Vad har en ungrare född på 300-talet med den svenska Mårtensgås-traditionen att göra? Seden att fira gåsfest i november har mycket gamla anor, och ursprunget finns att söka hos ett av katolska kyrkans mest omtyckta helgon.
Martin av Tours föddes 316 i nuvarande Ungern. Redan då han var runt tio kände han en kallelse att bli präst och började uppsöka den lokala kyrkan. Hans föräldrar såg inte gillande på hans kallelse och när han var 15 skickade hans far iväg honom till den romerska armén. Där placerades han som kavallerist i Frankrike, något som kom att påverka honom på ett omvälvande vis, i alla fall om man får tro helgonlegenden:
En dag kom en frusen och illa klädd tiggare fram till honom. Martin, som tyckte synd om tiggaren, tog snabbt fram sitt svärd, klöv sin egen mantel mitt itu och gav ena halvan till tiggaren. Samma natt drömde han om Kristus, som uppenbarade sig för honom i den halva mantel som han gett till tiggaren. Det var naturligtvis Jesus själv som kommit till honom, i skepnad av en tiggare, och som nu uppenbarade sig för honom för att bekräfta att Martin gjort en betydelsefull gärning.
Gömde sig bland gässen
Oavsett vad som egentligen hände den där natten så lät Martin döpa sig kort därefter. Han beslutade sig också för att han inte skulle bära vapen mer.
Det gick inte hem hos den romerska armén. Han anklagades för feghet och fängslades och när han till sist släpptes och återvände hem började han söka efter sin kallelse.
Till sist återvände han till Frankrike, där han blev lärjunge åt biskop Hilarius av Poitier. Han blev så populär att han en dag år 371 kallades till biskopssätet i Tours. Martin ville dock inte alls inte bli biskop, utan gömde sig.
Och det var just valet av gömställe som kommit att skapa den festivitet som i Sverige kallas Mårtensafton. Martin gömde sig nämligen bland en grupp gäss. Helgonlegenden berättar att gässen kacklade och avslöjade hans gömställe så att han till sist ändå blev biskop – dock mot sin vilja.
Den ofrivillige biskopen kom att bli en omtyckt man, mycket på grund av sin barmhärtighet mot de svaga i samhället. Han lär också, likt de flesta andra helgon, ha utfört mirakel och botat sjuka och döende.
Hur det ligger till med den saken kan man diskutera, men hans livsgärning ansågs åtminstone av kyrkan vara av det slag att han förtjänade att bli upphöjd till helgon. Han är också det första helgon som inte led martyrdöden. I stället dog han en naturlig död i november 397, och begravdes den 11 i samma månad i Tours. Eftersom den dåvarande fastan före jul började just vid tiden för Martins död kom den att kallas ”Martinfastan”. Kvällen innan fastan inleddes firades Martindagen, och med anspelning på hans försök att gömma sig bland gässen blev det snart tradition att servera just gås på Martindagen.
Främst i Skåne
Seden att fira gåsfest till minne av Martin av Tours spred sig från Frankrike till Tyskland och därefter norrut, ända till Sverige, där det folkliga namnet på helgonet var Mårten.
Under medeltiden var Martinfesten en av de stora tilldragelserna i Sverige och det sägs att självaste drottning Kristina tillhörde dem som gärna serverade gås på Martins afton, den 10 november.
Mot mitten av 1800-talet hade gåsuppfödningen minskat i stora delar av Sverige. Gässen kunde inte längre beta på byarnas gemensamma marker, men i de södra delarna av landet kunde de fortfarande finna bete på stubbåkrar och sanka sjöängar. I dag förknippar vi Mårtensgås främst med Skåne, där gåsfesten ännu firas med besked.
Vad innehåller då den traditionella gåsmenyn? Det beror faktiskt på hur långt tillbaka i tiden man går. Fram till mitten av 1800-talet serverades som regel lutfisk till förrätt och risgrynsgröt till efterrätt. Den meny vi i dag kallar klassisk – med svartsoppa till förrätt och skånsk äppelkaka till dessert – skapades av en krögare på Piperska muren i Stockholm någon gång på 1850-talet.
Bitte Assarmo
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!