Badkarssoffa från 1700-talets andra hälft i rokokostil med vacker träskuren dekor av blom- och växtornamentik. Högsta bud blev 8 000 kronor på Stockholms auktionsverk.
Så blev lilla Lindome till ett möbelmecka
Publicerad den 8 april, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 14 – 2024.
Omkring två mil söder om Göteborg, i södra delen av Mölndals kommuns, ligger Lindome. I dag finns inga större industrier på orten men en gång i tiden var Lindome socken världskänd för sin möbeltillverkning.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Nämn Lindome och alla antikintresserade ser genast framför sig en skickligt utförd stol med vackra dekorationer. På 1700- och 1800-talen var stolarna hett eftertraktade bland Göteborgs borgarklass och omtalade för sin höga kvalitet. Snickarna som skapade dessa vackra möbler hade inte någon formell utbildning och tillhörde inte något skrå. 

De var bönder vars hantverkskunskaper gick i arv från generation till generation och snickrandet blev en viktig källa till inkomst vid sidan av jordbruket. 

Det var mannen i familjen som stod för snickeriet, men hela familjen kunde engageras
i möbeltillverkningen. Kvinnorna utförde ofta putsningen och ytbehandling, medan barnen kunde hjälpa till att trampa svarven. 

Mängder av verkstäder

I var och varannan gård fanns en liten snickeriverkstad och i olika byar utvecklades snart olika specialiteter. I Knipered tillverkades stolar i mängder, i Hällesåker vackra lådmöbler och byråar, och i Ranered sängar och soffor. 

Verkstäder kunde inhysas i ett hörn av ladugården, i en liten utbyggnad mot boningshuset – eller i köket inne i stugan. 

Att bönder ute på landsbygden sålde och tjänade pengar på sina snickerier gillades inte av grannstaden Göteborgs skråhantverkare. Från medeltiden ända fram till 1846 reglerades antalet hantverkare i svenska städer av skråväsendet. 

För att få slå sig ned som hantverkare i en stad krävdes att du gått som lärling, gesäll och utfört ett mästarprov som godkänts av skrået. Systemet bidrog bland annat till att begränsa konkurrensen mellan hantverkare och att kontrollera priserna. 

Började på 1600-talet

Hantverkare som tillverkade varor för försäljning höll huvudsakligen till i städerna, men vissa hantverk behövdes även ute på landsbygden. På 1600-talet kunde bland annat skomakare och skräddare utöva sitt hantverk på mindre orter. Där hittade man också många bönder som tillverkade hemslöjd och möbler för husbehov och åt allmogen.

Redan under 1600-talet började Lindome utvecklas till ett möbelcentrum, trots att råvarutillgången inte var särskilt god vid den tiden. Skogarna i Halland avverkades i rasande fart och ved, timmer och pottaska, bränd på bokved, var viktiga exportvaror. I vissa trakter tog ljunghedarna över i takt med att skogen glesnade. Lindomes västra delar sträcker sig längs hallandskustens slättland men i öster fanns en större tillgång på skog. På 1700-talet fanns till exempel fortfarande björk att få tag på inom Lindome socken, men både furu, alm och ask hämtades från angränsande socknar som Bollebygd och Björketorp. 

Importförbud

Lindomesnickeriets utveckling på 1700-talet har bland annat kopplats till de importförbud som infördes under det här århundradet. För att stödja de inhemska industrierna, och stoppa utflödet av pengar från landet, införde Sverige importförbud på varor som tyger, kaffe, glas och tegel. Även importen av sittmöbler stoppades, något som ledde till att inredningssugna fick söka sig till svenska möbelsnickare. 

Ryktet om de hantverksskickliga Lindomesnickarna spred sig till grannstaden Göteborgs trendmedvetna borgarklass och beställningar på möbler efter engelsk modell började trilla in. 

Göteborgs möbelhandlare blev snickarnas främsta kunder och varje vecka fraktades stora lass med möbler de två-tre milen in till staden. Därifrån såldes de sedan vidare till kunder ute i landet, och en viss del gick även på export till England, Holland och Danmark. 

Signerades

Långt ifrån alla Lindomemöbler signerades, men i slutet av 1700-talet började många snickare bränna in sina initialer på sina alster. Vanligtvis består de av tre bokstäver där sista bokstaven ofta är S för ”son”. Till exempel IAS för Johannes AndersSon. 

Signerade möbler var sällsynta vid den här tiden, utöver Lindomesnickarna var det bara hantverkarna i Stockholm som signerade sina alster. Varför vissa Lindomesnickare valde att signera sina möbler vet man inte säkert, men en teori är att det gjordes för att man helt enkelt ville hålla koll på vem som tillverkat möbeln. 

Snickarna gick nämligen ofta ihop och anordnade gemensam transport till Göteborg, och genom att signera sina möbler kunde man lättare räkna ut vad alla skulle ha betalt.

Lång tvist över

Snickeriet i Lindome utvecklades så småningom från en binäring till huvudsaklig inkomstkälla för många. 1847 uppgick tillverkningsvärdet av Lindomemöblerna till 20 000 riksdaler banko per år, miljonbelopp i dagens penningvärde. Några år tidigare hade Lindomesnickarna äntligen fått rätt att sälja sina möbler på allmänt torg i Göteborg, och en nära 150 år lång tvist med Göteborgs skråhantverkare var till ända. Hantverkarna i staden gillade inte att lindomesnickarna tillverkade och sålde likadana varor som dem – och dessutom av så hög kvalitet. 

Lilla torget blev Möbeltorget

Förslaget om torghandel presenterades av riksdagsmannen, och poeten, Olof Lindbäck som kom från byn Gastorp i Lindome och själv hade arbetat med möbelsnickeri en gång i tiden. Sedan förslaget godkänts kunde man varje helg hitta Lindomemöbler på Lilla torget, eller ”Möbeltorget” som det kom att kallas, i centrala Göteborg. 

Snickarna själva stannade ofta hemma och arbetade på nästa veckas leverans medan fruarna reste till Göteborg och skötte försäljningen. 

Att få möblerna sålda verkar inte ha varit särskilt svårt. Där fanns gott om villiga köpare och många reste långt för att ta en titt på helgens möbelutbud. Om det ändå fanns osålda möbler kvar vid helgens slut kunde resten säljas till uppköpare. Under 1800-talet utökade många Lindomesnickare sitt utbud med sängar, kommoder och skåp och möblerna fanns nu inte bara i de välbeställd borgarhushållen. Även i enklare hem kunde det finnas en vacker Lindomestol.

Bildade aktiebolag

I slutet av 1850-talet hade möbelhandeln på Lilla Torget blivit för stor och Lindomeborna fick flytta till Järntorget. Där hittade man dem varje helg i nästan 40 år. 

Under den här perioden hade Lindomesnickeriet sin storhetstid och väckte uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser. Lindomesnickarna arbetade självständigt och det fanns inget förlagssystem men på 1880-talet gick många av dem ihop och bildade Lindome snickeri aktiebolag. Genom att köpa in virke och material tillsammans, i större mängder, kunde man dra ner på utgifterna för råvaror. Nu hade också järnvägen öppnat och gjorde det enklare att frakta möbler över hela landet. 

Det nya bolaget satte ihop en katalog som skickades ut till möbelhandlare som kunde ta upp beställningar från kunder. 

Göteborgsstolen

En av de bästsäljande modellerna var den så kallade Göteborgsstolen, en modell som troligen kom från England. Snickarna satte sin egen prägel på stolarna och ibland hade kunderna önskemål om deras utformning, men det är ända lätt att känna igen en göteborgsstol på dess rundade rygg med genombrutna detaljer. Den tillverkades ofta i mahogny med mer eller mindre böjda ben.

Under 1900-talets första årtionden minskade produktionen av möbler i Lindome och snickarna blev färre. Det började bli omöjligt att konkurrera med de nya möbelfabrikerna, och efter att en ny busslinje till Göteborg invigts valde många unga Lindomemän att ta jobb inne i staden i stället för att ta över sin fars snickeriverksamhet. 

Elis på Holmen

Enstaka snickare fortsatte hålla liv i den gamla snickartraditionen vid mitten av århundradet, bland andra den produktive Elis Martinsson från Skräppholmen. Elis på Holmen, som han kallades, tillverkade tusentals stolar till privatpersoner och möbelaffärer. Till möbelaffärerna kunde de levereras obehandlade så att kunderna själva fick bestämma hur de skulle lackas och kläs. 

I mer än hundra år var Lindome Västsveriges möbelcentrum och det är omöjligt att veta hur många modeller som tillverkades ute på gårdarna. I  dag dyker gamla Lindomemöbler titt som tätt upp på andrahandsmarknaden och det går att göra riktiga fynd.

Helena Nilsson
Foto: Respektive auktionshus

Ett par Göteborgsstolar, eller Lindomestolar, i mahogny såldes för 600 kronor på Handelslagret auktionsservice.
Fyra Lindomestolar med flätad rygg och textilklädd sits gick för 300 kronor på Formstad auktioner.
Elis Martinsson, eller Elis på Holmen, fotad vid sin verkstad 1975. Han tillverkade tusentals stolar, både till privatpersoner och till möbelaffärer. Foto: Lars Stener/Mölndals stadsmuseum
Karmstol från 1800-talet med skuren dekor klubbades för 1 000 kronor på Stockholms auktionsverk.
Elis på Holmen, Elis Martinsson, i arbete i sin verkstad. Han kunde leverera stolarna obehandlade till möbel­affärerna så kunden själv fick bestämma lack och klädsel. Foto: Lars Stener/Mölndals stadsmuseum
Två armlänstolar med balusterformad rygg med dekor av akantus och rocailler. Högsta bud landade på hela 26 000 kronor på Stockholms auktionsverk.
Taburett i sengustaviansk stil med bandfläta, avsmalnande ben och räfflade benanfanger. Såldes för nära 8 000 kronor på Stockholms auktionsverk.

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.