Den tidigare finske presidenten Urho Kekkonen blev berömd för sin bastudiplomati. I saunan lär han ha löst ett antal diplomatiska knutar – inte minst med ryska badgäster. Nu har den finska bastukulturen utsetts till världsarv.
”Bastukulturen i Finland är en integrerad del av majoriteten av den finska befolkningen. Den innehåller så mycket mer än bara en hygienisk aspekt.
I en bastu renar man både kropp och själ och får en känsla av inre lugn.”
Så motiverar Unesco varför den finska bastukulturen nu är världsarv. Unesco är FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur.
”Bastubad utjämnar hierarkier och främjar respekt mellan människor”, skriver Finlands kulturdepartement med anledning av att Unesco i december 2020 beslutade att bastukulturen i Finland skulle klassas som ett immateriellt kulturarv.
Kvinnor födde i bastun
Det finska ordet för bastu är sauna som är en sammanslagning av ”savu” och ”maja” vilket betyder rökstuga. I ett svagt upplyst rum sitter man i ofta tystnad och svettas. Man slår sig med björkruskor. Någon häller vatten över kaminens uppvärmda stenar. Många upplever bastun som en meditativ plats.
”I bastun har man kommit till världen, dött och älskat”. Så lyder ett finskt talessätt.
Det finns 3,5 miljoner bastur på fem miljoner invånare i Finland. Innan den moderna mödravården byggdes ut var bastun den vanligaste platsen att föda för finska kvinnor, tack vare dess renhet. De dödas kroppar tvättades och förbereddes för begravningen i bastun i gamla tider.
Bastu i krig
Tillgången på trä, den mångsidiga användningen, det bistra klimatet och den glesa befolkningen skapade förutsättningarna för det som sedan blev bastukulturen.
Det första frontsoldaterna gjorde vid vinter- och fortsättningskrigets lugnare perioder var att bygga en bastu i fält.
Statusen som bastuhuvudstad i Finland har definitivt Tammerfors. Där har bastun hög standard och staden har det största antalet i Finland.
”Tammerfors är känt rikstäckande för sina många högkvalitativa bastur, som inte lämnar den mest krävande bastuälskaren utan god ånga. Det långsiktiga och målmedvetna arbetet i stadens bastumiljö på uppdrag av finsk bastukultur har lett till att Tammerfors bastukultur är livlig och färgstark.”
Uttalandet kommer från ordföranden i Finlands bastuförening.
Som om inte det vore nog anser bastuförenings ordförande att bastuns roll inte skall underskattas när Finland nu anses vara ett av världens lyckligaste länder. Det som tidigare var en del av den fattiga människans apotek. Det gamla talesättet ”Om inte bastun, spriten eller tjäran hjälper är det graven som kallar” finns nu i Finlands DNA när landet skall locka turister.
Finlands äldsta
I Tammerfors ligger också Finlands äldsta bastu. Högt på åsen i den klassiska arbetarstadsdelen Pispala. Rajaportti sauna började sin verksamhet 1906 och har kultstatus.
Den finländska bastukulturen har intresserat långväga gäster som japaner som har en egen spa-kultur. I samband med ett jubileumsår för de diplomatiska förbindelserna mellan länderna kommer de olika badkulturerna att uppmärksammas. Den tidigare presidenten Urho Kekkonen bjöd gärna in till så kallad bastudiplomati på residenset Villa Ekudden. Komplicerade förhandlingar med gäster från ”den ryska björnen” och andra länder ägde delvis rum i bastun. Titlar och hierarkier försvann där i omklädningsrummet.
Bra för hälsan
Som svensk besökare eller på Finlandsbåten har man ibland blivit inblandad i manlighetsriter vem som kan uthärda längst i bastun. Länge pågick ju också i Finland VM i bastubad där diverse kändisar som skidåkaren Juha Mieto deltog.
Under VM i bastubad i finska Heinola 2010 dog den ryske deltagaren Vladimir Ladysjenski och hans finska motståndare Timo Kaukonen fick föras till sjukhus. Tävlingsformen är numera förbjuden.
Nu har bastubadandet, eller ”Steam of life”, blivit kulturarv bland muntliga traditioner, scenkonst, riter och högtider.
Rent hälsomässigt finns evidensbaserad finsk undersökning som visar att sannolikheten för hjärtinfarkt minskar med 61 procent för de personer som badar bastu fyra gånger
i veckan eller mer. Även de som badar 2–3 gånger i veckan minskar sin risk för hjärtinfarkt med 14 procent.
Rolf Karlman
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!