“Day-O!” Nej, det var inte den fatale norrmannen Marve Fleksnes som gjorde det utropet odödligt i våra öron. I stället var det den ännu aktive 89-årige amerikanske calypsokungen och folksångaren Harry Belafonte som inledde sin stora världshit Banana Boat Song just så. I år är det precis 60 år sedan Belafonte spelade in denna folkvisa av jamaicanskt ursprung. Med eget påbrå på mödernet från calypsons hemland Jamaica fick han människor världen över att älska denna musik. Med åren har han också skaffat sig en grundmurad ställning som förkämpe för människors lika värde.
Mer ur veckans nummer
Om Döderhultarn, det trätäljande konstnärliga originalet i Oskarshamn, har det skrivits åtskilligt om – även i Kvällsstunden. Men den här veckan kan ni – bara i Kvällsstunden – läsa om Döderhultarns stora, men ganska okända, intresse för flygning. Till de som varnade honom för att flygning kunde vara farligt, och att man kan dö av det, svarade han att det är ”jävligt gentilt” att bryta nacken av sig från tusen meters höjd.
En norrman som verkligen lyckades förverkliga den amerikanska drömmen var Simon Benson. Han kom på hur man på ett mycket smidigare sätt än tidigare kunde transportera timmer, dels med smalspårig räls djupt in i skogarna, dels genom att binda ihop timmerstockar till cigarrliknande flottar som drogs av borgserbåtar på öppna vatten. Verksamheten gjorde honom mäkta förmögen och på äldre dagar framträdde han som donator.
Journalisten och författarinnan Isabelle Eberhardt fick inget långt liv; hon blev bara 27 år. Men hon levde desto mer intensivt. Hon blev en av världens första kvinnliga krigskorrespondenter och levde som beduin i den nordafrikanska öknen. När hon omkom i en flodvåg efter ett intensivt regnande i den marockanska staden Ain-Sefra lämnande hon efter sig över 2 000 färdigskrivna textblad. Dessa sattes senare ihop till flera romaner som publicerades efter hennes död.