Visste du att Sverige under en period styrdes från lilla Sala i nordöstra Västmanland? Bakgrunden var utbrottet av den tidens stora farsot: Pesten.
Sverige var hårt drabbat. Efter det katastrofala nederlaget vid Poltava hade kungen, Karl XII, tagit sin tillflykt till Bender och eländet fortsatte: ”Till de yttre motgångarna kommer så inre olyckor. Liksom förebådad af ovanliga naturföreteelser: meteorer af olika slag, jordbäfningar, stark köld och hungersnöd, utbröt på sommaren 1710 pesten i Stockholm”, berättas i skriften När Sala och Arboga voro hufvudstäder (1914). Det var bråttom att evakuera hovet och rikets ledning. Valet föll på Sala.
Den 23 september 1710 lämnade änkedrottningen Hedvig Eleonora, prinsessan Ulrika Eleonora och hertig Karl Fredrik Stockholm, eskorterade av 100 man ur Livgardet. Den flyttande hovstaten bestod totalt av över 400 personer.
Resan till Sala hade först planerats ske med båt, men det blev landvägen ”emedan eljes någon båtsman kunde fortplanta smittan”.
Eftersom Sala var för litet för att inhysa hela regeringsmaskineriet förlades Rådet till Arboga – och i Stockholm fortsatte pesten att härja. Under augusti 1710 till februari 1711 dog nästan 18 000 personer, ungefär en tredjedel av stadens befolkning.
Lite enformigt …
Efter att ha anlänt till Sala den 25 september tyckte makthavarna snart att livet blev lite enformigt. Hovet var inhyst i Väsby kungsgård och staden vaktades av Livgardet som inte släppte in någon ”som icke var försedd med särskilda rese- eller sundhetspass”. Många av salaborna litade själva mer på att roströken från hyttan höll smittan på avstånd. Landshövdingen fick se till att det stora sällskapet i Sala försågs med mat och förnödenheter, en tung pålaga efter det föregående svagåret.
Nu förbättrades läget i Stockholm och ”när pesten hade upphört, bröt regeringen upp från sin tillfälliga residensstad” i maj 1711. Det berättas att stadens invånare var lättade. Så var Salas tid som huvudstad över. Och kungen där nere i Bender? Ja, han kom inte hem till Sverige förrän till julen 1715. Men det är en helt annan historia.
Kalle Östgren
Den här artikeln är en del ur vår serie Sverigeresan som vecka 16 befann sig i Västmanland.
Vill du läsa mer om Västmanland? Ladda ner din tidning direkt här till höger.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!