UTDRAG UR ARTIKEL SKRIVEN AV BITTE ASSARMO
Under emigrationen från Sverige till Nordamerika, från mitten av 1800-talet till tidigt 1920-tal, lämnade omkring en och en halv miljoner svenskar landet för att söka ett nytt liv på andra sidan Atlanten. Ungefär en femtedel av dem vände hem efter hand, men majoriteten stannade kvar och satte sin egen prägel på det nya landet – inte minst genom de namn de gav samhällena och städerna de byggde. Här berättar vi om några av de orter som bär svenska namn.
Det nya Sverige
De tidigaste svenskkolonierna i Nordamerika grundades redan på 1600-talet, under trettioåriga kriget då Sverige var en militär stormakt. Koloniseringen ägde rum i de östra delarna av landet, längs Delawarefloden, i Delaware, New Jersey, Maryland och Pennsylvania. Dit hade svenska handlare rest regelbundet ända sedan 1610-talet och den första bosättningen, Fort Christina i Wilmington, uppkallades efter drottning Kristina.
Även sedan holländare tagit över och döpt om New Sweden till New Netherlands levde flera svenskkolonier kvar, såsom Swedesboro i New Jersey, och Mölndal (numera Yeadon) i Pennsylvania.
När den stora utvandringen från Sverige till Nordamerika tog fart fick landet åter ortsnamn med olika former av Sweden, såsom New Sweden, West Sweden eller rätt och slätt Sweden. I Pennsylvania finns Sweden Township, en mindre landsortskommun som
i dag har omkring 850 invånare. Wisconsin ståtar med West Sweden och New York med staden Sweden. Dit kom de första immigranterna redan före 1806 och staden grundades 1814. I Texas grundades New Sweden av en grupp nybyggare som huvudsakligen kom från Småland.
Minnesota
Minnesota var den amerikanska delstat som lockade flest svenskar under den stora utvandringen och år 1910 utgjordes nära 13 procent av alla i Minnesota av svensk-amerikansk befolkning. Inte undra på att delstaten har flest svenskklingande ortsnamn. Här finns Mora, Ronneby, Malung och Almelund, liksom Malmo, Upsala, Kalmar och Borgholm.
Nordost om Minneapolis/St Paul ligger orten Lindstrom, centrum i det område där delar av Vilhelm Mobergs utvandrarsvit utspelar sig. I boken kallas det sjörika området Ki Chi Saga – i verkligheten heter området Chisago Lakes.
Lindstrom är uppkallad efter Daniel Lindström (1825–1904), som kom från Hassela i Hälsingland. Han anlände till trakten runt år 1850, vid samma tid som Vilhelm Mobergs utvandrare. Att det här är klassiska svenskbygder märks också i stadens centrum, där Karl-Oskar och Kristina står staty.
Svenskbygderna i Maine
Den svenska utvandringen gick förstås till fler delstater än Minnesota. En av de delstater som aktivt rekryterade svenskar för att bygga nya kolonier var…
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden nedan för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök något från arkivet härifrån.
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!