Svampplockning är ett stort intresse hos många svenskar och den som har ett eget kantarellställe håller det gärna hemligt. Men traditionen att plocka och äta svamp är inte så gammal som man skulle kunna tro.
I många länder, inte minst
i östra och södra Europa, är det en månghundraårig tradition att plocka och äta svamp. Redan i det antika Rom ansågs svamp som en delikatess och flera av det italienska kökets paradrätter har just svamp som huvudingrediens. I vårt östra grannland Finland började man använda svamp i matlagningen på 1600-talet.
Men i Sverige tycks hushållen traditionellt ha sett med viss misstänksamhet på svamp, i alla fall att döma av dokument från 1700- och 1800-talen. Riktigt utbredd blev inte svampplockningen förrän under sista halvan av 1800-talet. Däremot vet man inte hur det har sett ut tidigare i historien, eftersom svampätande inte går att fastställa arkeologiskt.
Under 1700-talet började svampen uppmärksammas
i Sverige, inte minst av Carl von Linné. I sin svenska flora systematiserade och namngav han ett hundratal svampar och han framhöll även nyttan med vissa av dem. Den röda flugsvampen kunde man stöta sönder och smeta på väggar och i sängar för att fördriva vägglöss. Björktickan gick att använda som kork.
Negativa namn
Däremot var Linné inte särskilt imponerad av svamp som föda, utan beskriver dem mest
i negativa ordalag. Den enda svampen han rekommenderar att äta är blodriskan.
Hans inställning speglas i forna tiders folkliga namn på svampar, såsom kärringfis, vargfis, trollhatt, huggormshuvud och koäta. På landsbygden hade människor vanligtvis uppfattningen att svamp endast dög som föda åt kreatur och andra djur.
En av de första som presenterade svampens värde som mat var kokboksförfattaren Cajsa Warg, som i sin kokbok Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber (1755) presenterade recept på några maträtter där champinjoner, murklor och riskor hade en huvudroll.
Kunglig svamp
Under 1800-talet började svampens kulinariska fördelar upptäckas av de högre stånden och en bidragande faktor var att man då hade hämtat Jean Baptiste Bernadotte från Frankrike. Han förde med sig matvanor från hemlandet och var särskilt förtjust i rörsoppen, som också kallades stensvamp. Sedan början av 1900-talet är den mest känd som Karljohan, givetvis efter kungen som gjorde den känd och uppskattad.
Att de högre stånden i allt större utsträckning började äta svamp påverkade dock inte allmogen nämnvärt.
Men från mitten av 1800-talet, efter några år av svår missväxt och hungersnöd, började en intensiv propaganda för att få folk att äta svamp.
I Finland hade man gjort det länge, och erfarenheterna därifrån visade att svamp kunde stilla hungern och göra det lättare för människor att överleva.
Det inspirerade entusiaster och svampexperter, mykologer, att börja undervisa allmänheten om nyttan av svamp. De höll föredrag och gav ut böcker med budskapet om att svampen var en nyttig och outnyttjad resurs, och de rekommenderade matsvampar, gav recept och varnade för giftiga förväxlingssvampar.
Läsarna fick också lära sig hur man skulle ta vara på svampen och förvara den genom olika metoder som torkning, inläggning eller saltning.
Klimatsmart
En av de vetenskapsmän som haft störst betydelse för kunskapen om svamp är Elias Fries (1794–1878). Han var botaniker och professor i Uppsala och innehade åren 1847 till 1878 stol nummer 14 i Svenska Akademien. Fries är också känd för sitt växtsystematiska arbete om svampar, Systema mycologicum som gavs ut i tre delar 1821 till 1832, och räknas som en av den moderna mykologins grundare.
Nu, liksom förr, har svampen sin självklara plats på matbordet. Med stigande matpriser, och en allt större medvetenhet om vikten av att minska köttätandet, är svampen en verklig resurs, både till vardags och fest. Den är både god, mättande och klimatsmart – och om man torkar den håller den dessutom
i flera år i skafferiet.
Tips för svampälskaren
Hur hanterar man då svamp på bästa sätt och hur förvarar man den? Här är några tips:
• Se till att vara helt säker på vilka svampar du plockar. Använd en bra svampbok och plocka bara svampar som du verkligen vet är ätliga.
• Plocka hellre svampen i papperspåse eller svampkorg än
i plastpåse.
• Svamp behöver som regel inte sköljas. Man kan i stället borsta och skära rent den, redan i skogen om man tar med en svampkniv med borste. Trattkantareller rensas dock lättast genom att man halverar dem och drar isär dem och sen lägger dem i en bunke med vatten. Sen tar man bara upp några
i sänder och låter dem rinna av
i en sil.
• Frys inte rå svamp, utan förväll den innan du fryser in den. Fräs den, utan matfett, tills den börjar vätska sig och häll sedan både svamp och spad i frysförpackningar. Spadet är gott att använda som vätska i en härlig svampstuvning. Men det går också bra att förvälla svampen tills all vätska kokat bort, och frysa den torr.
• De allra flesta matsvampar går bra att torka – Karljohan, trattkantareller, trumpetsvamp. Ett par undantag är murklor, som måste förvällas (gärna
i flera omgångar) och de gula kantarellerna som ofta kan bli lite beska vid torkning och som därför lämpar sig bättre för infrysning.
• Små svampar, som trattkantareller, kan man torka hela medan större svampar torkar bättre om man skär dem i tunna skivor. Det finns sedan flera metoder att torka dem och den enklaste är att låta dem torka
i rumstemperatur. Det finns särskilda ramar med nät framtagna för just torkning av svamp men det går också bra att torka svamparna på en vanlig tidning. Tänk på att sprida ut dem glest och i tunna lager så att fukten dunstar snabbare.
Att torka i rumstemperatur tar minst två dygn. I ugnsvärme går det snabbare. Bred ut svamparna på en plåt, gärna klädd med bakplåtspapper, och sätt ugnen på 50 grader. Det tar cirka åtta till tolv timmar innan svampen torkat. Torkad svamp kan användas som färsk eller fryst svamp, om den läggs i blöt i någon halvtimme innan den används. Den är också god att smula ner i såser, soppor och grytor.
Bitte Assarmo
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!