I Mürren, den anrika skidorten i schweiziska Jungfrauregionen, har man firat 100-årsjubileumet av den allra första slalomtävlingen som hölls där den 21 januari 1922. Det har vi engelsmannen Arnold Lunn (1884–1974) att tacka för.
Redan år 1921 hade Arnold Lunn, för Ski Club of Great Britains räkning, organiserat det allra första brittiska slalommästerskapet, i schweiziska Wengen, men slalomtävlingarna hade då gått till på annat sätt.
Vinnaren var den som mest stilfullt tog sig ner för slalombacken, ungefär som om att det handlade om konståkning på skridskor. Och ju mer Lunn tänkte på det, desto mer övertygad blev han att detta var fel bedömningsmall, att tävlingarna skulle gå ut på att snabbast och felfritt ta sig i mål. Om en åkning sedan var en aning ful spelade ingen roll menade han. Det blev en stundtals hetlevrad i debatt i skidklubben men Lunn fick sin vilja igenom.
Det hade dock åkts slalom innan Lunn dök upp i bilden. Ordet slalom kommer av ”slalåm”, norsk dialekt från Morgedal/Seljordregionerna och där sla betyder slant terräng och låm betyder spår i snön. Uttrycket användes ursprungligen för att beskriva de något lättare backarna som användes av de yngre, till skillnad mot de brantare och mer svårnavigerade.
De allra första dokumenterade skidtävlingarna i Norge hölls av militären. En av de första tävlingarna avgjordes 1767 där det gick ut på åka nerför en brant backe ”utan att falla eller bryta skidorna”.
Utvecklade slalomtekniken
Sondre Norheim (1825–1897) räknas även som den moderna skidåkningens fader. När de första norska skidmästerskapen skulle hållas i Holmenkollen 1868 utklassade han sina motståndare som knappt var hälften så gamla.
Han introducerade den parallella slalomsvängen och Telemarksvängen och kom med en rad tekniska förbättringar, som bindningar runt hälen för ökad stabilitet och han designade skidor med inbuktade sidor. Och han var suverän på allt, längd, hopp och slalom.
De norska skidtävlingarna var just allroundtävlingar, där de tävlande använde samma skidor i alla grenar. Och där slalom bedömdes utifrån stilfullhet.
Från Norge spred sig skidintresset till andra länder, inte bara till grannländerna utan till Storbritannien, Mellaneuropa och till USA, där skidåkning först sägs ha fått fäste bland gruvarbetare som ville ha förströelse.
Född i Indien
Nå, tillbaks till Arnold Lunn och Ski Club of Great Britain. Han kom långväga ifrån. Han föddes 1888 i Madras i Indien, som då ingick i brittiska imperiet. Skolgången skedde dock i England. Fadern, Henry Lunn, var präst inom metodistkyrkan men sadlade om och grundade ett resebyråföretag som långt senare i mitten på 1960-talet blev Storbritanniens största. Ett av de turistmål som fadern fokuserade på var schweiziska alperna och under sina…
Michael Dee
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Då kan du ladda ner hela numret som e-tidning härifrån.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!