1721 slöts freden i Nystad mellan Ryssland och Sverige. De hårda villkoren innebar slutet för Sveriges stormaktstid, samt att Ryssland nu var den starkaste nationen kring Östersjön. Tidigare hade detta nästan varit ett svenskt innanhav. Freden innebar också att drygt 150 års fientligheter med Polen var till ända.
Det stora nordiska kriget pågick mellan 1700 och 1721. På ena sidan fanns i huvudsak Sverige och hertigdömet Holstein-Gottorp och på den andra Ryssland, Danmark-Norge och Sachsen-Polen. Under en kort tid fanns även det Osmanska riket på Sveriges sida.
200 000 svenskar dödades i kriget, vilket motsvarar en sjundedel av vår dåvarande befolkning. Det var alltså ett ytterst blodigt krig som avslutades 1721, tre år efter att Karl XII stupade i Halden. Sverige förlorade det långa kriget, som radikalt ändrade den geopolitiska situationen i norra Europa.
Även inrikespolitiskt hade kriget stor betydelse för ett utmattat Sverige. I och med Karl XII:s död var det slut på enväldet, och de efterföljande 50 åren kom att kallas frihetstiden. Det var en period av parlamentarism där adeln och borgarklassen spelade en dominerande roll i landets styre.
Förhandlingarna avbröts
Freden i Nystad, som undertecknades den 30 augusti 1721, var inget snabbjobb. Vid det laget hade fredsförhandlingarna pågått i över tre år, kantade av ryska härjningar längs den svenska kusten i syfte att sätta press på svenskarna.
Fredsförhandlingarna inleddes den 12 maj 1718 på Åland.
I september samma år avbröts de efter ryska attacker längs den svenska kusten. Tidvis var Stockholm hotat men en engelsk flotteskader hjälpte till att skydda huvudstaden. Den ingrep dock inte i några strider. Med tiden kunde därför ryssarna dra åt tumskruvarna.
Från svenskt håll insåg man att freden skulle bli dyrköpt. Militärt hade Sverige inte mycket att sätta emot, och hoppet om att få till en allians med England och andra länder misslyckades. Med mindre fiender i kriget hade Sverige redan slutit fred, men Ryssland var en annan femma. Det var en uppseglande stormakt, med den framsynte Peter den store vid rodret.
Satte press på Sverige
Efter fransk och engelsk medling satte sig slutligen svenskar och ryssar vid förhandlingsbordet i lilla Nystad 70 kilometer nordväst om Åbo, i april 1721.
Sverige företräddes av greve Johan Lillienstedt och friherre Otto Reinhold Strömfelt. Deras förhandlingsposition var allt annat än lätt. Sveriges baltiska besittningar, liksom delar av Finland, var ockuperade. Den inledande taktiken blev därför någon av en förhalning.
Ryssarna var dock inte med på noterna. I maj dök en galärflotta upp utanför Gävle i syfte att sätta press på svenskarna. Staden försvarades dock, varför ryssarna vände norrut och brände ner Söderhamn, Hudiksvall, Sundsvall och Härnösand. En mängd bruk, viktiga för Sveriges exportindustri, delade städernas öde. Senare attackerades även…
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Då kan du ladda ner hela numret som e-tidning härifrån.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!