Det sägs att gester och kroppsspråk säger mer än ord. Vi är knappt medvetna om att vi använder dem, men alla har de en historia. Här förklarar Kvällsstunden varför vi gör tummen upp när vi gillar något och vad en militär honnör egentligen står för.
Du skålar på festen, gör ”high five” när favoritlaget vinner och skakar hand med nya kollegan, nåja åtminstone i normalfallet. Gester används ofta för att förstärka eller förtydliga talspråk, men en del är så vedertagna att de talar för sig själva.
Inom det militära har tydliga gester stor betydelse, men de förekommer också i sammanhang där det är svårt att kommunicera verbalt. De kan också betyda olika saker i skilda kulturer, något som ibland leder till förödande missförstånd. Alla har de emellertid en historia, vilken ibland kan vara både lång, oklar och en källa till forskardispyter.
Tumme ner för tumme upp
Tummen upp: En av de vanligaste gesterna, som i de flesta länder uttrycker gillande. I Mellanöstern, Grekland och del andra ställen uttrycker det dock samma sak som ett uppsträckt långfinger, så var försiktig när du är ute och reser.
Någon säker förklaring på vad som ligger bakom tummen upp finns inte. En vanlig tes, inspirerad av filmen Gladiator, är att det signalerade när publiken ville att en kämpe skulle få leva i det antika Roms gladiatorspel. Motsatsen, tummen ned, indikerade att han skulle dödas. Det mesta tyder dock på att detta inte stämmer, en del källor hävdar snarare motsatsen, att tummen ned betydde sluta slåss.
En del historiker menar att tummen upp beseglade affärsuppgörelsen under medeltiden när språkförbistring förelåg. Vissa antropologer tror att det kanske helt enkelt kommer sig av att upp, eller uppåt, ses något positivt medan neråt är negativt.
Det fräcka fingret
Uppsträckt långfinger: I västerländsk kultur förmedlar detta högsta förakt. Det användes redan av de gamla grekerna som symbolen för homosexualitet mellan män, och kallades ”katapugon”. Ordet är en sammansättning av orden ”nedåt” och ”bakdel”, och gesten användes ofta i antikens skådespel. Romarna, som anammade mycket av den grekiska kulturen, kallade gesten ”digitus impudicus”, vilket betyder fräckt finger.
I många länder är det olagligt att visa fingret, framför allt åt lagens företrädare. Något en tysk bilförare fick känna av på ett högst annorlunda sätt häromåret. En fartkamera visade att han kört elva kilometer för fort på en 70-väg, något som normalt kostar 20 euro i böter. Dock hade ynglingen även visat fingret åt fartkameran, och det såg inte polisen på med blida ögon. Bötesbeloppet blev nu i stället…
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Då kan du ladda ner hela numret som e-tidning härifrån.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!