Judy Collins var en av många sångerskor som satte prägel på den folkmusikaliska trenden i 1960-talets USA. Hon slog igenom med Joni Mitchells ”Both Sides Now” och gjorde också starka versioner av Bob Dylans ”Mr Tambourine Man” och Pete Seegers ”Turn, Turn, Turn” – för att inte tala om Stephen Sondheims ”Send in the Clowns”. I likhet med flera andra välsjungande ”gitarrsångerskor” vid samma tid, som till exempel Joan Baez, stod hon också på den politiska barrikaden. Än i dag är hon engagerad i sitt artisteri, bland annat i kampen mot landminor. 78 år gammal uppträder hon fortfarande med sina sånger, sin röst och sin gitarr. Periodvisa problem med alkohol, droger och bulimi har hon lagt bakom sig och sedan nära 40 år tillbaka är hon absolutist.
Mer ur veckans nummer
Medan järnridån ännu fanns åkte Svante Strömberg som campingturist till DDR, alltså det gamla kommunistiska Östtyskland. Nu har han gjort ett återbesök och kollat hur hans ungdoms sommarnöjen har förändrats efter murens fall. Även om mycket är nytt så känner han ändå igen sig.
Jan Olofssons namn är kanske inte så känt för den breda allmänheten här i Sverige. Men han lyckades faktiskt upprätta, för att vara svensk, unika kontakter med 1960-talets brittiska pop- och rockstjärnor. Han drömde om att bli manager, men blev i stället en framstående fotograf och kom både The Beatles och Cliff Richard nära.
1927 premiärvisades – i Paris – en film om Napoleon som slog publiken med fullständig häpnad. I fråga om både bildteknik och berättande var den långt före sin tid. Men kanske just därför blev den både stoppad och undangömd av amerikanska filmintressenter som ville ha den europeiska marknaden för sig själva. Efter ett mycket omfattande detektivarbete återfanns, rekonstruerades och visades filmen på nytt med framgång i början av 1980-talet – bara för att återigen förbjudas. Många juridiska turer och förhandlingar senare har den nu kommit upp på brittiska biografer och är också på väg att kunna distribueras i dvd-version.