För cirka 300 år byggdes i grannsocknarna Kinnarumma och Seglora i Västergötland två kyrkor – båda spånklädda och mycket lika varandra. I 200 år tjänade de sina sockenbor innan de ersattes av nybyggda stenkyrkor. Båda bevarades dock åt eftervärlden och är i dag populära turistmål, den ena på Skansen i Stockholm, den andra i Ramnaparken i Borås.
Ända sedan medeltiden har det stått kyrkor i Seglora och Kinnarumma. Båda låg på gamla kyrkplatser i sina socknar en dryg mil från varandra, och det är helt klart att det funnits åtminstone två kyrkor på varje plats tidigare – dels medeltida stavkyrkor, dels något större träkyrkor, som båda var i dåligt skick när man i slutet av 1600-talet tvingades riva dem.
Kyrkan i Seglora, som 1916 såldes till Skansen, byggdes delvis med timmer från den äldre kyrkan, som tjänat ut och rivits. Den började byggas 1729 i en ny stilriktning, som började bli vanlig i Västsverige. Som ledare för bygget anställdes byggmästare Bengt Friberg och hans sex ”byggningskarlar”, men allt grovarbete utförde sockenborna själva genom dagsverken eller turlista.
Den nya kyrkan fick ett valvformat innertak, som efter några år smyckades med målningar av den kände ”ämbetsmålaren” Sven Wernberg från Göteborg – lärjunge till en av Gabriel De la Gardies målare.
I den nya kyrkan användes predikstolen, dopbordet och den gamla altartavlan från den äldre kyrkan. Altartavlan ansågs dock av biskopen som alltför obetydlig och ersattes i slutet av 1700-talet av en ny. Några år senare byggdes en läktare utmed den norra väggen, avsedd för de kvinnor som inte fick plats i kvinnfolkets bänkar nere i kyrkorummet. Den togs dock bort när kyrkan flyttade till Skansen.
Ursprungligen var kyrkklockorna placerade i en stapel, men i slutet av 1790-talet byggdes ett torn med spånklädda tornhus
i flera avsatser.
Nya kyrkor av sten
Den gamla kyrkan i Kinnarumma genomgick under sin tid som sockenkyrka flera ombyggnader. Den förses 1725 med ett klocktorn, nästan likadant som senare byggdes på Seglora kyrka. Det blåste dock ner i mitten av 1800-talet och ersattes med en enkel klockstapel. Interiört var den här kyrkan enklare än Seglora kyrka och hade ett platt brädtak, som målades av Detleff Ross, en populär kyrkomålare i Borås.
Redan i mitten på 1800-talet föreslogs i båda socknarna att man skulle börja avsätta medel till nya kyrkor av sten. Dels var de gamla träkyrkorna omoderna och för små, dels började man få nya stilideal för kyrkor på landsbygden.
Träkyrkorna räddades
Vid förra sekelskiftet började man bygga en pampig tegelkyrka i Seglora, och redan 1903 togs den i bruk. Man planerade då att riva träkyrkan och använda en del av virket till kyrkstallar. Man väntade dock med rivningen eftersom den gamla kyrkogården kring kyrkan fortfarande användes. Men 1916 såldes kyrkan till Nordiska museet och Skansen.
Nedtagningen inleddes på sommaren, och följande år började kyrkan byggas upp på Skansen och invigdes den 26 maj 1918. För Skansen innebar flyttningen av kyrkan stora kostnader, men man fick hjälp dels av donatorer, dels från Seglora socken, där 170 invånare skänkte pengar i en insamling.
Räddades av förening
I början av 1900-talet började man även i Kinnarumma bygga en pampig tegelkyrka, påminnande om den som just byggts i Seglora, och den invigdes 1907. I fem år stod den lilla 1600-talskyrkan öde strax intill, men den upptäcktes av ”De sju häradenas kulturhistoriska förening”, som ville införliva den i Ramnaparken i Borås. Dit flyttades kyrkan 1912 och blev en gåva till staden från Kinnarumma socken.
Föreningen hade även ögonen på Seglora kyrka, och när den väl gjort sitt val tipsade man Artur Hazelius i Stockholm om möjligheten att köpa Seglora kyrka till Skansen. Ingen av de gamla sockenkyrkorna behövde således rivas utan blev på var sitt håll populära besöksmål och används flitigt för såväl gudstjänster som dop, vigslar och konserter.
Agneta Tjäder
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!