Rekord-Magasinet var alla grabbars tidning på 1940-, 1950- och 1960-talen. Vi är många män som läser Kvällsstunden i dag som minns vår ungdoms favorittidning.
Du behöver vara inloggad för att kunna se denna artikel.
Logga in, eller skapa ett 100% kostnadsfritt webbkonto på Kvällsstunden så får du tillgång till denna och alla andra utvalda artiklar samt exklusivt material som endast finns på kvallsstunden.se.
Jag var bara 8–9 år gammal när jag stiftade bekantskap med Rekord-Magasinet hos en jämnårig kompis som hade en äldre bror. När han inte var hemma brukade jag besöka hans rum och läsa den spännande tidningen som hade texter och bilder av mina idrottsidoler som Ingemar Johansson, Dan Waern, Sixten Jernberg, Gunnar Gren och Sven ”Tumba” Johansson.
Jag minns hur jag tjatade på mina föräldrar för att få prenumerera på tidningen men de tyckte jag var för ung då det var alltför många ”hemska” äventyrs- och krigsberättelser i den. Men när jag fyllde tio år fick jag ändå ett abonnemang på tidningen i födelsedagspresent. Sedan hade jag tidningen ända tills den lades ner.
Jag läste få böcker men läsningen av Rekord-Magasinet gjorde mig till en bra läsare och jag fick beröm av läraren för att jag läste så mycket. Dessutom lärde jag mig mycket historia och fick kunskaper om världen som inte skolan lärde ut. Höjden av lycka var när tidningen hade bild på mitt favoritlag i fotboll, GIF Sundsvall. Samlarbilden längst bak i tidningen var mycket viktig för den som gillade lagsport.
Ahlqvist sökte äventyret
Det var Edwin Ahlqvist från Göteborg som låg bakom tidningen Rekord-Magasinet. Som 22-åring hade han 1920 mönstrat på passagerarfartyget Kungsholm som kock för att kunna komma till USA. Han sökte äventyret och liftade runt landet och jobbade med allt från skogshuggning till att vara boxningstränare. Och det var med just boxningen som hans framgångar skulle komma.
Edvin som kallades the ”The Swede” höll på med boxning och kunde själv ha blivit en duktig proffsboxare då han var en tuffing som slog hårt. Men han träffade den svenske tungviktsboxaren Harry Persson i USA som hade slagit sig fram från arbetslös stensättare till skandinavisk tungviktschampion. Harry behövde någon som hjälpte honom när han proffsboxade och Edwin blev hans promotor under några år i USA.
Väl hemma i Göteborg kom Edwin att anordna boxningsmatcher och blev på hösten 1952 manager för den lovande tungviktsboxaren Ingemar Johansson. Vid sidan av boxningen var Edwin Ahlqvist en mångsysslare som bland annat skrev om boxning och boxare, Knockoutkungen från 1944 blev en populär bok. Men satsningen på tidningen Rekord-Magasinet i december 1942 skulle bli synonymt med hans namn.
Tryckte på prov
Edwin Ahlqvist hade i USA blivit imponerad av deras fräcka tidningsmagasin. Det var något som saknades i vårt land. En tidning för grabbar med sport och äventyr med mycket bilder samt tecknade färggranna omslag skulle kunna bli en succé tänkte Edwin. För någon sådan tidning fanns inte. Riktigt säker var han inte men hösten 1942 hade han fått ihop nog kapital för att kunna trycka Rekord-Magasinet på prov. ”Jag var nervös som en premiärskådespelare och såg redan för mitt inre enorma buntar med returexemplar och anade konkurs och kronofogden på dörrlåset”, sade Edwin senare i en intervju.
Tidningen gavs ut den 1 december med en upplaga på 30 000 exemplar. Tidningen gjorde succé bland unga killar och redan nästa nummer trycktes i den dubbla upplagan. Rekord-Magasinet kom ut varje vecka och ökade ständigt sin upplaga och i slutet av 1950-talet låg upplagan på 300 000. Dess blandning av sport, reportage och noveller med inslag från utlandet attraherade läsaren.
Hittade unga skribenter
Edwin Ahlqvist skrev mycket själv under signaturen ”Crusher” men han var också skicklig på att hitta unga skribenter som Bengt Nilsson, senare känd som Bengt Bedrup och tecknaren Börje Dorch som ritade och skrev om fräcka idrottspersonligheter.
Allra viktigast i tidningen var det färggranna omslaget som nya unga tecknare gjorde. Främst beundrades omslagen av Thord Lindgren som var en omslagsmästare i idrott och äventyr under tidningens storhetstid.
Som ung läsare insåg man då inte att Edwin Ahlqvist ville uppfostra läsaren och att kamratanda och ärlighet var viktigt för honom. Han sade: ”Man ska våga säga vad man tycker och stå för sina åsikter”.
Tog avstånd mot nazism
Under 1940-talet var tidningen tydlig med att ta avstånd från nazismen. Den populära serien om bonden Per Stigman som kämpade mot den tyske kungen Albrekt av Mecklenburg var ett sådant inslag. Det var ett slags ungdomsvariant av Vilhelm Mobergs bok Rid i natt.
För den som ville läsa ännu mera om idrott, speciellt boxning med fokus på Ingemar Johansson, gavs magasinet All Sport ut månadsvis mellan 1945 och 1967. Rekord-Magasinet ändrade namnet 1956 till Tidningen Rekord och 1968 till Nya Rekord.
Under 1960-talet minskade intresset för tidningen som började kännas föråldrad, bland annat för dess fokus på pojkar. I konkurrensen med nya ungdomstidningar som Bildjournalen som lade fokus på musik och film med foton på dess stjärnor kunde Nya Rekord inte ta upp kampen och lades ner efter februarinumret 1968.
Edwin Ahlqvist dog den 15 juni 1984 i Göteborg.
Sven-Åke Henriksson
Nyfiken på Kvällsstunden?
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!