Gästrikland är det minsta och sydligaste av Norrlands landskap. I avsaknad av bergsnatur hamnar det ofta lite i skuggan av de mer spektakulära grannlandskapen Hälsingland och Dalarna. Men om man ger sig tid att studera Gästrikland lite närmare, vilket vi har gjort i veckans nummer av Kvällsstunden, upptäcker man oanade kvaliteter av de mest skilda slag – som till exempel den mycket fiskrika Verkmyraån, det gamla klassiska fiket Lundgrens i Österfärnebo och musikprofiler som Ingemar Dunker och Joel Berglund med mera. Häftig arkitektur är en annan Gästrikespecialitet med allt ifrån Bönankustens grosshandlarvillor till Ralph Erskines Skaparbyn i Hedesunda (bilden).
Mer ur veckans nummer
För 75 år sedan miste Willy Linghäll (då Svensson) sin bror Einar vid en minspårängning utanför södra Öland. Einar tjänstgjorde på en hjälpvedettbåt som tillhörde den svenska marinen. Vedetten stötte på en mina, och den explosion som följde dödade totalt tio ombordvarande, däribland Einar Svensson. Men vad ingen i Willys familj visste var att den omkomne brodern hade en fästmö, som dessutom väntade sitt och Einars barn. Sex månader senare föddes en dotter som 50 år senare lyckades hitta sin pappas släkt. Kontakten med brorsdottern och ”farbror Willy” har hållit i sig sedan dess.
Ensamkommande flyktingbarn har vi just nu många av i Sverige. Ett barn som också sändes ut i världen för att hitta ny bosättning åt sig själv, sina föräldrar och sina syskon var Dan Andersson, han som sedermera skulle bli en av vårt lands mest älskade poeter. Dan var bara 14 år när han av sin far, folkskolläraren Adolf Andersson i det fattiga Skattlösberg, sattes ensam på fartyg för färd till USA med uppgift att utforska om där fanns någon framtid för familjen. Vad den unge Dan fick se i Amerika var att andra migranter redan hade lagt beslag på den bästa jorden. Han avrådde från emigration, reste hem igen och familjen Andersson blev kvar i Sverige.
En som däremot flyttade till USA och gjorde stor lycka där var Ann-Margret Olsson från Valsjöbyn i norra Jämtland. Efter andra världskrigets slut, då Ann-Margret var fem år, följde hon med sin mamma till staden Wilmette vid den stora sjön Michigan i Illinois, där pappan redan var bosatt och hade arbete. Den sång- och dansintresserade Ann-Margret blev med tiden ett stort namn inom den amerikanska film- och showindustrin. Fortfarande är det full snurr på Ann-Margrets karriär, och till våren ska en ny film med henne i rollistan ha premiär.