Sjöslaget mellan en kombinerad dansk-nederländsk och en svensk flotta ägde rum den 1 juni 1676 utanför Ölands östra kust. Slaget utkämpades för att nå herraväldet över södra Östersjön. Den svenska flottan besegrades och svenskarna fick fly för livet med svansen mellan benen. Konstnären Emil Normann har illustrerat det berömda sjöslaget.
Slaget vid Öland blev ett kanonfiasko
Dela på Facebook

Slaget vid Öland 1676 var en märklig historia. Sammandrabbningen avgjordes innan själva bataljen, då det svenska flaggskeppet Kronan kantrade och sjönk med nästan hela besättningen. Efter det hämtade sig aldrig svenskarna.

 

Sjöslaget blev ett svidande nederlag mot en allierad dansk-nederländsk flottstyrka. I dag är Kronan emellertid ett av Östersjöns mest uppmärksammade vrakfynd.

I början av 1670-talet var Sverige dubbelt stort som i dag, och var en europeisk stormakt. Skåne, Blekinge och Halland hade nyss erövrats från Danmark och besittningarna i Baltikum och Nordtyskland var betydande. Dessutom tillhörde Finland Sverige på den här tiden. 

Som så många andra stormakter fick man i Sverige erfara att tronen var knölig att sitta på. Flera länder med Danmark
i spetsen ville se ett försvagat Sverige. Stormakterna hade inte heller något intresse av en dominerande makt i Östersjön; de föredrog svaga stater som lätt kunde manipuleras.

 

Franska vänner

Sedan Karl X Gustav vid 37 års ålder dött av influensa 1660, styrdes Sverige 1660–1672 av en förmyndarregering. Denna kännetecknades av svaghet och korruption. De styrande var medvetna om att landet knappast hade vare sig ekonomi eller personella resurser att klara ett långvarigt flerfrontskrig, vilket man anade kunde bli verklighet när England och Nederländerna gick i förbund med Danmark. De förstnämnda var starka sjömakter och Danmark ville ta tillbaka landskapen man förlorat på 1650-talet. 

Det upplevda och högst reella hotet ledde till en svensk orientering mot Frankrike, Europas ledande stormakt och som låg
i krig med Nederländerna. Ett förbund ingicks 1672, genom vilket Frankrike lovade hjälpa Sverige ekonomiskt medan vi skulle stötta Frankrike militärt.

 

Saltade bonddrängar

1675 blev kriget en realitet, och skulle senare i historieskrivningen kallas skånska kriget. Frankrike pressade först Sverige till krigshandlingar mot den franska fienden Brandenburg, en konflikt som bland annat ledde till en överraskande svensk förlust i slaget vid Fehrbellin. 

Angreppet innebar en holländsk krigsförklaring mot Sverige, följt av en dansk. Södra Östersjön var strategiskt viktig för båda sidor och redan vintern 1675–76 började en uppladdning för kommande marina strider. 

För Sveriges del komplicerades den av tjocka isar i havet utanför Uppland och Södermanland; den svenska marinbasen var helt enkelt infrusen.

Svenska flottan var vid denna tidpunkt annars relativt stor och stark, däremot var den illa rustad och dåligt samövad. Dessutom saknades både utbildade officerare och matroser. Danskarna kallade ibland de svenska sjömännen för ”bonddrängar doppade i saltvatten”.

 

Klart för drabbning

Detta var bakgrunden till slaget vid Öland den 1 juni 1676. Efter mindre svensk-danska skärmytslingar runt Bornholm skickade Nederländerna en mindre flotta för att hjälpa sin allierade i norr. Svenskarna retirerade, man föredrog att strida i sina hemmavatten i höjd med norra Öland. 

Den dansk-nederländska flottan började emellertid förfölja de svenska fartygen, och fick närkontakt redan vid södra Öland den 1 juni. Nu skulle det avgöras.

Vid lunchtid sköts ett kanonskott från det svenska flaggskeppet Svärdet, vilket var signalen att vända om och konfrontera fienden. 

Eller var det verkligen så? Historikerna är oense om vad skottet egentligen signalerade. Var det möjligen en signal att samlas i tätare formering inför striden? Eller var det till och med ett skott mot fienden? Ingen vet i dag med säkerhet. Hur som helst vände de svenska fartygen. 

 

En ödesdiger gir

Flaggskeppet Kronan försökte genomföra en skarp gir, något som skulle få förödande konsekvenser. I marina kretsar var det känt att en hastig vändning
i hårt väder utan ordentliga förberedelser var riskabelt. 

Kronan, som man visste var aningen instabil, krängde till kraftigt på grund av alla hissade segel och tog in vatten genom de öppna kanonportarna. Trots förtvivlade ansträngningar lyckades man inte räta upp skeppet, som snart låg med masterna i vågrätt läge. Strax därefter antändes krutförrådet
i skeppet av en brinnande lunta. Smällen rev upp en stor del av fören på styrbordssidan och Kronan med 850 man ombord började sjunka.

 

Fullständig panik ombord

Panik utbröt. Sjömän under däck kämpade förgäves för att komma ut, och många klämdes fast under kanonerna. Undersökningar av de stupades skelett har visat på mängder av hugg- och krosskador, något som sannolik härrör från den kamp på liv och död som utbröt bland besättningen när skeppet sjönk. Skadorna anses inte vara orsakade av explosionen.

Det tog bara några minuter för fartyget att gå till botten. Av de ungefär 850 ombord överlevde endast 40 man. För resten av den svenska flottan innebar förlisningen en chock som ledde till förvirring och oordning.
I den strid som trots allt följde utsattes Svärdet för tung beskjutning. Stormasten knäcktes och skeppet fattade eld sedan det antänts av en brännare – ett fartyg med uppgift att sätta eld på fientliga farkoster. 

När elden nått Svärdets krutdurk exploderade skeppet och följde Kronan i djupet. Av 650 ombord dödades 600. 

 

Behövde isfri hamn

Sverige hade nu förlorat två flaggskepp, vilket var illa. Framemot kvällen började den svenska styrkan fly fältet. En del fartyg blev upphunna och erövrade medan resten seglade mot olika hamnar.

När stridsröken skingrats stod det klart att Sverige lidit ett svidande nederlag. Under resten av det skånska kriget hade danskar och holländare herraväldet över Östersjön. 

Kriget på land gick emellertid bättre; danskarna besegrades i Skåne och när kriget var över 1679 hade det ingen egentlig segrare utan hade slutat i ”status quo ante bellum”, alltså i ”tillståndet man var i före kriget”.

För Sveriges del ledde nederlaget vid Öland till insikten om att flottan behövde en isfri hamn som låg nära Danmark.  Den unge kung Karl XI valde personligen ut platsen i Blekinge vilken han döpte till Karlskrona.

 

Björn Schüberg

Det svenska flaggskeppet ”Kronan” sjönk med en förlust av nästan hela besättningen, inklusive befälhavaren för flottan, riksamiral Lorentz Creutz. Målning av Claus Möinichen. Foto: Kalmar läns museum
Dela på Facebook

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
Fler recensioner
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.