På tv och på bio möts vi inte sällan av en viking som är både skitig och som klär sig primitivt. Dessutom dödar och våldtar han på löpande band. Hur stämmer den bilden egentligen med verkligheten? Inte så bra skulle man kunna säga. Självklart har det funnits vikingar enligt beskrivningen ovan. Men motsatsen har också funnits. Det visar både det arkeologiska materialet och de skriftliga källor som bevarats till våra dagar.
Framför allt är det arkeologiska fynd som på olika sätt visar hur vikingarna månade om sitt yttre och sitt utseende. Redan för mer än tvåtusen år sedan började kammar av ben eller horn att uppträda i Skandinavien. Uppenbarligen har de varit var mans och kvinnas egendom och man hittar dem därför ofta i gravar. Förmodligen var kammarna så intimt förknippade med individen, att man alltid såg till att de följde den döde på den sista färden.
Liknande föreställningar har levt kvar länge och in på 1900-talet var det vanligt att lägga ner den kam som användes för att snygga till en död med i kistan innan den förslöts.
Kammade både hår och skägg
Vi vet ganska mycket om järnålderns kammar. De har till exempel i flera fall tillverkats centralt, till exempel i det skånska Uppåkra eller i Birka i Mälaren. Den sortens kammar är ofta välgjorda och man har hittat mängder med avfall från tillverkningen.
I södra Sverige, alltså
i Uppåkra, har man använt sig av horn från kronhjort vid tillverkningen medan man i Birka har utgått från älghorn. Skillnaden i råmaterial speglar förmodligen den lokala tillgången på olika slags horn. Vid sidan av den centrala tillverkningen har det också skett en mer ”lokal” tillverkning. Ofta är kammarna som har ett sådant ursprung inte fullt så eleganta som de som tillverkats av de mer eller mindre professionella hantverkarna.
Kammarna har använts såväl till hår som skägg och mustascher. Att vikingarna hade sådana finns de flera belägg för både i det arkeologiska materialet och i de skriftliga källorna. Det finns till och med namn som visar att skägg varit vanliga. Den danske kungen Sven Tveskägg, som levde vid slutet av 900-talet och i början av 1000-talet, har till exempel ett namn som visar skäggets betydelse under vikingatiden. Det verkar till och med som om modet med skägg och mustascher mer eller mindre var en nyhet för vikingatiden. Äldre tiders män har oftast varit slätrakade även om det finns undantag till detta.
Plockade bort generande hårväxt
Kammarna är inte det enda tecknet på en viss fåfänga hos vikingarna. Det finns även andra föremål som antyder det. Till exempel förekommer små pincetter av brons eller i undantagsfall silver i gravar. De har använts för att plocka bort oönskade hårstrån. Även pincetterna har en lång historia i Norden och redan bronsålderns män var utrustade med sådana. Under järnåldern ingick pincetter bland de småprylar som krigarna bar fästa i sina bälten.
Tillsammans med pincetterna hittas ofta också en örslev, en liten smal slev med skaft. Det var dåtidens motsvarighet till tops skulle man kunna säga och de användes alltså för att ta bort vax ur öronen. De kan också ha kommit till användning vid enklare kirurgiska…
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Då kan du ladda ner hela numret som e-tidning härifrån.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!