För omkring 125 år föddes handbollen av en ren slump
i Köpenhamns norra stadsdelar och de första spelreglerna skrevs 1898. Allt började med en krossad glasruta …
På Ordrups gymnasium i Köpenhamn var det tillåtet för pojkarna att spela fotboll på rasterna, vilket man gjorde på de flesta danska skolor vid den tiden. Men på höstterminen 1895 fick vaktmästaren kontakta glasmästaren ovanligt många gånger eftersom den hårda läderkulan återigen farit iväg och krossat en fönsterruta. Rektorn ansåg sig tvungen att förbjuda fotboll på rasterna tills vidare.
Pojkarna bestämde sig då för att kasta bollen i stället, något som den 30-årige gymnastikpedagogen Holger Nilsen tyckte verkade intressant. Han blev mer och mer intresserad av det nya bollspelet och började också skissa på ett regelsystem. Några år senare, 1898, var de första reglarna preliminärt nertecknade och sporten spred sig över landet.
1904 spelades en handbollsmatch med elva spelare i varje lag. Matchen spelades utomhus på en gräsplan inför publik
i Randers på Jylland. Många fann sporten spännande och ännu fler ungdomar började utöva den nya sporten. Sporten var dock fortfarande i sin linda och först två år senare offentliggjordes ett regelverk där flertalet regler var hämtade från fotbollen.
Tuffare närspel
Handbollen spred sig snart till Tyskland där sporten utvecklades av bland andra Max Heiser och Carl Schelenz, som minskade bollens storlek men också tillät ett tuffare närspel. Men än så länge höll man fast vid elva spelare i vardera lag och man spelade utomhus.
Första matchen i Göteborg
Snart kom den nya sporten till andra delar av Europa. I Sverige spelades den första uppvisningsmatchen 1906 i Floda utanför Göteborg.
Sporten blev snabbt så populär i många länder att det beslöts att den skulle bli en gren vid OS i Berlin 1936. Finalen mellan Tyskland och Österrike avgjordes i ösregn inför 80 000 åskådare där hemmalaget tog guld med siffrorna 10–6. Sex dagar innan hade Tyskland utklassat USA med 29–1.
Utomhushandbollen fick sina internationella regler 1927 och innehandbollen 1934. Fyra år senare ändrades spelarantalet till sjumanalag, med sex utespelare och en målvakt. Men 1960 tappade utehandbollen i popularitet och det dröjde inte länge förrän handbollen blev enbart en inomhussport med en spelplan på 20 gånger 40 meter. Matchen bestod av två halvlekar på vardera 30 minuter.
Många OS-medaljer
Sedan 1972 har handbollsspel varit en obligatoriskt sport i de olympiska spelen för herrar och 1976 även för damer, där de nordiska länderna Sverige, Norge och Danmark genomgående har hållit sig med topplaceringar under lång tid. Sverige har bland annat fyra OS-guld, men också många silver- och bronsmedaljer.
Sedan svenska handbollslandslagets herrar tog EM-guld i Budapest i januari i år råder handbollsfeber i Sverige. Finalen mot Spanien blev en riktig nagelbitare, först i slutminuten lyckades de besegra Spanien med minsta möjliga marginal, 27 mål mot 26.
Eithandbollen är numera en ganska tuff sport. Handleds- och knäskador är tyvärr vanliga. Bollhastigheter vid skott på mål ligger ofta på hastigheter runt 110–140 kilometer i timmen, så det gäller verkligen för målvakten att vara snabb i sitt agerande.
En hårdför sport
I antikens Rom lär det ha förekommit ett handbollsliknande spel. Man tror att spelet kallades urania eller harpastum. Namnen är grekiska och spelet utövades med en mindre hård boll, men några spelregler eller vad det gick ut på har man inte lyckats utröna.
Vissa skrifter informerar dock om att det kan ha varit en rätt så hårdför sport, där flera spelare ofta hamnade på marken i stridens hetta för att få tag på bollen. Även publiken kunde ibland råka illa ut och bli skadade ifall de satt nära spelplanen. Bland annat omnämns en åskådare som fick sitt ena ben brutet under en match.
Arne E Due
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Då kan du ladda ner hela numret som e-tidning härifrån.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!