Gerda inspirerade till Colin Nutleys Änglagård
Publicerad den 14 mars, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 11 – 2024.
Filmerna om Änglagård är numera svensk filmhistoria och kan väl knappast ha undgått någon. Vad betydligt färre vet är att en gammal kvinna i bondbyn ­Liared i Västergötland var ­förebild till filmens Erik ­Zander och gav Colin Nutley inspiration till Änglagård-filmerna.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Det var 1984 som Gerda Stomberg vid 97 års ålder gick bort utan arvingar efter ett långt och slitsamt liv på sin barndomsgård. Då visade det sig att hon testamenterat en förmögenhet till invånarna i sin hemsocken, och hon blev inspirationskällan till Colin Nutleys filmer om Änglagård, som i sin tur bygger på en dokumentärfilm han gjorde om henne.

”Hade inte Liared funnits hade det inte blivit några Änglagårdsfilmer!” Så har Colin Nutley ofta sagt. Och så är det säkert. För det var i Liared som allt började. 

Den lilla bondbyn, som på 1990-talet, då första filmen spelades in, hade några hundra invånare men som i  dag har knappt 60. En by, som funnits sedan medeltiden, med en gammal kyrka, en numera nedlagd skola, en lika nedlagd affär samt ett antal bondgårdar och mindre bostadshus. 

Påminde om England

Det var till den här byn som Colin Nutley kom för drygt 40 år sedan tillsammans med sin dåvarande hustru, som var del­ägare i en lägenhet på den gamla släktgården Skog. Där tillbringade de på 1980-talet en rad somrar, som kom att betyda mycket för den engelska regissören, som skildrat den svenska folksjälen bättre än kanske någon svensk regissör gjort.

Colin kom att älska Liared. Byn påminde ganska mycket om den by på engelska landsbygden där han själv växt upp på 1940-talet. Man levde på ungefär samma sätt – förutom att man inte hade en pub att träffas på. I Liared träffades man i stället i kyrkan och församlingshemmet. Eller i affären, där man fick höra om allt som hände i trakten. 

Ville göra en dokumentär

När Colin kom till Liared hade han redan gjort en rad filmer och tv-serier i Sverige, till exempel Nionde kompaniet och Black Jack. Men i Liared fick han lust att göra en helt annan film  –  en dokumentärfilm om livet i en by på landet. Han var dock inte säker på vad han skulle hänga upp den på. 

Men så hände något. En av byns äldsta invånare, Gerda Stomberg, som hela sitt vuxna liv levt ensam på en gammal gård, gick bort. Det visade sig att hon, som under sin ålderdom levt i armod, var rikast i byn. Skogen och marken hon ägde var värd många miljoner, och hon hade testamenterat allt till invånarna i Liared. 

Då fick Colin idén. Gerda blev navet i filmen om Liared. En film som han kallade Där rosor aldrig dör efter en sång som sjöngs på Gerdas begravning. Filmen spelades in två år senare, men med samma bybor i kyrkbänkarna. Samma präst förrättade jordfästningen, samma sånger sjöngs och samma psalmer spelades. Men kistan var tom. Gerda fanns redan i sin grav på Liareds kyrkogård.  

Som en första Änglagård

Där rosor aldrig dör är på sätt och vis den första Änglagårdsfilmen. Prästen är påfallande lik Reine Brynolfsson, där finns de två bröderna som bor tillsammans i filmen och som i verkligheten hette Nils och John Pantzar. Vi får vara med om kaffekalasen med byns syföreningsdamer, vi följer med karlarna i jaktlaget ut i skogen, deltar i det dagliga livet bland byborna. 

Liared döptes om

När dokumentärfilmen var klar började Colin fundera på hur det skulle bli i Liared om några udda människor, några som inte passade in, flyttade dit. Och så skapade han Fanny och Zac, som chockade byborna när de dök upp på Erik Zanders begravning. De andra karaktärerna vi möter i filmerna fanns redan. 

Liared döptes om till Yxared –  som inte finns på någon karta – men många av inspelningsplatserna ligger en bra bit utanför Liareds gränser.  

Gerdas släktgård Stora Stegerhult ligger utmed vägen mellan Liared och samhället Kättilstorp – och ett mjölkbord med en stor mjölkkruka vid infarten visar att man kommit rätt. Efter åratal av förfall är det grå timmerhuset med uthus och ladugård varsamt upprustat av ideella krafter – en grupp äldre hantverkare som fortfarande kände till gamla arbetsmetoderna. Nu ser gården ut som när Gerda växte upp här med fyra syskon och sju styvsyskon. Vattnet tas upp ur brunnen med en hävstång, visthusboden och ladugården är restaurerade, grindarna är tidsenliga och strax intill går en grannes kor på bete. Ända sedan slutet av 1700-talet har gården legat på samma plats, och bortanför gårdsplanen finns spår efter en gammal landsväg mellan Ulricehamn och Mullsjö. 

Köpte ut sina bröder

Gerda var bara två månader när hennes far, Mårten Stomberg, dog 1887. Hennes mor, Eva Charlotte, stod plötsligt ensam med sin lilla dotter och fyra söner. Så småningom gifte hon om sig med änkemannen Gottfrid Svensson som hade sju barn. Man kan lätt föreställa sig att det blev både trångt och knapert i stugan, men när Gerda på sin ålders höst talade om sin barndom sa hon ofta: ”Tänk så roligt vi hade!”

När Gerda var 40 år och fortfarande bodde kvar på gården, dog hennes mor och styvfadern flyttade då till Ulricehamn. Den gamla släktgården var Gerdas och hennes biologiska syskons farsarv och hon var den enda av dem som var intresserad av att ta hand om den. Hon lyckades lösa ut sina bröder, av vilka tre utvandrat till Amerika, och tillsammans med sin häst Grållan brukade hon sedan gården under resten av sitt liv. 

Gerda, som i sin ungdom var byns skönhet, var ett ovanligt fruntimmer. Hennes största intressen var jakt och fiske, hon slet på åkrarna, arbetade i skogen och sköt sin sista hare när hon var 77 år. 

Kvinnligt extraknäck

Gifte sig gjorde hon aldrig – till det var hon alltför självständig. Hon var lika bra som karlarna i bygden på att sköta gården, hugga i skogen och göra affärer. Vintertid hade hon dock ett mer kvinnligt extraknäck. Hon tog emot tvätt för glansstrykning – ett yrke som numera är bortglömt. 

Gerda skötte sitt jordbruk så länge hon orkade, men med tiden förföll byggnaderna alltmer. De sista åren av sitt liv använde hon endast köket, där hon sov i en kökssoffa och värmde sig vid vedspisen. När taket i kammaren föll ihop med ett brak blev hon inte särskilt bekymrad. Hon hade ju ändå ingen användning för rummet längre. ”Det där får dom som kommer efter mej ta hand om”, sa hon. 

Plats att träffas på

Hon var 97 år och år nästan blind när hon lämnade det jordiska och hade då flyttat till ett äldreboende. När testamentet öppnades visade det sig att hon efterlämnat en förmögenhet till invånarna i Liared – förutom en mindre summa som gick till hennes syskonbarn i USA. Förmögenheten fanns i avverkningsklar skog, som taxerades till nära fyra miljoner kronor. En stiftelse bildades för att ansvara för avverkningen och avkastningen och varje år delas pengar ut till både föreningslivet och enskilda invånare i Liared. 

För att rädda den förfallna gårdsmiljön bildades en intresseförening, och med hjälp av äldre hantverkare restaurerades både boningshuset och övriga byggnader till ursprungligt skick. Men någon museikänsla finns inte på Gerdas gård. Här serveras kaffe vissa dagar under sommaren, här hålls både midsommarfester, bröllop, barndop och födelsedagskalas. Och förskolebarn och skolungdomar kommer dit på studiebesök och får en inblick i hur Gerda levde utan några av de moderniteter som är självklara i dag. 

Säkert ler Gerda uppe i sin himmel när hon ser hur hennes arv förvaltas av byborna i hennes älskade Liared. 

Och Colin Nutley – han vårdar ömt minnet av sin sommarby. ”Mina allra bästa sommarminnen är de som jag bär med mig därifrån, säger han. Min kärleksaffär med Liared kommer aldrig att ta slut!”

Agneta Tjäder

Gerda Stomberg jagade även när hon blev äldre. Och hon var också intresserad av fiske.
Gerda Stomberg gifte sig aldrig – hon var lika bra som karlarna i bygden på att sköta gården.
Gerdas hatt hänger på kroken i farstun som när hon bodde på gården.
Byns skönhet var alldeles för självständig för att gifta sig.
Gerdas annons om tvätt och strykning i Ulricehamns Tidning.
I farstun på Stora Segerhult står Gerdas väl använda skor.
Gerdas boningshus var mycket förfallet när restaureringen påbörjades.
Stora Stegerhult är i dag ett populärt besöksmål. Foto: Agneta Tjäder
Colin Nutley gjorde först en dokumentär om Gerda Stomberg, ”Där rosor aldrig dör”, där han berättade om hennes liv. Dokumentären finns att se på SVT:s Öppet arkiv. Foto: Jens Fischer/SVT
Det var efter dokumentären om Gerda Stomberg som Colin Nutley fick idén till filmen ”Änglagård” med Rickard Wolff och Helena Bergström i huvudrollerna.

Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.