnesota. Han började arbeta i en gruva och blev efter några år delägare i en liten minibuss som skjutsade arbetarna till och från gruvan. Där föddes idén till den reguljära busslinje som han döpte till Greyhound Lines. Han dog 1954, 66 år gammal, och ligger begravd på Lakewood Cemetary i Minneapolis, Minnesota. 

Eric Wickman.
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.