Tvillingdetektiverna – hjältar för generationer

[good_old_share]

Från mitten av 1940-talet till mitten av 1970-talet hörde böckerna om tvillingdeckarna Klas och Göran Bergendahl till den mest lästa svenska ungdomslitteraturen. En del av äran för framgången kan nog tillskrivas de suggestiva bokomslagen, de flesta och bästa skapade av de framstående illustratörerna Bertil Hegland och Ola Ericson. 

Tvillingdeckarna Klas och Göran Bergendahl blev hjältar för generationer.

De fiktiva unga deckarna var hjältar för generationer pojkar. Ja, även många flickor läste böckerna. Den första boken, Tvillingdetektiverna, kom 1944 och den sista i serien, Prinsess-mysteriet, gavs ut 1974. 
Böckerna skrevs av Sivar Ahlrud, som var en pseudonym för författarna Ivar Ahlstedt (1916–1967) och Sid Roland Rommerud (1915–1977). Böckerna handlar om två rödhåriga, fräkniga tvillingar i 13-årsåldern som bor i det lilla samhället Vindsele i Norrland. De båda pojkarna är klassiska ”busgrabbar”, de är snälla men bråkar ständigt med varandra. Tvillingarna är inte speciellt förtjusta i skolan och hamnar ofta i trubbel. 

”Skummisar”
Tvillingarna Klas och Göran har en sällsam förmåga att upptäcka ”skummisar”, vilket leder dem in på allehanda äventyr i både Vindsele och Stockholm. De besöker huvudstaden på många skollov för att hälsa på faster Hanna och kusinen Hubert som de kallar Hubbe, något som han inte gillar. Han är i 16- årsåldern och studerar på gymnasiet och kan betecknas som en plugghäst. En stor del av Huberts tid används till att uppvakta flickor, speciellt blondiner.
Huberts förhållande till tvillingarna är komplicerat. Trots att han är motvillig när det gäller att hjälpa sina släktingar från landet bidrar han till slut med kunskaper som löser mysterierna. 
Han besöker ibland Klas och Göran i Vindsele och råkar då i konflikt med den inte alltför smarte Buster, ofta beroende på att Hubert imponerar på Vindsele-tjejerna.
Huberts mamma och tvillingarnas faster Hanna är en viktig person i böckerna. Hon är en för tiden modern yrkesarbetande kvinna. Hennes man är död och hon bor tillsammans med sonen Hubert på Östermalm. Tvillingarna gillar henne bland annat för hennes goda mat och de hjälper henne gärna med att diska. 
Andra förekommande personer i böckerna är tvillingarnas föräldrar som oftast kallas för herr och fru Bergendahl, med fokus på pappan under det att mamman nästan inte nämns. En mängd andra karaktärer förekommer i böckerna, men de beskrivs vagt.

Tidsdokument
I dag är böckerna med namn som Tunnelbanemysteriet, Raketmysteriet och TV-mysteriet tidsdokument över den historiska utvecklingen i Sverige efter kriget fram till 1970-talet. Böckerna är i dag passé men fyllde en gång i tiden ett behov av äventyrslängtan hos ungdomen efter kriget. Tvillingdeckarna kom även ut som serietidning under åren 1973–74, 1979–81 och som serie i ett 30-tal dagstidningar under 1970-talet. En del av dessa ritade serier var förkortade versioner av böckerna, men det var också nyskrivna historier skapade av ”spökskrivare”.
När Ivar Ahlstedt dog 1967 fortsatte Sid Roland Rommerud själv att skriva böckerna fram till 1974. Efter Rommeruds död kom det i början av 1980-talet ut ytterligare fyra böcker om tvillingdeckarna, skrivna av andra författare under namnet Sivar Ahlrud. Sammanlagt gavs det ut 50 titlar under åren med Ivar Ahlstedt och Sid Roland Rommerud, många av böckerna gavs ut i flera upplagor med nya omslag och uppfräschning av handlingen. 

Journalister
Både Ivar Ahlstedt och Sid Roland Rommerud var från början journalister. Även om de är mest kända för sina böcker om tvillingdeckarna skrev de också andra ungdomsböcker och hade en imponerande bredd i sitt författarskap. 
Ivar Ahlstedt föddes i Malmö, växte upp på Öland och studerade i Västervik, där han började 1935 på Västerviks-Posten. Så småningom kom han till Stockholms-Tidningen, men slutade efter några år och blev frilansjournalist för att senare börja skriva böcker och bli författare på heltid. Han skrev bland annat ungdomsböcker om Joel Söder och Sigge Flod & Co, men också radiopjäser, reseskildringar, romaner och noveller. Ivar Ahlstedt gav även ut böcker under flera namn som Jesper Klint, Mårten Vind, Ingela Ek och Marcus Ahl. 
Sid Roland Rommerud växte upp i Vindeln och flyttade till Stockholm, där han verkade som journalist innan han blev författare på heltid. Redan 1933 gav han ut sin första bok Skatten på sommarön, som gavs ut av ett litet förlag. Han skrev allt från diverse vuxenlitteratur till barnböcker om Lille Pip och Humpe och Stumpe. Rommerud skrev ofta under pseudonymen Sven Rud eller Sid Roland. Redan på 1930-talet använde Rommerud den fiktiva orten Vindsele, efter hans uppväxtort Vindeln i Västerbotten. I serien om tvillingdeckarna blev orten också förebild för tvillingarnas Vindsele fastän inlandsorten där har flyttat till kusten och fått en hamn. 

Träffades i Klara
Det berättas att Ivar Ahlstedt var något av en bohem, en pratsam och debattlysten herre under det att Rommerud var en lugnare och mera tillbakadragen man. De två frilansande journalisterna hade träffats i författarnas och poeternas Klarakvarter i Stockholm i början av 1940-talet och satt i slutet av andra världskriget och diskuterade allt elände, bland annat sin dåliga ekonomi. Diskussionerna ledde fram till att de fick för sig att de tillsammans skulle försöka sig på att skriva ungdomsdeckare för brödfödans skull, utan några konstnärliga ambitioner. 
Ivar och Sid kom på att det skulle handla om busiga rödhåriga tvillingar som hamnade i mysterier som de löste. Tvillingdetektiverna skulle bli namnet på böckerna och de skulle innehålla både spänning och humor. Titlarna på böckerna hade oftast anknytning till något som nyligen hade hänt i samhället. Tv-mysteriet kom till exempel ut 1956, samma år som SVT började sända i Sverige. 

Delade skrivandet
Författarna Ahlstedt och Rommerud ville inte skylta med sina riktiga namn på böckerna. De ville i stället ha ett nytt okänt författarnamn och provade olika kombinationer. Till slut blev det Sivar Ahlrud. De fyra första böckerna gavs ut mellan 1944 och 1947 på mindre kända förlag, tre på Lindqvists och en på Beckmans förlag. Från 1949 kom böckerna ut på det stora dominerande ungdomsförlaget B. Wahlströms, som insåg att dessa äventyrsböcker låg rätt i tiden. 
Ahlstedt och Rommerud skrev de sex första böckerna tillsammans för att sedan från 1950 och framåt skriva var för sig, med något undantag. Det var i stort sett en jämn fördelning mellan författarna beträffande skrivandet. Både Ahlstedt och Rommerud skrev och förlade handlingarna till både Stockholm och det fiktiva Vindsele, även om Rommerud skrev mera om Vindsele. 
Båda ger de en bra skildring av sin samtid i böckerna och berättelserna är rappt skrivna. Tvillingdeckarna var för många pojkar ett första steg in i böckernas värld. Trots att tvillingarna är torftiga som litterära figurer hindrade det inte ungdomen från att älska dem. De brydde sig inte heller om att litteraturkritiker och bibliotekarier dömde ut böckerna. Några kritiker menade ändå att det fanns humor i böckerna och att läsekretsen i de tidiga tonåren behövde dessa blodfria deckare som var bättre än översatt amerikansk ”smörja”.

Ökat intresse
Trots att böckerna om tvillingdeckarna var upplagda på samma sätt uppskattades de av sin läsekrets och såldes i över tre miljoner exemplar. Ivar Ahlstedt och Sid Roland Rommerud blev ändå inte speciellt rika på böckerna. Ungdomsförfattare tjänade som regel inte särskilt mycket på den tiden, fastän deras böcker gick ut i stora upplagor. Förlagen tjänade desto mera. 
I dag ökar intresset för dessa böcker. Allt fler samlar på dem. Att de en gång blev så populära berodde nog främst på att det inte fanns så mycket förströelse för den tidens ungdom. I dag väntar de unga med spänning på att något nytt dataspel ska lanseras, på 1950-talet väntade de på att det skulle komma en ny bok med Tvillingdeckarna.

Sven-Åke Henriksson 

[good_old_share]

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter :)läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
More Reviews
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.