Utdrag ur artikel av Helena Nilsson
Sedan 1800-talet har blomkrukor varit en del av vår inredning. Form och färg har varierat och många krukor som tillverkades förr är nu på modet igen.
Hertig Karl av Södermanland var en driftig man. På 1500-talet ärvde han Nyköpingshus av sin pappa Gustav Vasa och såg snabbt till att bygga om borgen till ett lyxigt och modernt slott – ett riktigt skrytbygge, både invändigt och utvändigt. Borggården stenlades, de symmetriska och välskötta trädgårdarna fylldes av exklusiva växter, och på gräsmattorna spatserade vackra påfåglar runt.
Under utgrävningarna i Nyköpingshus på 1970-talet gjordes flera fynd från den här tiden, bland annat fragment av stengods, dryckeskärl, glas och kakelplattor. Och så en stor mängd skärvor grönglaserad keramik som visade sig vara delar av trädgårdskrukor. Man hittade tillräckligt många skärvor för att kunna rekonstrueras nästan en hel kruka.
Bar vapensköldar
De gröna krukorna bar hertig Karls – sedermera kung Karl IX – och hans fru Maria av Pfalz vapensköldar och tack vare detta har man kunnat datera skärvorna till 1580-talet. De hör till de äldsta fynden av blomkrukor i Sverige och visar alltså att sådana använts här i cirka 500 år. Man kan vara ganska säker på att de använts som just trädgårdskrukor tack vare formen, som skiljer sig från urnor som använts i hushållet.
Träd i krukor
Om man börjar gräva lite
i blomkrukans historia ser man snart att den är mycket längre än så. Redan i det forntida Egypten ska man ha använt särskilda planteringskärl för att lätt kunna flytta runt växter mellan olika bördiga platser. Lite senare, på 1700-talet, användes krukor för att transportera frön och växter runt hela världen. Under samma århundrade hade den svenska adeln börjat bygga sina ståtliga orangerier, eller pomeranshus, för att kunna övervintra de exotiska men känsliga växter som man nu börjat importera från sydliga länder. Apelsiner, fikon och citroner var ett måste på de finare festmåltiderna, och träden odlades i krukor för att kunna stå ute
i slottsparkerna under sommaren och lätt kunna flyttas in under den bistra svenska vintern.
Citrusträden var för övrigt inte de enda exklusiva växterna som fick flytta in i växthusen, de som hade råd kunde också stoltsera med en helt egen pelargon som importerats från Sydafrika med Ostindiefararna. Vid mitten av 1800-talet hade dock pelargonen blivit allmänt spridd, den var ju så lättskött, tålig och fanns i många vackra varianter och dessutom var det enkelt att ta sticklingar av den.
På 1800-talet när krukväxter just blivit högsta mode inredde man och fyllde sitt hem med gröna växter med stora blad, eller bladverk med stora mänster och färger. Som så mycket annat spreds trenden först inom adeln och sedan borgarklassen. ”Fönsterträd” som det kallades var länge förbehållet de allra rikaste och fick gärna vara stora och imponerande, som palmer och fikusar.
Färgstarka krukor
I takt med att växterna flyttade in i våra hem under 1800-talet ökade efterfrågan på dekorativa krukor att plantera dem i. Flera svenska porslinsfabriker började…
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!