Göran Fristorp, med en karriär som spänner över decennier, är inte bara en begåvad musiker utan också en brobyggare mellan generationer, och hans betydelse för den svenska visan får aldrig underskattas.
Foto: Rebecca Wallin
Göran Fristorp nekar aldrig någon genre
Publicerad den 14 mars, 2024
Dela på Facebook
Ur Kvällsstunden vecka 11 – 2024.
Redan som barn visste Göran Fristorp att han ville ägna sig åt musik. I dag kan han se tillbaka på en 50-årig karriär med fruktbara musiksamar-beten med några av de största musikprofilerna i både Sverige och Norge.

Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel. 

Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.

Göran Fristorp föddes den 26 maj 1948 i Närkes Kil, en dryg mil nordväst om Örebro. Musiken kom tidigt in i hans liv – redan som liten knatte såg han Elvis på en av de första tv-apparaterna och det gjorde ett oerhört starkt intryck på honom.

– Han hade gitarren hängande på magen som ett attribut och det där fastnade hos mig. När jag senare råkade hitta en akustisk gitarr liggande bakom soffan hemma hos en bekant visste jag vad jag ville syssla med, berättar Göran för Kvällsstunden.

I Närkes Kil fanns ingen ­gitarrlärare men i skolan fanns en lärarinna som undervisade
i mandolin så det fick det bli till att börja med. Lärarinnan, som hette Endis Persson, märkte direkt att musiken var Görans gebit. 

– Jag behövde aldrig läsa noter utan spelade på gehör. Senare fick jag en gitarr i present, den hette Lucky Seven vilket är ett rätt lustigt namn på ett sexsträngat instrument. Den var dessutom ospelbar ovanför femte bandet men jag hankade mig fram så gott jag kunde och försökte härma det jag hörde på radio och med tiden fick jag ett bättre instrument. 

Musiklinje 

När familjen flyttade till Örebro lärde Göran känna andra grabbar som spelade i gitarrband.

– I Örebro fanns vid den tiden minst 15 olika konstellationer så från 13 års ålder stod jag på scenen och spelade dansmusik för mina kompisar.

När han var 20 år sökte han och kom in på musiklinjen på Framnäs folkhögskola utanför Piteå. Då hade han jobbat på Mellringe mentalsjukhus i Örebro en tid och hade funderingar på att bli mentalskötare men hans mamma fick honom på andra tankar, berättar han:

– Hon tyckte jag skulle satsa på musiken och tipsade mig om Framnäs. Vid den tiden var det väldigt många duktiga musiker verksamma där, musiker som flytt från Prag när Sovjet gick in i Tjeckoslovakien, och jag hade turen att få Joseph Holecek som gitarrlärare. Han tog mig under sina vingar, kan man säga. ­Senare sökte jag och kom in på Musikhögskolan i Göteborg, men insåg ganska snart att det inte riktigt passade mig att sitta ensam och öva på det sättet. Så jag bad om uppskov, vilket jag också fick, men återvände inte.

Melodifestivalen 

I  stället flyttade Göran till Stockholm, där han började sjunga i ett dansband. Senare bildade han en duo med sångerskan Kerstin Wretmark och de fick ett erbjudande om att vara med i Claes af Geijerstams populära program Opopoppa. Det var då Görans samarbete med Clabbe började.

– Tanken uppstod att vi skulle öva in ett program som vi sedan skulle turnera med. Så vi reste runt och spelade live med två akustiska gitarrer.  Vid slutet av den perioden hörde Monica och Carl-Axel Dominique oss
i Stockholm och frågade om vi kunde framföra en låt i Melodifestivalen.

Låten var förstås Sommar’n som aldrig säger nej, med text av Lars Forssell. En text som, för övrigt, inte kom Göran och Clabbe tillhanda förrän två dagar före framförandet.

Malta vann den svenska uttagningen och kom på plats nummer fem i finalen.

– Svenska uttagningen vann vi av ett skäl, nämligen att det var sista året som Sveriges Television vågade ha en expertjury. Från 1974 blev det en folk­jury som avgjorde och då blev det en helt annan ton, säger Göran.

Han berättar också att många sagt att Malta kunde ha tagit hem finalen om det inte varit för att texten ansågs ekivok. 

Göran har medverkat i Melodifestivalen ytterligare några gånger, bland annat 1974 när Abba vann.

– Då var jag med och sjöng två låtar, en av dem tillsammans med Sylvia Vrethammar. Den andra låten var av Georg Riedl och Slas och slutade med följande textrad: ”Jag tänker på dig varje gång mina rakblad tar slut”. Publiken bara gapade, skrattar Göran.

Olika genrer  

Eftersom Göran gärna rör sig fritt mellan olika genrer har han aldrig fastnat, eller kunnat placeras, i något särskilt fack.

– Om det är något som alltid har präglat mig under min musikaliska bana är det att jag lyssnar på all bra musik, allt från rock’n’roll till klassiskt. Och så är det för de flesta musiker, genrer är ointressanta så länge det handlar om musik där det finns en tanke och där någon har jobbat med hantverket, säger han.

Mest stolt över

Göran har samarbetat med många framstående musikprofiler, inte bara i Sverige utan också i Norge, bland andra Arne Domnérus, körledaren Leif Strand och Arild Andersen. En av de inspelningar han är mest stolt över är också en han gjorde just tillsammans med Arne Domnérus orkester och Leif Strands kammarkör, Göran Fristorp sjunger Nils Ferlin (1975). Men i Sverige fick den av många kritiker ett ljummet mottagande, berättar han:

– De skrev att de saknade ”arbetaren Ferlin” och att det var alldeles för välsjunget. Det fanns ju egentligen bara ett spår i Sverige på 1970-talet, det var proggrörelsen som styrde det mesta. Men när jag kom till Norge lät det helt annorlunda. Inspelningen gav mig en plattform där och sedan dess har jag jobbat väldigt mycket i Norge.

Utlandskonserter

1989 gav han ut en skiva med inspelningar av tio psalmer, bland annat Blott en dag, Härlig är jorden och En vänlig grönskas rika dräkt.

– Jag var nog den första som gjorde en psalmskiva på ett annorlunda sätt, i syntformat. Från början var det ett beställningsprojekt från EFS, Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, som ville ha ett par låtar på kassett för att dela ut på konferenser. Det var något jag gjorde enkelt i min hemstudio. Senare fick jag erbjudande från ett skivbolag som sysslade mycket med andlig musik om att göra en hel lp på det sättet. 

Under flera år har han anlitats av Svenska kyrkan i utlandet, och dess norska motsvarighet Norske Sjømannskirken, till konserter på många håll i världen.

– Jag har uppträtt i Minneapolis, St. Paul, New York, London, Nice, Bangkok, Singapore, ­Qatar, Abu Dhabi och Dubai. Det har varit fantastiska upplevelser. Visserligen heter det ”kyrkan”, men det är precis lika mycket en klubb, en umgängesform, möjligen med religiös underton men den får man ibland leta efter, säger Göran. 

Det norska sammanhanget finns fortfarande kvar, samtidigt som Göran fortsätter att jobba även i Sverige. Inför framtiden har han en hel del på gång.

– Det är ett levande sammanhang, säger Göran Fristorp. 

Bitte Melin

På denna bild, eventuellt tagen 1973, syns från vänster: Agneta, Annifrid, Ted, Claes och Göran.
Sven Bertil Taube och Göran Fristorp delar scen under en gemensam turné i Sverige och Norge.
Göran och Babben Larsson vid en kyrkokonsert.
Göran i studion.
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fem nummer – för bara 95 kronor! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Monica Werner
Monica Werner
22:48 01 Jan 19
Att det är en riktig papperstidning som vi faktiskt inte... upptäckt förrän vi själva nått 80-årssträcket. Längtar efter den då det är mycket att läsa för oss bägge två.
God fortsättning på 2019 från två som tänker hänga med
läs mer
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Delad glädje är dubbel glädje,
och i bästa fall mångdubblad!
Missa inte denna fantastiska möjlighet!

Så här går det till:
Ge bort ett gratisnummer av Kvällsstunden till ett obegränsat antal vänner och bekanta. Tala bara om för oss vilka de är så ordnar vi så att de får ett nummer hem i brevlådan. Om de sedan skulle välja att teckna en egen prenumeration på Kvällsstunden (hel- eller halvår) så får både du och din vän förlängd prenumeration. Ju fler du värvar desto fler månader förlänger vi din prenumeration med – helt kostnadsfritt!

Som tack för att du hjälper oss att sprida Kvällsstunden...
• Om din vän väljer att teckna ett HELÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med TVÅ månader (8 nummer).
• Om din vän tecknar ett HALVÅR av Kvällsstunden förlänger vi både din och vännens prenumeration med EN månad (4 nummer).

En kostnadsfri prenumeration?
Så om sex av dina vänner skulle teckna en helårsprenumeration, så förlänger vi, kostnadsfritt, din nuvarande prenumeration med ett helt år! Om du "värvar" tolv personer förlängs den med två år, osv...

Kom ihåg: Du har inget att förlora!
Erbjudandet är helt "riskfritt". Så länge du är prenumerant får du ge bort hur många gratisnummer du önskar till personer du tror skulle uppskatta tidningen. Erbjudandet medför inga kostnader och inte några krav på vidare prenumeration eller andra åtaganden.