Maria Tudor, Maria I av England även kallad blodiga Maria. (Bilden är AI-genererad).
Blodiga Maria var både älskad och hatad
Publicerad den 18 april, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 16 – 2024.
När hon föddes var hon sin fars ögonsten, en av Europas mest eftertraktade prinsessor och med lysande framtidsutsikter. Men allt förändrades när Maria Tudors far, Henrik VIII, skilde sig från hennes mor, Katarina av Aragonien, och gifte om sig.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Maria Tudor föddes i Greenwich Palace i England den 18 februari 1516. Hon var dotter till Henrik VIII i dennes första äktenskap med Katarina av Aragonien och det enda av barnen som överlevde. Henrik älskade sin dotter och gav henne den bästa fostran en prinsessa kunde få, men som kung av England önskade han sig en manlig tronarvinge. 

När han träffade den unga hovdamen Anna Boleyn blev han övertygad om att hon skulle kunna ge honom den son han så hett eftertraktade. För att kunna skilja sig från Katarina och gifta om sig med Anna bröt han med påven i Rom och utnämnde sig själv till kyrkans överhuvud
i England. Katarina, som var djupt troende katolik, vägrade att erkänna skilsmässan och berövades sin titel och försköts av kungen. 

Förklarad oäkta

Maria var 17 år gammal när fadern gifte om sig och precis som sin mor miste hon sina titlar och berövades större delen av sin hovhållning. 

Hon blev dessutom förklarad som illegitim – oäkta – av parlamentet. Hennes plats i tronföljden ersattes av hennes halvsyster Elisabet, dotter till Henrik och Anna.

Behandlingen satte djupa spår hos den unga Maria som under flera år hade dålig kontakt med fadern. Hon fick heller inte träffa sin mor. Inte ens när Katarina av Aragonien låg på sitt yttersta tilläts Maria träffa henne och hon fick heller inte gå på hennes begravning.

Marias relation med fadern blev allt sämre och de försonades inte förrän efter att Henrik låtit avrätta Anna Boleyn. Men för att få faderns gunst tvingades Maria erkänna kungens herravälde över kyrkan. Inom sig förblev hon dock katolik, vilket skulle visa sig när hon långt senare trots allt fick överta tronen.

Lång och snårig väg

Vägen till tronen var lång och snårig. Kort efter Anna Boleyns död gifte sig Henrik med sin tredje hustru Jane Seymour och fick den son han så innerligt önskat sig. Men Jane dog i barnsäng och Henrik hann gifta om sig ytterligare tre gånger innan han gick bort 1547. Då hade han också låtit erkänna Maria som tronföljare efter halvbrodern Edward, om denne skulle dö barnlös. 

Maria stod på god fot med sin halvbror, men när Edward blivit regent utsåg han likväl en annan tronföljare, släktingen lady Jane Grey, eftersom han oroade sig för att Maria skulle försöka återföra England till katolicismen. Men Marias folkliga stöd var för stort och Jane Grey var bara drottning i nio dagar. Den 19 juli 1553 utropades Maria Tudor till drottningen och blev Maria I av England. Lady Jane Grey själv arresterades och avrättades tillsammans med sin man.

Avrättade ärkebiskopen

Maria var 37 år gammal vid trontillträdet och vidtog omedelbart åtgärder för att börja upphäva de nya kyrkoordningar som tidigare etablerats av fadern och halvbrodern. 

Hon såg de reformerta tendenserna i England som kätteri och var angelägen om att försöka återföra engelska kyrkan till den katolska tron. 

Ärkebiskopen av Canterbury, Thomas Cranmer, avsattes och brändes på bål och Maria utsåg kardinal Pole som hans efterträdare. 

Protestanter förföljdes

Att övertala parlamentet att ogiltigförklara Henrik VIII:s lagstiftning vad gällde kyrkan visade sig vara svårt. Inte förrän Maria gick med på att de landområden som bytt ägare under klosterupplösningen inte skulle återgå till kyrkan lyckades hon få parlamentet att återinföra de katolska kätterilagarna. Allt som ansågs strida mot katolsk tro blev nu olagligt, vilket betydde att protestanter började förföljas, ställas inför rätta och avrättas. Förföljelserna pågick
i flera år och långt fler än 200 personer avrättades som martyrer.

Blodiga Maria

Förföljelserna gav henne öknamnet ”Blodiga Maria” men i dag är historieskrivningen benägen att rentvå henne personligen och huvudsakligen tillskriva förföljelserna till den allmänna tidsandan, en uppfattning som stärks av att förföljelserna mot katoliker var lika svåra under den protestantiska tiden före och efter Marias tid på tronen.

Inga barn

Viktigt för Maria var det också att skaffa sig en tronarvinge så att inte tronen skulle övergå till hennes protestantiska halvsyster Elisabet efter hennes död. Till sist beslutades att hon skulle gifta sig med prins Filip, son till Karl V av Spanien. Eftersom det fanns en rädsla för att äktenskapet skulle innebära att Spanien fick makt över England föreskrevs i äktenskapskontraktet att Filip visserligen skulle äga rätt till titeln kung av England men att kungamakten skulle ägas och utövas av drottning Maria.

Trots att äktenskapet var ett strikt politiskt arrangemang var det förhållandevis lyckligt. Men några barn blev det inte. 

Vid två tillfällen trodde drottningen att hon var gravid men det visade sig vara fel. 

Historikerna har förklarat det med att hon antingen kan ha haft någon form av cystor eller tumörer, eller att hon var vid dålig psykisk hälsa och helt enkelt var skengravid. 

Svårt sjuk, och med gradvis sämre syn, utsåg hon hösten 1558 Elisabet till sin efterträdare. 

Den 17 november samma år avled Maria, 42 år gammal. Hon begravdes i ett gravvalv i Westminster Abbey, och kom senare att få dela valvet med Elisabet. Den latinska inskriptionen på deras gravar lyder: ”Delande både rike och grav, här vilar vi, Elisabet och Maria, systrar,
i hopp om återuppståndelsen”.

Bitte Melin

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.