En stinta från Norra Veckebo lockar på de nyss utsläppta korna från ladugården vid Gammelvallen i Färilaskogen. Strax därpå ska hon släppa sina skyddslingar förbi fägatans fastbandshagar, som skyddar slåttermarken, och med sjungande lockrop föra dem till Finnbergets skogsbetesland högt upp bland Hälsinglands moar …
Här fångas i ett ögonblicks objektivöppning vår romantiska dröm om livet på fäbodarna: fäbodstintans ungdomliga glädje, möda och ensamhet mitt ibland fjällkor och rödkullor; det sommarljusa äventyret i vittrans mörka skogar …
Fotot är taget en solig söndagsmorgon i juli 1938 – i slutet av fäbodepoken. 1944 var fäbodstintans sista sommar på Gammelvallen. Fäboddriften upphörde efter att ha pågått i flera sekler.
En dag i början av juni år 2002 sitter jag på gården Springs veranda i Stocksbo. Vid den här tidpunkten på året brukade bufföringen ske till fäbodarna för längesen. Mitt emot mig sitter stintan från Gammelvallen, Karin Andersson, född i februari 1918. En pigg 84-åring med klara minnesbilder från 30-talet.
Jag visar henne fotot, som togs när hon var 20 år. På grund av dålig syn har hon svårt att uppfatta bildens detaljer, men hon minns hur bilden kom till och vem som fotograferade.
Karin vallade fyra kor för sin far som ägde Grevgården i Norra Veckebo, och lika många kor för Zethrins i Ed, som ägdes av P. O. Edlund. En son till denne, Karl Edlund, besökte vallen en söndag i juli 1938. Det var han som tog bilden. Karl Edlund (1913-1975) hade omkring 1937 etablerat sig som fotograf i Färila. Han drev sin ateljé fram till mitten av 70-talet. En del av Per Edlunds negativ förvaras nu på Ljusdals museum.
Många arbetsuppgifter
Springs Karin berättar sakligt om fäbodlivet. Hon tjänade på vallen under somrarna 1937-1944. Som lön erhöll hon förutom mat och logi tio kronor per ko och sommar. Eftersom hon hade hand om åtta kor blev det 80 kronor för tre månaders oavbrutet arbete med kornas ans och vård, vallning och mjölkning; messmörskok i kittlar och ystning i ostformar. Den handdrivna separatorn och smörkärnan var dagliga arbetsredskap för att tillverka det dyrbara fäbodsmöret.
Det fanns en brunn vid fäboden men den sinade under sommaren. Friskt, kallt vatten måste då bäras med ok i över hundra meter från den närbelägna tjärnen för att säkra ost-, smör- och messmörstillverkningen. Dessutom gick det åt vatten för att sopa rent ladugården med hjälp av björkkvastar, vilket skedde varje dag.
Spartanskt liv på vallen
Så fort det blev en ledig stund vidtog brodering och stickning. Helyllestrumpor behövdes verkligen under de kalla krigsvintrarna då även textilier var ransonerade. De få besökarna till vallen bjöds på mjölk – aldrig på kaffe, ty det var en ransonerad bristvara. Trots det spartanska livet på vallen minns Karin dessa somrar med glädje.
Några nöjen var inte att tänka på. Karin tillbringade åtta säsonger på Gammelvallen under sin ljuva ungdomstid, mellan 19 och 26. En enda gång under dessa somrar cyklade hon de 25 kilometrarna längs den steniga kärrvägen till Idrottsparken i Färila för att dansa – och för att lyssna på Alice Babs.
I familjens ägo
Hon gifte sig 1944 med Per Andersson, ägare till Springs gård i Stocksbo. Hon flyttade dit påföljande år och hade bott på gården sedan dess, således i 57 år. I hennes livsöde ingår att maken tragiskt förolyckades i november 1959. Svåra år följde med ansvar för gård och familj. Hennes bror, Lars Grevgård, har varit ett gott stöd genom åren. Karin avslutar vårt samtal genom att berätta att fäboden på Gammelvallen fortfarande finns i släktens ägo.
Bror Richard Svärd
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!