Allsång har tack vare tv fått en pånyttfödelse. Hundra år gamla visor har blivit örhängen igen. Många av dem kan kopplas till en fattig pojke från Falun som under ett kort men intensivt liv blev hela Sveriges Ernst Rolf.
Lägg dina sorger i en gammal säck, Ju mer vi är tillsammans, Bättre och bättre dag för dag… kända fraser ur lättsjungna visor som de flesta i Sverige känner till och som tycks ha evigt liv.
Alla förknippas med en och samma person, Ernst Ragnar Johansson (1891–1932). Det namnet fick han efter sin födelse på Styraregatan i Falun en kall januarimorgon 1891.
Vid 16 års ålder, när tillvaron hade blivit honom trång och han bodde med sin mor i Västerås, började han kalla sig Ernst Rolf. Då uppträdde han med sång och bondkomik och måste förstås ha ett artistnamn.
Hur det namnet uppstod är omtvistat.
Uno Myggan Ericson (1926– 2001), expert på revyhistoria och bondkomik, skrev för precis 50 år sedan en stor biografi om Ernst Rolf. Han påstår där att det fanns en tysk koppling bakom namnet.
Artistnamnet blev varumärke
Den unge Ernst Ragnar skulle ha sett ordet wolf (varg) i ett lexikon och knutit det till den på sin tid mycket kände svenske kuplettsångaren Sigge Wulff, även det ett artistnamn (han hette egentligen Sigfrid Lindgren). Det skulle ha gett honom inspiration.
Andra har lanserat andra teorier.
Nutidens främsta Ernst Rolf-kännare, Elisabet Hemström i Falun, gissar att inspirationen åtminstone delvis kan ha kommit från en fotograf i Västerås vid namn Ernst Tholff.
Hur som helst, Ernst Ragnar Johansson hette inte Rolf. Så mycket är säkert.
Artistnamnet som snabbt blev ett varumärke, och som har förblivit det långt efter innehavarens tragiska bortgång vid 41 års ålder, var ett rent påhitt.
Påhittig var Ragnar Johansson redan i sin tidiga barndom. Var och vem han hade fått den egenskapen från är också en aning oklart. Möjligen hade han påbrå i den vägen från pappa Albert som var skräddare men lite bohemisk och, liksom mamma Emma, aktiv i IOGT-logen Dalpilen i Falun.
Redan i femårsåldern fick Ragnar uppträda med sång i denna loge. Det fortsatte han sedan med i ungdomslogen Falu Framtid, där han själv var medlem under sju år och även satt i styrelsen.
Den tiden glömde han aldrig.
Han glömde heller aldrig sitt ursprung i Falun. Så ofta han kunde under sina turnéer stannade han till i barndomsstaden.
Program i barndomshemmet
Ett tag var han sekreterare i ungdomslogen. Det satte spår i protokollen:
”Så föredrog lilla rara Elsa på ett förtjusande sätt en dikt av Anna Maria Lenngren”, skrev han och avslöjade sin talang att formulera sig. Den talangen skulle blomma upp för fullt ett par årtionden senare då han skapade oförglömliga kupletter och etablerade sig som hela Skandinaviens revykung och glädjespridare.
Makarna Emma och Albert Johansson flyttade 1890 från Leksand till Falun, närmare bestämt till stadsdelen Elsborg nära koppargruvan. Emma var född på Elsborg. Albert kom från Småland och hade tjänat som skräddargesäll i Noret utanför Leksand. Nu tänkte han öppna eget skrädderi i Falun.
Knappt ett år efter inflyttningen i ett par låga röda trälängor, egentligen en bostad för gruvarbetare, i korsningen Styraregatan-Berghauptmansgatan begåvades makarna med sin andra son. Han föddes tidigt på morgonen tisdagen den 20 januari 1891 och gavs namnen Ernst Ragnar.
Födelsehuset står kvar välvårdat och är sedan 1985 renoverat till museum och samlingslokal under namnet Ernst Rolfgården. Adressen är Styraregatan 28. Där arrangeras ofta program både med anknytning till Ernst Rolf och av annat slag.
Under den varma årstiden sker det utomhus inne på gården.
Så var det till exempel sommaren 2018 då det bjöds på musik, föredrag av Elisabet Hemström och kuplettsång av den skicklige Ernst Rolf-tolkaren Bo Fureby från Nossebro i Västergötland.
Redan i november 1891, samma år som Ernst Ragnar föddes, gav sig familjen av från Styraregatan till en bit längre upp på den långsträckta Berghauptmansgatan där Emma hade sitt föräldrahem. Ytterligare något år senare bar det vidare till Engelbrektsgatan närmare stadens centrum. Sedan till Sturegatan.
Det kan tyckas ha varit en rastlös tillvaro. Samma intryck ger familjens liv i övrigt, sedan pappa Albert hade övergivit nål och tråd och blivit föredragshållare inom nykterhetsrörelsen och handelsresande. Han var då inte så ofta hemma. Emma fick ensam ta hand om de tre barnen.
Debut som 13-åring
Ernst Ragnar, nummer två i syskonskaran, började skolan 1897 men inte i den näraliggande Elsborgs småskola utan i en privat skola. Han ansågs begåvad och skulle efter några år i realskolan lotsas fram till studenten. Så var det tänkt.
Ragnar, som han allmänt kallades, hade överlag bra skolbetyg men tycks ha dolt sin särskilda fallenhet för musikläraren Ulrik Cederberg. Mer än betyget Ba, strax över godkänt, blev det inte i musik. Sjunga offentligt utanför skolan fick han göra ändå. Det tyckte han om. Han tyckte också om att klä ut sig.
1904, då han var 13 år, gjorde han sin debut i större sammanhang och uppträdde på den gamla festplatsen Surbrunn. Hans namn (”Ragnar Johanson”) lyftes då fram i en annons i Falu-Kuriren.
Men familjen hade det ganska knapert och på sommaren samma år måste han ta sitt första riktiga jobb. Det skedde så långt hemifrån som i Rättvik, där han som piccolo i Turisthotellet tjänade ihop pengar till sina studier i läroverket.
Ett år senare bröt mamma Emma upp från Falun och flyttade med sina tre barn till Västerås, där hennes äldre syster Hanna redan bodde.
Därmed lämnade också den blivande scenartisten och revykungen Ernst Rolf sin barndoms Falun och Dalarna bakom sig. Han trivdes bra även i sin nya hemstad, men någon studentexamen blev det inte. Mamma Emma hade inte råd.
16-årige Ragnar fick avbryta sin skolgång, tillfälligt återvända till Dalarna på egen hand och ta jobb hos postorderföretaget Åhlén & Holm i Insjön, nära Leksand.
Där träffade han företagets tryckerichef, Ragnar Åkerblom, som uppträdde som bondkomiker på fritiden. De två slog sig ihop, först som artistparet Hammarlund & Schröder och sedan i andra roller. Åkerblom såg också till att hans namne Ragnar blev artisten Ernst Rolf.
Resten är svensk nöjeshistoria.
Anselm Jenmyr
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!