Revyförfattaren, skådespelaren och teaterdirektören Karl Gerhard hade sin storhetstid på 1930–1940-talen.
Karl Gerhard var en bedårande man av sin tid
Publicerad den 18 april, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 16 – 2024.
Han anses som en av 1900-talets intressantaste svenskar. Karl Gerhard som han så småningom kallade sig var en man som med skärpa och finess, med sång och scenisk briljans inte bara berörde utan drabbade tidsandan och personer. Han roade och retade på ett sätt som saknar motstycke.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Några år in på 1900-talet insåg grundläggarbasen Frans Emil Johnson, Stor-Jon kallad, att det inte skulle bli varken grovt- eller annat hederligt arbete för hans tredje son, den gänglige lymmeln Karl Emil Georg. Taskspeleri lockade pojken. Fadern fnös föraktfullt. Han hade sina rötter i Småland, jobbat upp sig i Stockholm, blivit ansedd i byggbranschen och lägenhetsinnehavare med adress Jungfrugatan 20 på förnäma Östermalm i huvudstaden. 

När ynglingen Karl Johnson är 15 år rämnar familjen. Moder Jenny avlider. Det tar sin tid innan pappa Frans Emil blir samlad och under tiden hoppar sonen av från läroverket och ger sig i lag med teatergrupper och lär sig skådespeleriets konstfulla glitter och kärva villkor. 1910-talet blir år av lärdom och utveckling som scenisk artist för råämnet Karl, men han har talang utöver det vanliga och när det glada 1920-talet tar vid blommar han ut.

Utmanade Ernst Rolf

Den unge skådespelaren Karl Johnson prövade dramatiska roller i skådespel av bland annat Ibsen och Strindberg. Han gestaltade och levde ut, men hade på känn att det allvarstyngda inte riktigt var hans gebit. Han var en skälm med sinne för gyckel och narr. Han visste det. Som militär i Uddevalla under första världskrigets dagar tog han tillfälle att pröva sina spefulla anlag i ett egenkomponerat lustspel.

Bland bassar och annat folk spelade han upp sin revy Melins system med anspelningar på regementschefen Olof Melin och stenografisystemet med samma namn. Anslaget var rätt. Succén ett faktum. Revy, fars, fest, sång, sketch och kabaré skulle bli hans framtida väg. Och framgångarna lät inte vänta på sig.

Det glada tjugotalet var inte gammalt förrän det nya stjärnskottet på revyhimlen, Karl-Gerhard Johnsson, som han nu kallade sig, började utmana grandiose Ernst Rolf som revyernas mästare. Minsann var han inte till och med bättre, ansåg publiken i Stockholm, där han framträdde med det ena slagnumret efter det andra.

Hans kupletter var bitande och rakt på. Den unge Karl-Gerhard var vågad och oblyg, gav sig på att häckla till och med det svenska majestätet i sina vitsiga sånger. Och tidens melodi, jazzen, och dess utövare raljerande han i det som skulle bli något av hans signatur och en evergreen Jazzgossen, igenkänd av många än idag fastän den har mer hundra år på nacken. Här ett smakprov:

Ja där kommer ju en gosse
med en byxa som en rakkniv vass
Mockaskorna har han på´sse
ty hans hobby är att dansa jazz
Han är smal och smärt som vidjan
Han ler i mjugg
Han har skärp om lilla midjan
I pannan lugg

 

Efter Ernst Rolfs död 1932 tar Karl-Gerhard Johnson definitivt över som revykung i Sverige. Tiden är på många håll i världen orolig både politiskt och ekonomiskt med utmanande högerkrafter, envis lågkonjunktur och arbetslöshet.

I Tyskland hittar revymakare Karl-Gerhard Johnson stoff som skall räcka ett helt decennium. Inledningsvis är han i sketchen Varuhuset Deutschland tämligen välvillig mot Hitler, nazismen och antisemitismen, men 1933 i Oss greker emellan, när han skämts över sin fjolårssketch, kommit till klarhet och fått insikter om Hitler och hans rörelse, blir tonen skarp och full av spe för Der schöne Adolf heil heil, som en sketch hette, som nu övertagit styret i Tyskland. Tyska legationen i Stockholm reagerar, men den svenska regeringen lägger inte band på revymakaren. Han anses förarglig, men ofarlig och får tills vidare hålla på med sitt gyckel

I revyn 1934 lanserar Karl-Gerhard sin nya stjärna Zara Leander från Norrköping. Med sin mörka röst sjunger hon med suggestiv kraft inför hänförda publiker Gerhard-texten I skuggan av en stövel. Två år senare lockas hon till Tyskland och underhåller där i sex år med sin djupa altstämma. Hemkommen till Sverige var hon länge omöjlig att använda som skönsjungande primadonna i revyer av Karl Gerhard, först 1949 var hon förlåten och åter applåderad som en scenens diva.

Hemma i gamla Sverige antastar Karl Gerhard 1940 det nya nazistiska Tyskland värre än någonsin. Folk jublar när han i revyn Gullregn framför sin utmanande kuplett Den ökända hästen från Troja, men den svenska regeringen räds och med hjälp av en gammal paragraf i ordningsstadgan tystar man sångfågeln. Ett par år senare dippar populariteten för Karl Gerhard, han drar inte längre massor med folk vare sig i Stockholm, Göteborg eller på andra platser. Han avslutar också sitt engagemang som teaterdirektör vid Folkan i Stockholm.

Populär i grannländer

Efter andra världskrigets slut och under 1940-talets andra hälft, hittar Karl Gerhard nya markander för sina lustspel. I Norge och Danmark blir han firad som en krigets motståndsman och hans revyer drar fulla hus i Oslo och Köpenhamn. I den danska huvudstaden tjusas man av Karl Gerhards elegans i sång och dansanta rörelser, själv blir han förtjust i skådespelerskan Anna Svendsens lilla dotter Fatima. Hon är ”en för mycket”, tycker hennes mamma som redan har tre barn. Karl Gerhard tar den fyraåriga och mörka Fatima hem till Sverige. Hem till Kråkslottet, som han kallar sin villa i Saltsjöbaden.

Karl Gerhards hus är minsann inget kråkslott utan minst lika pampigt som andra i trakten, dit välbeställda stockholmare flyttat. Närmast som granne har Karl Gerhard en annan konstnär, målaren Isac Grünewald. Till Kråkslottet flyttar inte bara lilla Fatima utan också den unge skådespelaren Göthe Eriksson som blir något av ensamstående Karl Gerhards allt-i-allo. Och lilla Fatima med sitt exotiska utseende blir Karl Gerhards adopterade dotter och charmerande partner i hans fortsatta sceniska äventyr. Tillsammans sjunger man rara och publikfriande duetter.

I Povels gäng

Det blir 1950-tal och Karl Gerhard är populär som kanske aldrig förr. Han drar på turné, drar folk till sina föreställningar landet runt. Men han blir också stationär, tillsammans med sonen och skådespelare Per Gerhard övertar han 1952 Vasateatern i Stockholm. Det blir något av Karl Gerhards bas för resten av hans farsartade liv.

På 1950-talet utmanas Karl Gerhard av nykomlingen Povel Ramel som Sveriges revykung. Det blir dock mera av samarbete än konkurrens herrarna emellan. De kompletterar varandra. Povel raljerar om episoder och företeelser i tiden, medan Karl Gerhard häcklar dess personer. Gamle Karl Gerhard trivs i Povels yngre gäng, blandar sig elegant med de nya fynden Brita Borg, Gunwer Bergqvist och Martin Ljung. Han sjunger, framför monologer, skriver också kåserier och artiklar i tidningar, förekommer i radio och i det nya mediet tv. I filmen Jazzgossen 1958 är han en självklar huvudfigur. Men den glade Karl Gerhard oroas också; hans hjärta är i olag, det smärtar tidvis i bröstet.

Rykten omger Karl Gerhard. Länge är han ansedd som kvinnotjusare bestyrkt med bland annat tre äktenskap, under senare år blir han anspelad som homosexuell. Han skriver om sig själv i flera memoarer, kanske i försök att förstå sig själv, kanske känner han sig som namnet på en av sina memoarböcker Katt bland hermeliner.

Han hinner fylla 73 år innan hans oroliga hjärta slår sitt sista slag en aprildag 1964.

Vem var han egentligen, den Karl Gerhard med texter som sjungs än i dag? Svaret står kanske att finna i en av hans omkring sextio revyer, Höstmanöver, där han sjöng om Ett bedårande barn av sin tid.

Leif Syrén

Karl Gerhard hemma i sitt hem Villa Kråkslottet, Saltsjöbaden, dit han flyttade 1926.
Revyförfattaren Karl Gerhard i sängen i hemmet i Saltsjöbaden. Foto: Nordiska museet
I början av 1930-talet hade Sverige två riktigt stora revykungar i Ernst Rolf och Karl Gerhard. När Ernst Rolf avlider 1932 tar Karl Gerhard över revykronen.

”Intolerans fick
inte en chans”

I en intervju med Dagens Nyheter 1992 berättade adoptivdottern Fatima Svendsen om sin uppväxt och Karl Gerhards homosexualitet.

– Jag har ju inget att jämföra med, men jag vet, och alla vet, att det viktiga är inte vad föräldrarna har för sexuell läggning eller hur många de är, eller om det är ens moster som är ens mamma. Det viktiga när man växer upp är att man blir sedd, uppmuntrad, uppskattad, sa dottern i intervjun.

Karl Gerhard hade ett förhållande med sin 34 år yngre sekreterare Göthe Ericsson och  deras relation höll till Karl Gerhards bortgång 1964. 

– Det var nog inte så uppenbart för omgivningen heller att Karl Gerhard var homosexuell. Han hade ju varit gift tre gånger redan och hade två biologiska barn. Omgivningen, vänkretsen, var så varierad att småaktighet och intolerans inte fick en chans, sa Fatima Svendsen i DN-intervjun.

Karl Gerhard med adoptivdottern Fatima.
Skådespelaren Göthe Eriksson levde tillsammans med Karl Gerhard.

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.