Kvällsstunden vecka 50 – 2016

Gästrikland är det minsta och sydligaste av Norrlands landskap. I avsaknad av bergsnatur hamnar det ofta lite i skuggan av de mer spektakulära grannlandskapen Hälsingland och Dalarna. Men om man ger sig tid att studera Gästrikland lite närmare, vilket vi har gjort i veckans nummer av Kvällsstunden, upptäcker man oanade kvaliteter av de mest skilda slag – som till exempel den mycket fiskrika Verkmyraån, det gamla klassiska fiket Lundgrens i Österfärnebo och musikprofiler som Ingemar Dunker och Joel Berglund med mera. Häftig arkitektur är en annan Gästrikespecialitet med allt ifrån Bönankustens grosshandlarvillor till Ralph Erskines Skaparbyn i Hedesunda (bilden).

 

Mer ur veckans nummer

För 75 år sedan miste Willy Linghäll (då Svensson) sin bror Einar vid en minspårängning utanför södra Öland. Einar tjänstgjorde på en hjälpvedettbåt som tillhörde den svenska marinen. Vedetten stötte på en mina, och den explosion som följde dödade totalt tio ombordvarande, däribland Einar Svensson. Men vad ingen i Willys familj visste var att den omkomne brodern hade en fästmö, som dessutom väntade sitt och Einars barn. Sex månader senare föddes en dotter som 50 år senare lyckades hitta sin pappas släkt. Kontakten med brorsdottern och ”farbror Willy” har hållit i sig sedan dess.

Willy Linghäll har sökt sanningen om sin bror Einar sedan denne omkom vid en minexplosion 1941.

Ensamkommande flyktingbarn har vi just nu många av i Sverige. Ett barn som också sändes ut i världen för att hitta ny bosättning åt sig själv, sina föräldrar och sina syskon var Dan Andersson, han som sedermera skulle bli en av vårt lands mest älskade poeter. Dan var bara 14 år när han av sin far, folkskolläraren Adolf Andersson i det fattiga Skattlösberg, sattes ensam på fartyg för färd till USA med uppgift att utforska om där fanns någon framtid för familjen. Vad den unge Dan fick se i Amerika var att andra migranter redan hade lagt beslag på den bästa jorden. Han avrådde från emigration, reste hem igen och familjen Andersson blev kvar i Sverige.

T.v Dan Andersson som 14-åring. T.h hans far Adolf framför Skattlösbergs gamla skola 1904.

En som däremot flyttade till USA och gjorde stor lycka där var Ann-Margret Olsson från Valsjöbyn i norra Jämtland. Efter andra världskrigets slut, då Ann-Margret var fem år, följde hon med sin mamma till staden Wilmette vid den stora sjön Michigan i Illinois, där pappan redan var bosatt och hade arbete. Den sång- och dansintresserade Ann-Margret blev med tiden ett stort namn inom den amerikanska film- och showindustrin. Fortfarande är det full snurr på Ann-Margrets karriär, och till våren ska en ny film med henne i rollistan ha premiär.

Ann-Margret med Elvis Presley i filmen ”Viva Las Vegas” från 1964.

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.