Människan har alltid haft behov av kläder för att värma, svalka och skydda sig. Naturligtvis spelar klimatet en avgörande roll, men när blev det egentligen mode med olika klädstilar, vilket material användes – och har man alltid använt byxor?
Vid den arkeologiska platsen Mehrgarh på den pakistanska Indusslätten har man funnit bomull från 4000-talet f.Kr. Detta lär vara bland de tidigaste fynden.
I Ryssland, på den förhistoriska begravningsplatsen Sunghir cirka 20 mil öster om Moskva, har arkeologer funnit tre, omkring 20 000 år gamla, gravar med skeletten av män som begravts iförda byxor, skjortor, hattar och mockasiner av skinn.
När man började använda byxor är nog omöjligt att säga. Det krävs ju en synål för att sy ihop en byxa, och kanske en fingerborg … Men under den senaste istiden för drygt 20 000 år sedan använde man synålar av ben för att sy ihop djurhudar.
På bronsåldern var det vanligt att männen bar kolt (kort kjol) av linne eller ylle, lädersandaler och tyg lindat runt benen. Kvinnorna hade kort tröja med ärmar, eller kjol med midjeband, och på fötterna tygskor.
Om kläder, skor och andra personliga tillhörigheter, står bland annat att läsa i boken Uppfinningar av Peter James och Nick Thorpe.
Linne och siden
Vem som uppfann vävtekniken är omöjligt att ta reda på, men i den sumeriska staden Ur i Mesopotamien fanns det speciella textilarbetare på 2000-talet f.Kr, som använde enkla vävstolar till att framställa tyger. I Egypten var man också oerhört duktiga linnetillverkare. Tyg man funnit i den egyptiska staden Memphis ska ha en mycket hög kvalitet.
Längre österut odlade kineserna silkesmaskar för att framställa siden. I provinsen Shanxi har man funnit kokonger som troligen odlats 3000 f.Kr. Kring 1000-talet f.Kr hade man kommit igång kommersiellt med silkesmaskodlingar, och på 900-talet f.Kr bedrevs en omfattande sidenhandel.
När spanjorerna erövrade Centralamerika i början av 1500-talet fann de att invånarna framställde kläder och skor av gummi, och vid tiden omkring 500-talet f.Kr i södra Kina använde man barken från pappersmullbärsträdet till att göra kläder av. Barken användes vanligen till pappersframställning. En av Konfucius lärjungar, Yuan Xian, lär ha burit en hatt av mullbärspapper på 500-talet f.Kr.
Byxförbud!
Bland kelter och germaner var byxor populära, liksom hos perserna i Iran – Rom var dock byxlöst! En romare av rang bar toga, ett långt tygstycke av ull som draperades runt kroppen. Både romare och greker ansåg byxor barbariska, och år 397 e.Kr blev det strängt förbjudet att bära byxor i Rom.
Men det var kanske i antikens Rom och Grekland under århundradena kring Kristi födelse som det blev ”på modet med mode” bland kvinnor och män. I Rom växlade klädstilarna och med dem fåfängan. Ett och annat kokett modelejon glänste vid officiella bjudningar i nyskapad dräkt. Kläderna markerade också en social status. Vanligen bar männen tunika, en knälång skjorta av ull ungefär som en liten kjol med kort ärm och kvinnornas tunika var fotsid.
Bo E. Rosén
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!