För 77 år sedan, mer exakt den 3 februari 1943, var det full snöstorm i Norrbotten. Hemma i byn satt då 17-årige Otto Alvar Larsson i familjens kök. Genom blåsten kunde han urskilja ett starkt mullrande, ”hackande motorljud”, ungefär som en svårstartad motor. Sedan hördes en kraftig smäll.
Det visade sig kort därefter att ett tysktillverkat bombflygplan, ett Junkers JU 86, med svensk besättning, hade kraschlandat på en sjö i närheten. Besättningen på sex man omkom. En av de dödligaste olyckorna i svensk flyghistoria hade inträffat.
Otto Alvar Larsson blir vittne till händelsen, han ser olycksplatsen och ”siluetter i snön av kropparna från de omkomna besättningsmännen – som snöänglar från himlen”.
Händelsen inträffade mitt under det brinnande världskriget.
– Det blev mycket lite skrivet om händelsen. 1943 hände så många andra saker under kriget, stora slag som tog över nyhetsflödet. Händelsen med det stora bombplanet föll i glömska tillsammans med planets position, berättar Lars Gyllenhaal, militärhistorisk författare, bosatt i Rosvik i Norrbotten.
Finns nog ett plan …
För tre år sedan fick han tips om planets existens. Det låg på sjöns botten – men efter tre försök lyckades dykarna Simon Kenttä och Roine Nordström nyligen, hösten 2019, hitta planet på sju meters djup. Landningen hade skett mitt på den aktuella sjön.
– Det första jag såg på nedslagsplatsen var att planet var i två delar, minns Otto Alvar Larsson.
Flygvapnet bedömde att planet redan 1943 var omodernt och inte mycket att bärga – eller så var planet så demolerat efter nödlandningen att det ansågs omöjligt att tas om hand. En andra orsak som gjorde bärgningen just då ointressant var avståndet till civilisationen.
Sedan sjönk planet genom isen. Händelsen och planets position föll i glömska. Antagligen känner senare husägare och stugägare inte till annat än att det har störtat ett plan under kriget i sjön.
Det finns nog ett plan i sjön, så har resonemanget gått bland dagens bybor. Och nu finns det ett sådant; ett stort, 18 meter långt, med nästan 23 meters spännvidd och cirka fem meter högt. Ett dåtida ”bombmonster”, enligt experter.
– Fyndet är helt fantastiskt, säger dykarna och Lars Gyllenhaal är lyrisk.
Hemlighetsfull
Sedan fyndet i oktober/november har Gyllenhaals fortsatta efterforskningar visat att det ”svenska Junkersplanet” nog inte enbart var på spaningsuppdrag. Men mer exakt vad uppdraget kan ha handlat om vill han återkomma med senare och avslöjar att Kvällsstunden är först med att få veta om denna misstanke.
Planets landningsplats och koordinater är och ska vara hemliga tills planet kommer att bärgas, samt förhoppningsvis hamna på museum. Som ett bevis på många dödliga incidenter under andra världskriget. Fyndet är också anmält till polisen och Försvarsmakten.
Då planet legat så länge i sjön och fallit ur ”kom-i-håget” hos folk så är nog Otto Alvar Larsson en av de sista som är i livet i dag, som själv blivit påmind om händelsen.
– Vi vill inte avslöja planets läge då platsen kan bli utsatt för plundring av oseriösa samlare som vill göra affärer på fynden, menar Lars Gyllenhaal, som nyligen kom ut med boken Andra världskriget i Sverige.
– Från början, när vi fick kännedom om planet, visste vi inte om det var civilt eller militärt. Helt fantastiskt att det var ett tyskt plan som tjänstgjort i svenska flygvapnet. Tipset om ett plan i sjön kom till oss från två av varandra oberoende källor. Det är en sjö som är reglerad och omgiven av kalhyggen, dyig och med dålig sikt.
En bit av planet, särskilt eftersom det är tyskt, kan betinga stora pengar i dag. Därför finns en risk för plundring och att olika delar då skulle komma ut på auktionssajter.
Ett av de största
– Betydelsen av fyndet är väl två saker, dels för allmänheten en påminnelse om att nästan 800 svenskar gav sina liv i svensk uniform för att vi skulle få vara en fri nation och inte invaderas, menar Lars Gyllenhaal.
– Händelsen blev känd; ungefär var det var, men inte exakt plats. Folk har vetat att någonstans i sjön har det funnits ett plan. Nu visar det sig att detta är ett av de största plan i svensk flyghistoria som Sverige köpte. Ett önskat köp av liknande plan från Storbritannien blev inte av, så Sverige vände sig till Tyskland och köpte 40 plan där. Dessa fick betäckningen B 3 och avfördes 1958 ur flygvapnet. Ett B 3-plan finns på flygvapenmuseet i Linköping. Sverige köpte spaningsplan från Storbritannien, så svenska planflottan – ”en neutral flygflotta” – bestod av en blandning av tyska och engelska plan.
När exakt planet kommer att bärgas är inte avslöjat. Vittnet Otto Alvar Larsson är 93 år i dag och tycker det är på tiden att planet i byasjön blir mer känt.
Text: Jan Gustavsson
Foto: Bundesarchiv och Lars Gyllenhaal (bärgningen)
Fakta
• Det funna planet är ett tyskt original från 1938. Övriga Junkers är kopior tillverkade i Sverige.
• Den 30 juni 1936 beställde Sverige ett flygplan av typen Junkers Ju 86 A-1 i Tyskland, följt av ytterligare två med beteckningen K-1. Det första exemplaret flögs från Dessau med legendariske Nils Söderberg vid spakarna, planet landade på Bromma kvällen den 19 december 1936.
• Med på det kraschade planet 1943 var furir Uno H E Ström, Gällered, fänrik Stig H Sjögen, Gällivare, Karl Håkan Gabrielsson från Ulvshyttan, vicekorpral John A Lindahl, vicekorpral E Holger Westholm, värnpliktige E Åke Knutsson, alla i 25-årsåldern.
• Planets utrymme var avsett för fyra besättningsmän. ”Men vid denna händelse fanns ytterligare två man ombord, det gör att planets uppdrag kanske får en ännu mer intressant karaktär”, säger Lars Gyllenhaal.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!