En ung Roland Grip i början av sin idrottskarriär. Grip kom till AIK från IFK Östersund som vänsterytter 1964 men det dröjde ända till 1967 innan han blev en etablerad allsvensk spelare, då som vänsterback. Foto: Hallings foto/Jamtlis fotosamlingar
Roland Grip blev blågul försvarsklippa
Publicerad den 8 april, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 15 – 2024.
Roland Grip slog igenom på allvar först som 25-åring, och gjorde landslagsdebut som 27-åring. Den slitstarke norrlänningen blev med tiden en försvarsklippa i blågult, och var med i två VM-slutspel. I februari gick han bort 83 år gammal.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Få människor har hört talas om Föllinge. Samhället ligger i den jämtländska vildmarken drygt sex mil norr om Östersund, och har runt 500 invånare. 

Det var här Roland Grip föddes nyårsdagen 1941, mitt under brinnande världskrig. 

Fotbollskarriären tog emellertid fart på allvar längre söderut, i Bräcke. Här utmärkte sig den unge Grip så väl att IFK Östersund hörde av sig. 

Han blev emellertid inte långvarig i residensstaden. Under Storsjöyran 1963 var AIK på plats för att spela en midnattsmatch mot just Östersund. 

Storklubbens lagledning imponerades då av ett mörkhårigt yrväder hos motståndarna – han var framåt värre matchen igenom och vållade sina namnkunniga motståndare huvudbry. AIK-ledningen noterade hans namn, och återvände till huvudstaden.

Värvades av AIK

Ett par månader senare dök hans rykte upp igen, nu som ett potentiellt nyförvärv. Kunde jämten valsa runt som han gjorde med AIK:arna borde han väl kunna göra det samma mot lagets motståndare, resonerade man. 

Så man tog kontakt med Roland Grip, vilken snart var på plats i Solna. 

AIK slutade trea i allsvenskan den hösten trots att laget var nykomling, så det var ett starkt lag den unge Grip hamnat i. 

Han var emellertid inte buskablyg i sin nya omgivning. Efter säsongen åkte klubben till Israel för ett par matcher, och Roland var fräck nog att förutom fint spel också göra mål mot Israels landslag. 

Under vårsäsongen fortsatte Grip att visa framfötterna, och i april var det dags för allsvensk debut. Grip, senare mest känd som vänsterback, härjade nu som vänsterytter och satte AIK:s 2–0 på passning från legendariske Björn ”Lill-Garvis” Carlsson. Till slut vann de svarttröjade med 3–1. 

Trots den smått succéartade debuten blev det bara fem matcher för Grip 1964, och 1965 bara en match. 

Den skulle också bli hans sista som vänsterytter; en plats han bara sporadiskt lyckades på i stora sammanhang. 

Grip skulle dock återkomma senare, men på en helt annan position. 

Yttern blev back

När AIK i november 1965 stack iväg på en lång turné i Fjärran östern var lagledningen osäker på vad man skulle göra med Roland Grip. Var han kedjespelare, mittfältare eller rent av back? 

I värmen i Asien prövades Grip så i en ny roll, nu som vänsterback. Enligt lag­ledaren Bruno Nyberg var han sensationellt bra. 

När allsvenskan började fram på våren hade så den forne yttern hyvlats om till försvarare. I den positionen tog han en fast plats i elvan – ända till mitten av september. Då åkte ”Gnaget” till Östergötland för match mot IFK Norrköping. Det gick inget vidare, varken för laget eller Grip. 

En viss Ove Kindvall spelade sin sista match inför ett proffsäventyr i Feyenoord, och dagen till ära gjorde han fyra mål. Roland Grip och hans kompisar i backlinjen blev helt bortkollrade av den flinke IFK-aren. För Grips del blev konsekvensen att resten av hösten spenderades i reservlaget. 

Först 1967 kunde Roland Grip vara säker på en ordinarie plats i AIK. 

Succé i Israel

Klubben gjorde dock ingen vidare säsong men i Årets fotboll betygsattes han som en ”stabil och spelskicklig back som är ytterst svårpasserad”. 

I februari 1968 togs han så ut i det landslag som skulle spela två matcher
i Israel; mot hemmanationen och Spanien. Kanske hade förbundskapten ­Orvar Bergmark Grips lilla succé i just Israel 1963 i åtanke; skillnaden var att Grip nu agerade vänsterback i landslaget. En häpnadsväckande utveckling för en spelare som två år tidigare harvade i AIK:s reservlag.

Matchen blev minnesvärd. Kanske inte så mycket för att Sverige vann med 3–0 som för hemmapublikens uppträdande; de besvikna åskådarna slungade apelsiner och plastflaskor mot svenskarna! 

Den 9 oktober 1968 skedde så Roland Grips blågula debut i tävlingssammanhang. På Råsunda blev det 5–0 mot Norge, och jämtlänningen agerade med sådan pondus att han fick fortsatt förtroende i kvalmatcherna. 

Borta mot Norge knoppade han senare in 5–0-målet när Sverige vann med 5-2; hans enda fullträff i blågult. 

När sedan Frankrike besegrades med 2–0 var Sverige klart för VM-slutspelet i Mexiko. Ett fantastiskt äventyr  –  inte minst för 29-åringen från Föllinge. 

Sverige gjorde ingen succé i det forna aztekriket, blev utslaget redan i gruppspelet. Roland Grip gjorde dock en jämn och fin turnering, och var nu en given kugge i backlinjen. 

På hemmaplan var det annars en annorlunda säsong för honom. Redan under våren hade han skrivit på för Sirius, då i division I. 

Han bodde i Björklinge norr om lärdomsstaden, och alla resor till Solna var slitsamma. Han blev emellertid ett så kallat ettårsfall; Sirius ville inte köpa loss honom och AIK hade svårt att hitta en ersättare på vänsterbacksplatsen. Han spelade kvar i Solnaklubben hela året, och gjorde debut i Sirius först 1971. 

Behöll landslagsplatsen

Många inbillade sig kanske att Roland Grip skulle mista sin landslagsplats i och med flytten. Sirius spelade ju i division II och Grip satsade även på en civil karriär i byggbranschen. Men precis som Hasse Selander (ett tag) lyckades han behålla en plats i nationselvan trots spel i en lägre division i Uppsala. 

1973 blev de två förresten klubbkompisar när Selander gick över från Upsala IF till Sirius, som nu kvalificerat sig för allsvenskan. 

Under klubbens allsvenska säsonger 1973 och 1974 var de lagets viktigaste kuggar, men kunde inte förhindra att det blev respass sistnämnda säsong.

1974 sjöng även 33-årige Grips landslagskarriär på sista versen. Han spelade emellertid tre av de första fyra matcherna i VM-slutspelet, men blev sedan ersatt av Jörgen Augustsson på vänsterbackplatsen. 

1975 avslutade han även karriären i Sirius. 

Noterbart är att Grip under alla år som elitspelare arbetade heltid, senare startade han eget företag i byggbranschen. 

Som spelare hade Roland Grip fin teknik, god spelförståelse och var en skicklig passningsspelare. Brytsäker utan att behöva ta till hårda metoder, och därtill ytterst laglojal. 

Både Orvar Bergmark och Georg ”Åby” Ericson visste att som förbundskaptener att uppskatta den lågmälde jämtens förtjänster.

Björn Schüberg

Roland Grip i AIK 1966. Vänsterbacken syns i främre raden, tvåa från höger på bilden.

Två Grip spelade i AIK

Född: 1 januari 1941. 

Död: 9 februari 2024. 

Främsta meriter: Två VM-slutspel, 55 landskamper (ett mål). Stor Grabb. 

Kuriosa: Under ett par säsonger lystrade två spelare i AIK till Grip. Förutom Roland handlade det om Tord Grip, även han landslagsman och ­senare stor tränarprofil.

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.