Alma Braathen – journalist och luffare

Alma ”Brodjaga” Braathen var en av de främsta journalister som Sverige haft. Ändå är hon i princip bortglömd idag. Här ses hon intervjua major Hugo Beckhammar under finska vinterkriget 1940.
[good_old_share]

Alma Braathen var under närmare 40 års tid en av förra århundradets främsta journalister i Sverige. Hon dog i cancer, endast 61 år gammal, i Sundsvall 1967 efter att ha levt ett spännande liv som luffarturist och journalist. 

Alma blev först uppmärksammad för sina reportageresor i Europa under 1930-talet. Under andra världskriget var hon krigsreporter i Finland och Norge. Alma Braathen skrev främst sociala reportage som skildrade verkligheten för människor, allt ifrån samers och nybyggares liv i Sverige till beduiners levnadsvillkor i Orienten. 
Alma beskrev sig själv som en journalistisk luffarturist och hennes första bok, som gavs ut 1929, fick titeln Som luffarturist i Orienten

Nästan bortglömd
Eftersom Alma var kvinnlig journalist bland mängder av män på tidningarna fick hon inte riktigt den uppmärksamhet som hon borde ha fått. 
Alma Braathen var dock en av Dagens Nyheters främsta journalister under åren 1940 till sin död 1967 under signaturen ”Brodjaga”, ordet är ryska och betyder luffare, vagabond. Tyvärr fick Alma jobba i skuggan av den mer kända kvinnliga journalisten Barbro Alving, signaturen Bang, som också jobbade på Dagens Nyheter.
Alma var född i Gällö i Jämtland 1906 men flyttade till Aln-ön utanför Sundsvall, där hennes far Olaf Braathen blev sågverksdisponent på Hovids såg. Hon växte upp i en lugn herrgårdsmiljö en bit från sågverket och såg inte speciellt mycket av arbetarnas liv och villkor. Men hon blev varse att även de rika kunde drabbas av sämre tider när sågverksdöden kom och hennes far gjorde konkurs 1921. 
Under barndomen var Alma en pojkflicka som kallades för ”Vilden” både hemma och i skolan. Hon var den modigaste när det jumpades på isflak i Alnösundet och den främsta kälkåkaren. 

Samhällsintresserad
När hon skulle fortsätta sina studier på Flickskolan, Läroverket för flickor, åren 1915-1922 inne i Sundsvall flyttade hon till sin mormor, som bodde i ett elegant stenhus på Storgatan. Hon hade blivit intresserad av samhällslivet och fick möjlighet att skriva artiklar för Sundsvalls Tidning 1924-1925. 
Alma kom sedan att fortsätta sina studier 1926 på den Kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad, som skapats av ledande feminister. Hon blev då också skribent i deras veckotidning Tidevarvet. Alma kände för sociala frågor och bestämde sig för att utbilda sig vid Socialinstitutet i Stockholm åren 1927-1928. Men hon jobbade också som frilansjournalist parallellt med studierna och skrev mycket om människors sociala villkor och jobbade bland annat för tidskriften Hem i Sverige. 
Efter att hon tagit sin examen den 14 juni 1928 ville hon vila upp sig och fundera på framtiden. Tillsammans med en väninna gjorde hon en utlandsresa denna sommar som skulle forma hennes framtid som blivande journalist. 
I början av juli 1928 reste väninnorna iväg med en lastångare till staden Savona i Ligurien i norra Italien. De unga kvinnorna besökte sedan kulturellt intressanta städer i Italien som Neapel, Rom och Florens. Det var meningen att väninnorna skulle avsluta resan i mitten av augusti med att besöka Venedig för att sedan ta tåget därifrån och resa hem. Men Alma protesterade, hon ville uppleva mera när hon kommit så här långt – hon ville till Orienten, som hade fångat hennes intresse. 

Äventyret lockade
Alma lämnade det mesta av sin packning; redan nu följde hon sitt kommande valspråk som hon fått från samerna: 
”Man skall inte äga mer än vad man kan ta med upp i en björk”. 
Hon köpte sig en tredjeklassbiljett på Orientexpressen och reste till Aten, där hon stannade i tre veckor, njöt av kulturen och samtal med intressanta människor från världens alla hörn som hon träffade. 
Trots dåligt med pengar och drabbad av febersjukdomar fortsatte hon ensam en resa i Orienten. Där träffade hon beduiner och besökte basarer. 
Alma reste sjövägen till Palestina och besökte de heliga platserna där. Sedan fortsatte hon till Damaskus i Syrien, där hon levde med en arabfamilj för att lära känna deras kultur och levnadssätt. De hade lovat henne gratis boende, men när hon skulle resa krävde de plötsligt en stor summa pengar som hon inte hade. Alma blev tvungen att lämna dem i all hast och fick plats i en bil utan bromsar som tog henne till Beirut i Libanon. Hon liftade vidare och kom så småningom till Egypten. 
I Kairo kom barndomens ”vilde” fram igen då hon bara måste klättra uppför Cheopspyramiden. Här hade hon nytta av kunskapen att som barn ha klättrat uppför skorstenar på Alnöns sågverk. Hennes omtumlande resa i Orienten slutade sedan i Konstantinopel (dagens Istanbul) då hon kände sig tvungen att resa hem och fira jul och nyår med de oroliga föräldrarna och syskonen. 

Nästan alltid spännande
Väl hemma började hon sammanställa sina intryck av resan till tidningsartiklar i början av 1929 och senare kom hennes debutbok Som luffarturist i Orienten. I boken säger hon: 
”Då man reser som luffarturist, blir man utan vidare ceremonier en del av de miljöer, som man kastas in i. Man möter så många verkliga människor, man lär sig förstå deras tänkesätt och det är nästan alltid spännande”. 
Från 1929 och framåt blev det journalistiken som gällde och hon satte samtidigt det här med familj och barn åt sidan, något som inte gick att kombinera på den här tiden. 
Alma började som frilans för att sedan fortsätta med ett medarbetarskap i den kristna Svenska Journalen 1935-1938. 
Bland reportage från tidigt 1930-tal märks hennes skildringar av det stalinistiska Sovjetunionen. 

På teater med Josef Stalin
Det var ytterst få västliga journalister som fick tillträde till det landet på den tiden men Alma lyckades med konststycket 1931, detta efter att hon hade fått bra kontakt med ett kvinnligt befäl som hon skulle intervjua på ett ryskt fartyg på besök i Stockholm. 
Befälet lät henne följa med till Leningrad, och sedan åkte Alma vidare till Moskva, där hon hade turen att träffa den ryska socialisten och feministen Aleksandra Kollontaj. Tack vare kontakten med ”Madame Kollontaj”, som var Sovjetunionens minister i Stockholm, fick Alma möjligheten att göra intressanta reportage. 
Det var Kollontaj som gav Alma namnet ”Brodjaga”, som Alma sedan kom att använda som sitt journalistnamn. Under tiden i Moskva intervjuade hon bland annat författare och den inflytelserike filmregissören Sergej Eisenstein. Alma lyckades också få tillträde till en sluten teaterföreställning i sällskap med Josef Stalin och andra höga tjänstemän i regeringen. Alma förfasades över den blinda tron på Lenin och framför allt Stalin, som var som gudar för de ungdomar hon träffade. 
Till skillnad från andra utländska journalister fick Alma genom sin kontakt tillstånd att resa omkring ganska fritt i Sovjetunionen, där hon tog sig fram på alla möjliga sätt. Hon besökte kollektivjordbruk och samlade in fakta om kvinnors situation i landet. Alma reste också till Gammalsvenskby i Ukraina. 
Efter hemkomsten till Sverige skrev hon flera reseskildringar som både tog upp dåliga och  bra saker i Sovjet. Det negativa irriterade dock ryssarna, så Alma blev ett namn hos den ryska säkerhetstjänsten GPU. Det skulle dröja till 1960-talet innan hon åter kunde göra resor i Sovjet, då till Sibirien. 

Rapporterade från kriget
Under andra världskriget gjorde hon uppmärksammade reportage från finska vinterkriget och striderna i Nordnorge. Dessa slogs upp stort i Dagens Nyheter. Hon rapporterade om de hårda striderna i Nordnorge, om tyskarnas tvångsevakuering av Finnmark och om förhållanden i krigsfångeläger. 
Hennes artiklar hör till det bästa som skrevs i Sverige om kriget i Finland och Norge. I en berättelse skildrar Alma hur hon vandrar över ett slagfält med döda finnar och ryssar. Hon får till och med läsaren att känna lukten från liken och så höjer hon temperaturen i texten och får läsaren fångad genom att notera en detalj som hon var så bra på. Hon berättar hur hon ser ett brev med spretig barnstil sticka ut ur fickan hos en död rysk soldat. 

Återvände till Orienten 
Efter andra världskriget kom Alma ”Brodjaga” Braathen att återvända till Orienten, där hennes journalistiska reportageverksamhet hade börjat 20 år tidigare. Precis som efter den första resan sammanställde hon en bok med titeln Blå lyckofågel i Orienten, som kom ut 1949. 
I början av 1946 flyttade Alma ihop med kollegan och vännen Karin Schultz, radiokritiker på Dagens Nyheter. De bodde i en lägenhet centralt i Stockholm och dit flyttade 1951 den 12-årige pojken Karl Östen från Tärna i Västerbotten som Alma adopterade. De hade träffats redan 1949 när Alma besökte fjällvärlden och gjorde reportage om fjällvärldens skolbarn. På 1950-talet blev det kortare resor i Europa tillsammans med den adopterade sonen. 
Under 1960-talet följde längre ensamresor igen bland annat till det fria Algeriet. Den sista resan gick till Sibirien på hösten 1966, året innan hon avled. Alma gjorde då en resa som hon drömt om länge: en resa på den transsibiriska järnvägen. 
Tyvärr har det ännu inte publicerats någon sammanfattande bok med Alma Braathens resereportage och artiklar. Hennes två böcker från 1929 respektive 1949 med resereportage har inte återutgivits och finns endast att låna på ett fåtal bibliotek i landet. Däremot finns det en gedigen biografi av historiedocenten Birgit Petersson om Alma Braathen, Brodjaga – Luffare och journalist (Gidlunds, 2014). 

Sven-Åke Henriksson

[good_old_share]

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter :)läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
More Reviews
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.