Solstekt, omgärdad av murar, oförändrad genom århundraden – så tänker vi oss den kroatiska staden Dubrovnik vid Adriatiska havet. Redan på 600-talet ska den ha grundats. Under medeltiden var den en blomstrande handelsstad med en av Medelhavets största flottor. Sedan inträffade flera jordskalv som satte stopp för utvecklingen. Under ett av Balkankrigen, det som utkämpades mellan Kroatien och Serbien under 1990-talet, utsattes Dubrovnik för ”jordbävningar” av andra slag, iscensatta av krigsgalna människor. Stor förödelse åstadkoms även då. I dag är Dubrovniks förstörda delar återuppbyggda och renoverade. Turister i alla åldrar kan åter gå säkra på stadens gator, däribland Kvällsstundens Rolf Olofsson som i veckans nummer tar oss med innanför (och utanför) världsarvsstadens murar.
Mer i veckans nummer
England och Frankrike har inte alltid varit de såtaste vänner, men när det verkligen bränt till har de ändå ofta hamnat på samma sida. Och var satte sig den franske generalen och blivande presidenten Charles de Gaulle sig i säkerhet när tyskarna hade invaderat hans land under andra världskriget? Jo, i London! Som högkvarter för de Gaulles fria franska armé fungerade då en pub i stadsdelen Soho. Puben heter The French House och dess entréskylt pryds av trikoloren. Förutom de Gaulle har även ett antal namnkunniga kulturpersonligheter varit stamgäster där.
[su_divider top=”no” size=”1″]
”Det spelades bättre boll på Gunnar Nordahls tid”, framhåller musikgruppen Torsson i en av sina mest kända låtar. En person som möjligen skulle kunna skriva under på det är den 102-årige Örnsköldsviksbon Sven Nordin. Han är en av de inte överdrivet många levande svenskarna i dag som faktiskt har spelat boll med inte bara Gunnar Nordahl, utan också med hans båda bröder Bertil och Knut. Sven har också, i en ”landskamp” mellan Nordsverige och Nordfinland, varit ordinarie i laget medan den då mycket unge Gunnar Nordahl suttit på avbytarbänken…
[su_divider top=”no” size=”1″]
Om ett mycket gripande drama med dödlig utgång vittnar ett kors på Rådmansö kyrkogård i Roslagen. Under en stormig marsnatt 1888 gick sju ungdomar på hemväg från ett bönemöte vilse på isen och frös ihjäl mellan öarna Sundskär och Vidinge. Normalt hade den endast kilometerlånga vandringen från den ena ön till den andra varit en enkel sak. Men nu yrde snön över isen så att sikten försvann. Dessutom vände vinden, så att ungdomarna tappade orienteringen.
[su_divider top=”no” size=”1″]
Förtydligande. Veckans reportage om det stora jänkarbilsmuseet “World of Classics Museum and Sales” är tyvärr bristfälligt i ett mycket viktigt avseende. Ingenstans i texten står det tydligt var museet står att finna, bara att det ligger ”några mil söder om Stockholm”. För alla er som undrar återfinns World of Classics Museum and Sales på Finkmossvägen 150 i Tumba.