Skogens matsvampar både goda och klimatsmarta
Dela på Facebook

Svampplockning är ett stort intresse hos många svenskar och den som har ett eget kantarellställe håller det gärna hemligt. Men traditionen att plocka och äta svamp är inte så gammal som man skulle kunna tro.

I många länder, inte minst
i östra och södra Europa, är det en månghundraårig tradition att plocka och äta svamp. Redan i det antika Rom ansågs svamp som en delikatess och flera av det italienska kökets paradrätter har just svamp som huvudingrediens. I vårt östra grannland Finland började man använda svamp i matlagningen på 1600-talet. 

Men i Sverige tycks hushållen traditionellt ha sett med viss misstänksamhet på svamp, i alla fall att döma av dokument från 1700- och 1800-talen. Riktigt utbredd blev inte svampplockningen förrän under sista halvan av 1800-talet. Däremot vet man inte hur det har sett ut tidigare i historien, eftersom svampätande inte går att fastställa arkeologiskt. 

Under 1700-talet började svampen uppmärksammas
i Sverige, inte minst av Carl von Linné. I sin svenska flora systematiserade och namngav han ett hundratal svampar och han framhöll även nyttan med vissa av dem. Den röda flugsvampen kunde man stöta sönder och smeta på väggar och i sängar för att fördriva vägglöss. Björktickan gick att använda som kork. 

Negativa namn

Däremot var Linné inte särskilt imponerad av svamp som föda, utan beskriver dem mest
i negativa ordalag. Den enda svampen han rekommenderar att äta är blodriskan. 

Hans inställning speglas i forna tiders folkliga namn på svampar, såsom kärringfis, vargfis, trollhatt, huggormshuvud och koäta. På landsbygden hade människor vanligtvis uppfattningen att svamp endast dög som föda åt kreatur och andra djur.

En av de första som presenterade svampens värde som mat var kokboksförfattaren Cajsa Warg, som i sin kokbok Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber (1755) presenterade recept på några maträtter där champinjoner, murklor och riskor hade en huvudroll. 

Kunglig svamp

Under 1800-talet började svampens kulinariska fördelar upptäckas av de högre stånden och en bidragande faktor var att man då hade hämtat Jean Baptiste Bernadotte från Frankrike. Han förde med sig matvanor från hemlandet och var särskilt förtjust i rörsoppen, som också kallades stensvamp. Sedan början av 1900-talet är den mest känd som Karljohan, givetvis efter kungen som gjorde den känd och uppskattad.

Att de högre stånden i allt större utsträckning började äta svamp påverkade dock inte allmogen nämnvärt. 

Men från mitten av 1800-talet, efter några år av svår missväxt och hungersnöd, började en intensiv propaganda för att få folk att äta svamp. 

I Finland hade man gjort det länge, och erfarenheterna därifrån visade att svamp kunde stilla hungern och göra det lättare för människor att överleva.

Det inspirerade entusiaster och svampexperter, mykologer, att börja undervisa allmänheten om nyttan av svamp. De höll föredrag och gav ut böcker med budskapet om att svampen var en nyttig och outnyttjad resurs, och de rekommenderade matsvampar, gav recept och varnade för giftiga förväxlingssvampar. 

Läsarna fick också lära sig hur man skulle ta vara på svampen och förvara den genom olika metoder som torkning, inläggning eller saltning. 

Klimatsmart

En av de vetenskapsmän som haft störst betydelse för kunskapen om svamp är Elias Fries (1794–1878). Han var botaniker och professor i Uppsala och innehade åren 1847 till 1878 stol nummer 14 i Svenska Akademien. Fries är också känd för sitt växtsystematiska arbete om svampar, Systema mycologicum som gavs ut i tre delar 1821 till 1832, och räknas som en av den moderna mykologins grundare.

Nu, liksom förr, har svampen sin självklara plats på matbordet. Med stigande matpriser, och en allt större medvetenhet om vikten av att minska köttätandet, är svampen en verklig resurs, både till vardags och fest. Den är både god, mättande och klimatsmart – och om man torkar den håller den dessutom
i flera år i skafferiet. 

Tips för svampälskaren

Hur hanterar man då svamp på bästa sätt och hur förvarar man den? Här är några tips:

• Se till att vara helt säker på vilka svampar du plockar. Använd en bra svampbok och plocka bara svampar som du verkligen vet är ätliga. 

• Plocka hellre svampen i papperspåse eller svampkorg än
i plastpåse.

• Svamp behöver som regel inte sköljas. Man kan i stället borsta och skära rent den, redan i skogen om man tar med en svampkniv med borste. Trattkantareller rensas dock lättast genom att man halverar dem och drar isär dem och sen lägger dem i en bunke med vatten. Sen tar man bara upp några
i sänder och låter dem rinna av
i en sil.

• Frys inte rå svamp, utan förväll den innan du fryser in den. Fräs den, utan matfett, tills den börjar vätska sig och häll sedan både svamp och spad i frysförpackningar. Spadet är gott att använda som vätska i en härlig svampstuvning. Men det går också bra att förvälla svampen tills all vätska kokat bort, och frysa den torr.

• De allra flesta matsvampar går bra att torka – Karljohan, trattkantareller, trumpetsvamp. Ett par undantag är murklor, som måste förvällas (gärna
i flera omgångar) och de gula kantarellerna som ofta kan bli lite beska vid torkning och som därför lämpar sig bättre för infrysning.

• Små svampar, som trattkantareller, kan man torka hela medan större svampar torkar bättre om man skär dem i tunna skivor. Det finns sedan flera metoder att torka dem och den enklaste är att låta dem torka
i rumstemperatur. Det finns särskilda ramar med nät framtagna för just torkning av svamp men det går också bra att torka svamparna på en vanlig tidning. Tänk på att sprida ut dem glest och i tunna lager så att fukten dunstar snabbare.

Att torka i rumstemperatur tar minst två dygn. I ugnsvärme går det snabbare. Bred ut svamparna på en plåt, gärna klädd med bakplåtspapper, och sätt ugnen på 50 grader. Det tar cirka åtta till tolv timmar innan svampen torkat. Torkad svamp kan användas som färsk eller fryst svamp, om den läggs i blöt i någon halvtimme innan den används. Den är också god att smula ner i såser, soppor och grytor. 

Bitte Assarmo

Blodriska är en av våra mest omtyckta matsvampar och den enda svampen som Carl von Linné rekommenderade som föda.
Karljohansvamp, eller stensopp som den också heter, introducerades i Sverige av den förste Bernadotten.
Torkad svart trumpetsvamp, lätt att förvara och håller länge.
Dela på Facebook

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
More Reviews
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.