De är våghalsiga, utmanande, charmerande, smarta och förföriska. De lurar skjortan av alla de möter, folk faller som käglor och går på de fantastiska historier som dukas upp. Ända tills bubblan brister. Om en brokig samling av dessa bedragare, förvillare och mytomaner handlar en nyutkommen bok.
Boken Svenska svindlare och fuskare (Ordalaget) av Fredrik Kullberg rör sig över flera århundraden och rymmer allt från kändisar som Ivar Kreuger och Refaat El-Sayed till doldisar som Alaska-Håkan och Iskalla Inez. I 85 korta, rappa historier ger författaren en fascinerande bild av hur lögner och påhitt blir accepterade som sanningar, hur girighet leder till fusk och bedrägerier. Offren är många längs vägen, men till slut är det ofta svindlaren själv som är det största offret.
Lyfter fram det egendomliga
Författaren Fredrik Kullberg är till vardags reporter och krönikör på Icakuriren. På sidan om har han skrivit böcker; fyra stycken har det blivit vid det här laget. En av hans tidigare böcker Sveriges 100 märkligaste sevärdheter fick stor uppmärksamhet och har sålt i över 20 000 exemplar vid det här laget. Han ser en anledning till att den fick så stor framgång.
– Antagligen för att den satte ljuset på det avvikande, märkliga och egendomliga mitt ibland oss. Jag tror att världen blir lite större när man lyfter fram sådana saker. Åtminstone funkar det så för mig. Visst kan det vara ett framgångsrecept när man skriver böcker. Det är väl ofta det icke-normala som får en att haja till? Samtidigt finns det inget riktigt facit vad gäller böcker. Man kan aldrig veta riktigt i förväg hur en bok tas emot. Även i den nya boken är receptet att lyfta fram det avvikande och märkliga.
Hur fick du idén?
– Mycket handlar det om att fusk och svindlerier utgör en så väsentlig del av vår historia, och en väsentlig del av den mänskliga erfarenheten. Lurade och förda bakom ljuset blir vi ju lite till mans. Och ämnet är så färgstarkt. Det finns ju nästan ingen hejd på den oreda och det kaos som de stora förvillarna och fuskarna ställt till med. Jag ville skriva en krönika om det här, ett slags lexikon. En skildring av den mänskliga dårskapen. Det är ju inte nödvändigtvis brottsligt att vara hemlighetsfull eller bygga upp enorma missförstånd. Somligt har skett i de ädlaste avsikter och god tro, men lett fullständigt galet.
Dina svindlare och bedragare är ju sinsemellan mycket olika. En del är kriminella och vill ha makt och pengar, andra förefaller vara omedvetna om att de skadar andra och har egentligen ingen egen vinning av sina falsarier. Ser du något gemensamt drag mellan dem?
– Ett gemensamt drag för många av förvillarna och fuskarna är förmågan att se livet som en lek, oförmågan att ta det på allvar. I många fall har jag undrat vad det var som drev dem. Varför gjorde de som de gjorde? Jag har inte hittat några bra svar på den frågan.
Kan du känna sympati, finns det något charmerande omkring dem?
– Visst kan man både känna sympati för och finna charm i många av de stora fuskarna och förvillarna. Man kan sympatisera med deras barnslighet och förmåga att ställa saker och ting på huvudet. Utan att ha någon avsikt att göra andra illa.
Rucklare
Ett exempel som Fredrik Kullberg lyfter fram i boken är revyartisten och låtskrivaren Johnny Bode som skrev låtar åt Lill-Babs, Jussi Björling och många andra av förra seklets stora idoler.
– Han skulle med all säkerhet ha varit folkkär om han inte varit en sådan rucklare. Bode satte i system att smita från överdådiga restaurangnotor, stal Gösta Ekman d ä:s bordssilver och blev avskydd och svartlistad efter att ha satt upp en revy åt den norska Quisling-regimen under kriget. Även om han ständigt satte sina medmänniskor i klistret, var det ju främst sig själv han satte krokben för genom sin fullständiga opålitlighet.
En annan som figurerar är den världsberömde kirurgen Macchiarini, mannen som på Karolinska institutet opererade in konstgjorda strupar och därmed förorsakade flera människors död.
Lurade inte fästmön
Men det är inte det rättsfallet som Fredrik Kullberg tar upp, utan en historia om hur Macchiarini planerade ett spektakulärt bröllop. Bilden han målade upp för sin fästmö var att deras bröllop skulle äga rum i påvens sommarresidens, och påven Franciskus själv skulle förrätta vigseln! Bland gästerna skulle bland andra Putin, Obama, Elton John och Kofi Annan finnas.
Men fästmön läser lite senare i en tidning att påven ska vara på resa i Sydamerika vid tidpunkten för bröllopet.
Hela bilden är ett falsarium, ingenting stämmer och fästmön drar sig ur relationen. Något bröllop blir det inte. Det är en märklig historia om en märklig man som inte kunde lura sin fästmö, men väl hela Karolinska institutet.
Raskenstam, Röda korset-förskingraren af Donner, storbedragerskan Olivia Andersson, Ansgar och den fuskande släggkastaren Eric Umedalen är andra som Fredrik Kullberg lyfter upp ur historiens källarvalv. Det är bara att hålla med Horace Engdahl som kallat boken ”otroligt underhållande”.
Rolf Olofsson