Adelsmannen Gösta Natt och Dag blev Gus Dagg i USA. 1922 reste han till Alaska där han försörjde sig som fiskare och snickare. Han medverkade också som skribent i lokaltidningen i Naknek där han träffade sin blivande fru.
Adelsmannen som blev fiskare i Alaska
Dela på Facebook

Han var en adelsman som tillhörde Sveriges äldsta adelsfamilj. När han gick bort i USA hade han antagit namnet Gus Dagg. Här är den märkliga ­berättelsen om Gösta Natt och Dag. 

 

Han föddes som Gösta Svante Natt och Dag den 21 maj 1902 i Uddevalla, men dog som Gus Dagg den 2 december 1987 i Skagit county, Washington. 

Vad hände egentligen med den svenske adelsmannen som försökte dölja sitt förflutna i USA?

Den frågan ville Alexis Bunten reda ut genom sin medverkan i tv-programmet Allt för Sverige 2015. Alexis är barnbarn till Gus Dagg som dog när hon var tio år. Vad var det som gjorde att hennes farfar 1920 lämnade adelslivet för att bli en fattig fiskare i Alaska?

Gösta Natt och Dag tillhörde Sveriges äldsta adelsfamilj och växte upp i Uddevalla, där pappa var kapten på Bohusläns regemente. Det var stiligt med det ståtliga och ärorika adelsnamnet Natt och Dag, men familjen var inte rik och de fyra barnen levde ett enkelt liv. De fick det svårt när pappa Sten dog tidigt, redan när Gösta var 17 år. 

 

Kände sig mindre värd

Mamma Hedvig kämpade för att kunna ge barnen en bra uppfostran och utbildning men pengarna räckte bara till att ge äldste sonen Bjarne en högre utbildning, han blev officer. Det gjorde att den 18-årige Gösta kände sig mindre värd och bortglömd. Detta samtidigt som Gösta visste att han snart skulle bli tvungen att göra militärtjänst, något som han inte hade intresse av. 

Därför lockade en emigration till Amerika, men familjen och släkten avrådde honom. 

Gösta var dock besluten att åka till Amerika för att börja ett nytt liv. Han saknade pengar till biljetten men resan kom ändå till stånd då han lyckades få arbete som sjöman på oceanångaren Drottningholm. 

Omgående vid framkomsten lämnade Gösta fartyget utan att säga upp sig och försvann spårlöst. Troligtvis beroende på att han efterspanades av polis då han hade rymt från den svenska militärtjänstgöringen. 

Gösta undvek senare i livet att prata om den här tiden men släktingar tror att han tog en båt till Australien för att inte bli hemsänd till Sverige från USA. 

I Australien jobbade Gösta ett tag som fårklippare innan han återvände till USA och började arbeta inom oljeindustrin i Texas. I USA kom Gösta Natt och Dag att kalla sig för Gus Dagg. Efter jobbet på oljefälten reste han 1922 till Alaska, oklart varför. 

Alaska betraktades vid den här tiden som vildmark, ett område som då administrerades av USA men som ännu inte hade blivit en delstat. Gus Dagg kom där att jobba som snickare vintertid och fiskare sommartid då han hade en fiskebåt tillsammans med en kompis. 

Han var dessutom en duktig skribent och hade som hobby att skriva i lokaltidningarna om sitt liv som fiskare. 

 

Nämnde inte sin bakgrund

Gus Dagg var bosatt i orten Naknek där han träffade sin blivande fru. Det var Josephine Nelson, till hälften svenska och till hälften inuit. Det var ovanligt med blandäktenskap på den här tiden och många såg ned på honom för att han hade ihop det med en eskimåkvinna. Men det var riktig kärlek mellan dem och trots att Josephine blev gravid med en annan man gifte sig de sig 1922. Han adopterade barnet och paret fick sedan fyra gemensamma barn. 

Livet i Alaska var dock tufft, men Gus Dagg var sedan barndomen van att kämpa. Ekonomin var inte den bästa, famil-

jen hade varken råd med hus eller bil, men Gus Dagg såg till att alla barnen fick en bra utbildning. 

1941 flyttade familjen till Anacortes i Washington där Gus Dagg fortsatte som yrkesfiskare till 1972. Han talade amerikanska med svensk brytning men han berättade inte om sin svenska bakgrund, nämnde inte att han tillhörde en gammal adelssläkt. 

Gus Dagg åkte aldrig tillbaka till Sverige, han bröt banden helt och hållet med hemlandet då han emigrerade. 

Efter att ha drabbats av stroke ett par gånger dog han 1987, 85 år gammal. Hans fru Josephine dog år 2000. De fyra barnen utgör i dag grenen Dagg, av adelssläkten Dag och Natt, i USA.

 

Sven-Åke Henriksson

Dela på Facebook

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.