Kaki är en mycket populär frukt vid det japanska nyårsfirandet. Den innehåller nämligen stora mängder A-vitamin och lär därför neutralisera nyårsaftonens överkonsumtion av det traditionella risvinet sake…
Kaki, diospyros kaki, är en röd-orange trädfrukt som påminner i utseende och storlek om en övermogen tomat. Den kommer från subtropiska och varmtempererade delar av Ostasien.
Det mjuka och saftiga fruktköttet smakar plommon och persika. En mogen kaki äter man bäst med sked direkt ur det tunna skalet.
Japansk frukt
Namnet kaki kommer från japanska och betyder frukt. Redan på 500-talet var kakifrukten känd i Japan och på 900-talet odlades den.
I Kina, Korea och Japan växer även en vild typ som kallas varietet sylvestris.
Den första europeiska beskrivningen av kaki gjordes 1643 av en jesuitmissionär som hade besökt Kina, berättar Lennart Engstrand i boken Exotiska frukter.
I mitten av 1800-talet fanns kakiodlingar i Frankrike. 1876 introducerades den till USA och odlas nu i hela den varmtempererade zonen.
Indiansk frukt
Persimoner (D. virginiana) liknar kakifrukten och är dess nära släkting. Men det är en nordamerikansk art och förväxlas ofta med kakifrukten. Persimon är en klotrund gul, röd eller orange frukt, något större än kaki, som växer vild upp till den 38:e breddgraden och odlas ännu längre norrut.
Före européernas ankomst till Nordamerika skördade indianerna ”pasimenan”, som de kallade frukten. Persimoner innehåller mycket garvämnen, vilket ger en sträv smak.
Modifierad kakifrukt
Sharonfrukten, däremot, är mycket söt och god! Frukten kommer från Sharondalen i Israel och har vidareutvecklats ur kakifrukten.
Sharonfrukten saknar både kärnor och garvsyra. Den smakar som söta plommon med en svag nyans av aprikos och passar utmärkt i fruktsallad med banan och apelsin.
Tillsammans med en bit choklad – himmelriket!
Text och foto:
Bo E. Rosén