Onekligen byggdes det pampigare båtar förr. Här den nutida replikan av Kalmar Nyckel på seglats utanför Delawere. Foto: Andrew Hanna, med tillstånd från Kalmar Nyckel Foundation (KNF).
Kalmar Nyckel blev nyckeln till Nya Sverige
Publicerad den 22 mars, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 12 – 2024.
Sveriges koloniala historia i Nordamerika blev kort. Bara 17 år, mellan 1638 och 1655. Flera kyrkor och monument minner än i  dag om den svenska tiden. Mest intressant är ändå den replika av skeppet Kalmar Nyckel, som finns i Delawere. Det var fartyget som förde många svenska kolonister till det förlovade landet.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

I början av 1600-talet började Sverige bli en makt att räkna med i Europa. Vid det laget hade många andra länder kolonier i andra världsdelar. I Nordamerika hade Spanien, Frankrike, Nederländerna och England territorier. De två sistnämnde nationerna hade grepp om östkusten i det som senare skulle bli USA. 

När den svenske ”hjältekonungen” Gustav II Adolf kom till makten 1611 började tankarna på en koloni att gro också i Sverige. Handeln med den nya världen hade gett andra nationer i Europa stora rikedomar. Kanske kunde det vara något för oss också?

Vid ett av de tillfällen kungen inte var ute på krigsuppdrag träffade han 1624 holländaren Willem Usselinxc i Göteborg. Denne hade i sin ungdom grundat handelskompanier i Spanien och Portugal. Senare ville han göra detsamma i Nederländerna, och bearbetade landets styrande med olika propåer. När det Holländska västindiska kompaniet öppnade 1621 fick han emellertid ingen befattning i det, och kände sig sviken. 

När han mötte den svenske kungen presenterade han sin plan att bilda ett svenskt handelskompani. Gustav II Adolf nappade och bildade Söderkompaniet, som i Sverige skulle ha ensamrätt på kolonisation och handel med främmande världsdelar. Det dröjde dock innan det kunde sjösättas. Först efter kungens död 1632 fullföljdes det av den handlingskraftige rikskanslern Axel Oxenstierna. 1637 bytte det namn till Nya Sverige-kompaniet.

Expeditionen till Nordamerika förbereddes i hemlighet av rädsla för Holländska västindiska kompaniet, som dominerade området vid Delawereflodens mynning. Det skulle knappast vara vänligt inställt till konkurrenter. Genom sina holländska kontakter visste svenskarna emellertid att området var glest befolkat, och därmed ett lämpligt objekt. 

Skepp byggda i Nederländerna

I slutet av november 1637 lämnade fartygen Kalmar Nyckel och Fågel Grip ­Göteborg med destination Nordamerika. Halva manskapet bestod av svenskar, de övriga var holländare. Inga nybyggare fanns med; förutom sjömän var passagerarna administrativ personal och militärer. 

Befälen på skeppen var väsentligen nederländare; vid den här tiden hade få svenskar erfarenhet av transatlantiska resor. Kapten på Kalmar Nyckel var Jan Hindricksen van der Water, och Adrian Jöransen var skeppare på Fågel Grip. Ombord var också holländaren Peter Minuit, som kände området kring ­Delawerefloden väl. 

Både Kalmar Nyckel och Fågel Grip var byggda i Nederländerna. Den starka sjö- och handelsnationen låg snäppet före Sverige i skeppskonstruktion. Kanske hade svenskarna också örlogsskeppet Vasas undergång 1628 i färskt minne. 

Namnet Kalmar Nyckel kommer av att Kalmar på den här tiden sågs som nyckeln till Sverige. Göteborg som då var landets enda port västerut fanns ju knappt, och resten av västkusten tillhörde Danmark-Norge. För den som seglade från exempelvis Nederländerna var Kalmar den första riktiga hamnstaden i Sverige.

Varför startade man då färden på hösten, när Skagerack är ökänt för sina stormar? Svaret stavas vindar; de västliga vindar som tog skeppen till Nordamerika var pålitligast den årstiden. Seglatsen fick emellertid en besvärlig start. Stormarna skadade fartygen allvarligt, och de fick söka nödhamn i Nederländerna. Ett problem för svenskarna, och deras holländska medhjälpare, var att man ville hålla resan hemlig för just den nationen. Ett pinsamt debacle att bli strandsatta just där, alltså. Det var dessutom svårt att få tag i reparationsmaterial och snickare, men på nyårsdagen 1638 kunde man i alla fall lätta ankar igen.

God relation

Via ett depåstopp på Kanarieöarna anlände skeppen den 23 mars till Dela­wereviken. Där fortsatte man en bit uppströms i floden innan man landsteg vid ett mindre biflöde. Området beboddes då av Lenapestammen, ett indianfolk Minuit hade kunskap om. Han slöt snabbt ett avtal om markköp med några hövdingar. Relationen mellan svenskarna och urinvånarna var överlag god.

I sedvanlig ordning byggde svenskarna ett fort vid platsen man ankrat. Det döptes till Fort Christina, men i  dag återstår inget av det. En park i dagens Wilmington, staden som senare byggdes på platsen, har dock namnet Fort Christina Park.

Peter Minuit utnämndes till guvernör för Nya Sverige, men blev inte långvarig på sin post. På återresan sommaren 1638 valde han att ta vägen över Västindien för att ta ombord en last tobak. Vid ön Saint Kitts utbröt en storm, och Minuit drunknade när han gästande ett holländskt fartyg under ovädret. 

Oavsett det sågs projektet Nya Sverige som en framgång. 1640 avseglade Kalmar Nyckel en andra gång, den här gången med nybyggare. En del av dessa var fångar som valde landsförvisning istället för ett hårt straff hemmavid. En ansenlig del av de utvandrade var också så kallades svedjefinnar, finländare som var duktiga på att röja ny mark för odling i skogsområden.

Interna konlikter och farsot

Från och med 1641 var kolonin en ren svensk angelägenhet. Holländarna som varit knutna till det svenska kompaniet sågs som förrädare i sitt hemland, och lämnade Nya Sverige. Handeln gick annars skapligt; främst importerades bäverskinn och i mindre utsträckning tobak och bomull till Sverige. 

Den slitstarka Kalmar Nyckel skulle sammanlagt göra fyra turer från ”gamla” Sverige till Nya Sverige. Andra skepp bidrog till att det totalt blev ett dussin seglatser innan Nya Sveriges öde beseglades. 1653 skakades kolonin av interna konflikter, och en farsot minskade antalet svenska nybyggare. 

Kolonins kris följdes noggrant av holländarna i deras närbelägna besittningar. När Sverige hamnade i krig med Polen 1655 såg de sin chans. Efter en kort belägring av Fort Christina tog de numerärt och materiellt starkare nederländarna över kolonin i september 1655. 

De flesta av de runt 400 svenskarna stannade dock kvar, och så sent som vid slutet av 1700-talet talades fortfarande svenska i området. När staten Delawere 1787 förklarade sig självständig gentemot Storbritannien beräknades runt 2 000 personer vara ättlingar till de ursprungliga svenska nybyggarna. 

Björn Schüberg

Författaren Åke Fagelberg med sin bok ”Den glömda resan”. I bakgrunden ­Kalmar slott. Foto: Åke Fagelberg
Den första expeditionen anländer 1638 vid det som ska bli Nya Sverige. Kalmar Nyckel till vänster, Fågel Grip till höger. Målning publicerad med tillstånd från Kalmar Nyckel Foundation (KNF).
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.