Brukskontoret i nationalromantisk stil byggdes i slutet av 1910-talet.
Sverigs industri föddes i Forsvik
Dela på Facebook

I 600 år har strömmen i Forsvik givit kraft åt en lång rad verksamheter och lagt grunden till Sveriges första industrisamhälle. De sista delarna av bruket lades ner 1999 och i dag är området ett levande bruksmuseum.

En gång fanns där kvarnar, sågar, en smedja, ett gjuteri och verkstäder av olika slag. Man har malt säd, sågat bräder, och tillverkat jordbruks- och hushållsprodukter, motorer, gaslyktor, pappersmassa, truckar och båtar och mycket mer.

Munkar, valloner, smeder, gjutare och ingenjörer har satt sina spår på bruket. Och även om maskinerna stannade för gott 1999 så finns industrimiljön kvar i form av ett levande industrimuseum. Här möter besökaren en bruksmiljö med unika byggnader och utställningar som berättar om livet
i Forsvik, som ligger vid sjön Vikens utlopp i Vättern cirka tio kilometer från Karlsborg. 

1410 skänkte en Cecilia Jonsdotter Roos sin gård Forsvik till Vadstena kloster. Då fanns där en mjölkvarn, som drivits med vattenkraft i ett par hundra år. 

Klostret byggde nya kvarnar, som gjorde det möjligt att starta en smedja och en såg. Forsvik blev därmed Sveriges första industrisamhälle och kan utan överdrift kallas den svenska industrins vagga.

Till en början producerade kvarnen och sågen byggnadsmaterial, sågade bräder, till Vadstena kloster, som var den förmögnaste institutionen i landet. Men i och med reformationen tog kungamakten över den katolska kyrkans egendomar och Forsviks bruk övergick till att producera material åt kungliga byggnader, som till exempel Vadstena slott.

Kvinnlig brukspatron

På 1500-talet inleddes en ny era – järnbrukstiden. Bruksherren Anton von Boij anlade ett stångjärnsverk i Forsvik och stångjärnet fraktades med båt från Vänern till främst Göteborg. 

1720 övertogs bruket av Sebastian Tham, som avled redan efter nio år. Då blev hans änka Elisabet Cronström brukspatron, 41 år gammal och mor till tio barn. I 40 år styrde hon bruket med både styrka och klokhet. Hon startade en skola, byggde arbetarbostäder och var både målinriktad och modern.

Elisabet Cronström var aktiv på bruket tills hon var över 80 år och Forsvik var kvar i familjens ägo till 1848. En senare ägare, Wilhelm Palmaer, grundade med tiden flera nya verksamheter och 1904 blev bruket aktiebolag.

Månade om smederna

Personalstyrkan var ganska liten före det industriella genombrottet på 1800-talet. De viktigaste arbetarna var smederna, och ledningen månade särskilt om deras arbetsförhållanden. Redan 1766 beslöts att de skulle ha bostäder med kamin, visthusbod och fähus plus foder för två kor. En arbetarbostad för flera smedfamiljer, kallad Tvåan, finns fortfarande kvar liksom mjölnarbostaden, och de är Forsviks äldsta byggnader. 

I mitten av 1800-talet behövdes fler arbetare och då byggdes ytterligare två bostadslängor, Ettan och Trean, som vardera innehöll fyra enrumslägenheter och 19 rum med spis. 

Ettan används numera som vandrarhem med trivsamma lägenheter, där köken har kvar både järnspisar och gammal köksinredning. Alla hus utom Ettan är i dag privatbostäder, och till det yttre är de i stort sett oförändrade. Mjölnarbostaden byggdes ursprungligen som bostad åt smeder men användes också vid kontroll av kött, som såldes på brukets torg. Där fanns också en matservering, som i mitten av 1900-talet drevs av en kvinna kallad ”Mat-Ada”. Även i dag finns där ett kafé, uppkallat efter Ada.

Drabbades av kolera

Forsvik var redan tidigt ett riktigt samhälle, där både män och kvinnor var lönearbetare, även om de fick hålla egna grisar och höns. Tidigt fanns affärer, skola och missionshus, och under 1800-talets senare hälft blommade föreningslivet. 

Invånarna hade ett förhållandevis gott liv. Men 1866 drabbades Forsvik av den fruktade koleran. 155 personer – hälften av befolkningen – insjuknade och 34 av dem dog. De avlidna fraktades till sockenkyrkogården
i kistor som tillverkades på bruket. Men begravningsplatsen räckte inte till och två veckor efter det första dödsfallet invigdes en kolerakyrkogård på Forsviks sandhed, där 20 anställda begravdes. 

Besökare i Forsvik kan i dag besöka de olika byggnaderna, med guide eller på egen hand. Kvarnen, som byggdes 1807, är fortfarande i bruk, och på sommaren mals vete och råg där till försäljning. 

Kalorifären som användes som värmekälla då man torkade pappersmassa är den enda i sitt slag som finns kvar i Sverige.
I närheten ligger Elektricitetshuset, som visar elektricitetens utveckling. Bland annat finns ett ”ljusbad” – en låda där man satt omgiven av tända glödlampor. Varför den användes och om den fungerade som tänkt är dock okänt. 

Hjulångare

Man bör ha gott om tid för att hinna se hela anläggningen och inte missa att se filmen om hjulångaren Erik Nordevall, som gick i trafik på Göta kanal och förliste i Vättern 1856, lastad med brännvin. Såväl besättning, passagerare och last räddades men fartyget gick till botten och glömdes bort – ända tills två amatördykare hittade den 1980. På båtvarvet i Forsvik började man bygga en replik av det nära 30 meter långa fartyget 1995.

Det fick namnet Erik Nordevall II och gjorde sin jungfrutur på Vättern 2011. Hjulångaren användes som utflyktsfartyg vid Forsvik fram till 2020 men har numera sin hemmahamn
i Norrqvarn vid Göta kanal. 

1977 gick gjuteriets största kund, Eriksbergs varv i Göteborg, i konkurs och bruket tvingades lägga ner. Sågverket drevs dock ända fram till 1999. Bruksområdet förföll efterhand men är numera renoverat tack vare stiftelsen Forsviks Industriminnen. I dag är Forsvik, som ligger i anslutning till Göta kanals högsta sluss, ett av landets finaste industriminnen och ett populärt utflyktsmål.

Agneta Tjäder 

Bagerskor i arbete på 1920-talet.
De gamla arbetarbostäderna Ettan, Tvåan och Trean. Närmast i bild till höger är Ettan som i dag är ett vandrarhem.
Vill du läsa den här artikeln i sin helhet och samtidigt få tillgång till många andra intressanta artiklar, matrecept, pyssel, följetonger med mera? Klicka på bilden för att ladda ner hela numret som e-tidning eller sök efter ett annat nummer härifrån.

Nyfiken på Kvällsstunden?

Passa på att utnyttja vårt fina prova-på-erbjudande! Du får fyra nummer – för bara 95 SEK! (Avser papperstidningen)
Passa på!

Ett fin-fint erbjudande

Telefon: 021-19 04 15

Mejla kundtjänst: Klicka här

Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.

5/5

Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!

Thage Davidsson
Thage Davidsson
19:13 04 Sep 24
Bra blandning av nytt och gammalt
Korsorden väl lätta
Matmamman
Matmamman
06:15 04 Jul 24
Klassisk veckotidning som värnar kulturarvet och som... uppmärksammar sådant som de flesta andra veckotidningar missar. I Kvällsstunden kan du läsa om det mesta!läs mer
Irja Carlsson
Irja Carlsson
14:29 11 Feb 24
Blandat innehåll -- något för alla. Hög kvalité på... artiklarna, kan läsas flera gånger!!!läs mer
Bo Eriksson
Bo Eriksson
11:17 08 Feb 24
Intressant läsning, helst om gamla tider!.
BarbrosPerenner&Träd
BarbrosPerenner&Träd
18:32 16 May 23
Mycket läsvärd, intressanta artiklar. Rekommenderas varmt.
Rose-marie Nilsson
Rose-marie Nilsson
18:14 04 Jan 23
En av de få utgivningar som går i tionde-arv och läses av... alla dessa arvingar/ Leifläs mer
Svante Uller
Svante Uller
22:21 21 Sep 22
En trevlig läsning med ofta ny information i varje nummer.
Thomas Finnberg
Thomas Finnberg
13:46 23 Mar 22
Bra,intressant läsning,fina bilder, brett utbud och... trevliga romaner. korsorden.läs mer
Pia Müller
Pia Müller
12:08 02 Jan 22
Tidning som handlar om lite av varje. En tidning med ofta... intressanta reportage som gör en på gott humör.läs mer
Marie-Louice Börjesson
Marie-Louice Börjesson
13:11 07 Mar 21
Bra reportage som sträcker sig inom alla kategorier.
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.
läs mer
Britt Gustafsson
Britt Gustafsson
17:46 10 Nov 20
Den innehåller mycket intressanta reportage
Ulf Löfström
Ulf Löfström
22:34 22 Oct 20
En bra tidning, sprider inte lögner som kvällstidningarna,... berättar fina historier o reportage om det som hänt.läs mer
Nils Dahlgren
Nils Dahlgren
15:25 21 Oct 20
I stort sett allting, utom en del gnällspikar på... "insändarsidorna"! En utomordentligt bra tidning. Intressant, underhållande, bildande!😊😃läs mer
Janne Ek
Janne Ek
07:33 22 Sep 20
Bra och intressant läsning, allmänbildande
Alf Ahlstedt
Alf Ahlstedt
07:14 08 May 20
Staffan Kvist
Staffan Kvist
13:17 02 Apr 20
Att läsa reportagen är så spännande
Inga-Lisa Gustavsson
Inga-Lisa Gustavsson
18:53 16 Jan 20
Många fina reportage om olika orter i Sverige, dessutom... gammaldags romaner och noveller.läs mer
Inga-Britt IB Gustafsson
Inga-Britt IB Gustafsson
15:50 04 Nov 19
Intressanta artiklar, både historiska och i realtid.... Rogivande, avstressande läsning. Gillar den lite gammeldags känslan, både namnet och typsnittet känns trevligt. Har fått vänner att både prova tidningen och bli prenumeranter 🙂läs mer
Bertil Berg
Bertil Berg
08:29 06 Oct 19
Bra reportage, blandat historiskt & nutid
Rune Ljungströmmer
Rune Ljungströmmer
17:05 10 Jul 19
Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen... dessutom😍läs mer
Sune Hedström
Sune Hedström
07:17 01 May 19
Reportage om intressanta personer från förr.
The Porsche 924 driver
The Porsche 924 driver
10:55 27 Apr 19
Jätte bra tidning
Gun-Britt Wittgren
Gun-Britt Wittgren
13:45 09 Apr 19
Mycket att läsa både dåtid och nutid
Kent Eriksson
Kent Eriksson
20:06 04 Apr 19
En allmänbildande tidning med intressanta artiklar om vår... historia, kultur, natur och nöjesprofiler. Finurliga korsord och lärorika teman om våra landskap. Alltid överraskande texter. Lär känna Sverige, läs Kvällsstunden. Skönt befriat från kändistrams, latte-eufori och hälsofrälsning 😎läs mer
Jonny Lundström
Jonny Lundström
19:20 31 Mar 19
Tycker att mycket är bra med Kvällsstunden. Främst Noveller... och "Läsarnas egna berättelser" Även kul att läsa om Skådespelare och artister. Korsordet är bra. Helt enkelt en mångsidig tidning.läs mer
John Tjörngren
John Tjörngren
17:02 23 Feb 19
Många intressanta artiklar !
Conny Herbertsson
Conny Herbertsson
16:01 15 Jan 19
Mycket innehållsrik,läsvärd i högsta grad.
Sölve Dahlberg
Sölve Dahlberg
20:56 08 Dec 18
Jag trivs med Kvällstunden.Det är blandat i den.För var och... en.läs mer
Lasseman Svensson
Lasseman Svensson
20:09 15 Oct 18
Jag är 67 år inne på mitt snart 68:tionde år och är inte... allt för gammalmodig, jag gillar Kvällsstunden och finner ro i att bläddra i denna tidning.
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.
läs mer
Christina Ögrim
Christina Ögrim
13:42 16 May 18
ETT STORT JUBILEUMSGRATTIS till Kvällsstunden 80 år!
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNOR
läs mer
Kenneth Falk
Kenneth Falk
15:45 24 Apr 18
Några tycker att tidningens framtoning är gammalmodig, jag... tycker det är en styrka. Att i denna digitaliserade värld få hålla i en papperstidning som påminner om tidningarna som fanns när jag växte upp är en lisa för själen, för även om man hänger med något så när i det moderna mediabruset så känner man sig ganska vilsen ibland. Så snälla, vik inte av från Era traditioner. Dessutom gillar jag den redaktionella texten och dess innehållläs mer
Ingrid Sjödin-Lindström
Ingrid Sjödin-Lindström
13:34 18 Feb 18
Mysig tidning, gillar Sverige-resan; vad finns i våra olika... landskap.
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.
läs mer
Birgitta Nilsson
Birgitta Nilsson
10:55 15 Feb 18
Jag ser fram mot att få denna tidning varje vecka.Den är så... befriande fri från skvaller och har istället intressanta artiklar om allt mellan himmel och jord.Fakta om nöjesprofiler från förr och nu, natur,geografi och läsarnas egna bidrag i form av foton,noveller och minnen.m.m..Att det finns en så här religiöst och politiskt oberoende tidning med fakta och underhållning i lätt tillgängligt format tycker jag är unikt.Personligen är jag också road av hjärngympan korsorden ger;-)läs mer
Ann Christine Eriksson
Ann Christine Eriksson
13:03 14 Feb 18
En mycket bra tidning!
Ronny W-vik
Ronny W-vik
08:28 18 Jan 18
Undebar tidning är 33 år men tycker den är intressant
Ingrid Eriksson
Ingrid Eriksson
10:04 01 Dec 17
Har haft den för flera år sen ..tycker jättemycket om denna... härliga tidning..lite nostalgi i den sååå Härligt!!!läs mer
Christina Lind
Christina Lind
09:33 12 Oct 17
Verkligen ett guldkorn. Mycket spännande och intressant... läsning blandat med recept och korsord!läs mer
Bodil Widén
Bodil Widén
16:51 02 Oct 17
Anitha Säll
Anitha Säll
14:46 28 Apr 16
More Reviews
js_loader
Dela Kvällsstunden!

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

radioRV7

Du är på väg att logga ut.
Vill du fortsätta?

Just nu har du inga aktiva prenumerationer på E-TIDNINGEN eller TALTIDNINGEN.
Välj ett alternativ nedan för att köpa och aktivera önskad digital prenumeration av Kvällsstunden.

Saknar du ett webbkonto? Du skapar enkelt ett kostnadsfritt konto härifrån.