Pepparkakans långa väg till julen
Från dunderkur till ett måste på adventsfikat – innan pepparkakan blev synonym med julen hade den redan bakats i många århundraden…
Pepparkakor må finnas tillgängliga året om, men ändå är det lagom till december och julförberedelserna som efterfrågan på dem är som störst. Då dyker de upp i en mängd olika former – hjärtan, stjärnor, bockar och grisar – och blir ett måste på adventsfikat. Men liksom mycket annat som i dag ses som en självklarhet runt jul, har också pepparkakan sitt ursprung någon helt annanstans än bland tomtar och julstök.
Med rötter i Egypten
De ursprungliga pepparkakorna tros ha ätits redan i det gamla Egypten. Visserligen bakades de efter ett lite annat recept än de som vi i dag är vana vid – då var de helt enkelt en sorts kryddstark kaka – men historiker spårar ändå dagens pepparkaka till just dessa.
De kryddiga kakorna spreds nämligen så småningom till Europa. När de några århundraden senare bakades här användes de mest som medicin, då kryddorna i dem ansågs hjälpa mot en mängd sjukdomar och åkommor.
I dag använder vi ingen peppar i våra pepparkakor, namnet till trots. Men en gång i tiden var det verkligen en viktig ingrediens, och den användes rikligt av dem som hade råd. Man trodde, bland annat, att kryddan bidrog till bättre syn och botade diaréer. Tillsammans med ingefäran som förbättrade matsmältningen och motverkade snuva, nejlikan som värmde kalla fötter, och kanel som verkade febernersättande, var pepparkakan en riktig dunderkur. Och när människor kände sig friskare blev de också gladare – och i förlängningen kanske snällare.
Under 1400-talet blev självaste kung Hans ordinerad pepparkakor mot sin nedstämdhet, sitt dåliga humör och sin tröga mage. Stora lass pepparkakor skickades ut till hans slott, med dokumenterat gott resultat. Och kanske var det i samma veva som myten om att pepparkakor gör folk snällare verkligen tog form.
In i svenska julfirandet
Pepparkakan tros ha kommit till Sverige från Tyskland någon gång runt 1400-talet. Den var med andra ord en relativt ny produkt här i Norden då kung Hans ordinerades att äta den.
Kakorna finns omskrivna redan år 1444, då nunnorna i Vadstena ska ha bakat dem. I en skriven stadga står att nunnorna inte fick lov att ge bort sin matranson till människor utanför klostret, och i denna matranson nämns bland annat just pepparkakor.
Men några recept är svårare att hitta. Det äldsta nedskrivna receptet tros vara det av Cajsa Warg, från hennes berömda kokbok som gavs ut 1755. Hennes recept gav hela fem kilo deg och innehöll bland annat muskotblomma och paradiskorn, som då fungerade som en ersättning för de som inte hade råd med peppar.
För peppar var länge en exklusiv krydda, och den äkta pepparkakan bakades bara hos de rikare familjerna.
Först i mitten av 1800-talet hade peppar blivit så billigt att också gemene man kunde använda den, men runt samma tid hade kryddan ändå börjat uteslutas från pepparkakorna.
Det var alltså inte bara det sjunkade priset på kryddor som gjorde att människor började baka pepparkakor i stora lass under 1800-talet.
Men under den här tiden blev också andra varor billigare. Priset på socker sjönk och tillgången på bland annat vetemjöl ökade.
Alla dessa faktorer bidrog tillsammans till att människor i allmänhet hade råd och möjlighet att baka mer.
Julen har länge varit en tid för fest och överflöd, men under 1800-talet fick fler än tidigare möjlighet att delta. Nya fantasifulla sätt att arbeta med pepparkakorna bidrog kanske också till baklusten.
I Tyskland började man bygga pepparkakshus, och många historiker menar att inspirationen till dem kom från bröderna Grimms berättelse om Hans och Greta och häxans ätbara hus. Den gavs ut 1812 och blev snabbt populär runtom i Europa.
Förutom att bygga ihop kakor till hus utformade man nya metallformar för att stansa ut sina kakor – alltså samma tillvägagångssätt som vi använder oss av i dag. Dessförinnan skars kakorna ut på fri hand, eller efter en mall av trä eller papper.
Inga sura miner
I omkring 150 år har alltså pepparkakan bakats som vi bakar den i dag. Och om man inte har tid eller lust att röra ihop degen själv kan man ju alltid köpa en färdig deg – som började säljas i svenska affärer under 1900-talet.
Medan receptet och utformningen på pepparkakorna har utvecklats genom åren, lever talesättet att kakorna gör människor snälla vidare. Genom åren har det plockats upp och använts som ett slags försäljningsargument för bagerier runt om i landet. I en reklam från 1950-talet för det numera nedlagda Pricks bageri hette det till exempel att ”snäll utan smäll blir varenda grabb som äter Pricks goda pepparkakor”. Sura miner skulle försvinna med hjälp av pepparkakor till frukostfilen!
I samma spår går företag som Nyåkers, som beskriver sig som ”världens snällaste företag”. De har bakat och sålt pepparkakor med framgång i flera decennier.
Dess grundare, bröderna Bengt och John Åström, kom från en stor jordbrukarfamilj i Nyåkersbygden i Västerbotten. De skickades iväg för att läras upp till bagare, och kom så småningom tillbaka till hembyn för att starta ett café som så småningom utvecklades till Nyåkers pepparkakor.
Bröderna Åström kompletterade försäljningen i caféet med en brödbil som levererade kakor och bröd direkt hem till konsumenterna. Pepparkakor började de baka på förfrågan från just konsumenterna – och de blev snabbt en stor succé.
Och kärleken för de små kakorna tycks aldrig ta slut. I dag har de till och med en helt egen dag, instiftad av Annas Pepparkakor – sedan år 1996 kallas den 9 december för just pepparkakans dag.
Helena Nilsson
Mest besökta
Telefon: 021-19 04 15
Mejla kundtjänst: Klicka här
Post:
Kvällsstunden
Klockartorpsgatan 14
723 44 Västerås
Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Agnetha Brolin. Alla kontaktuppgifter till redaktionen hittar du här.
Om du har en minut över så skulle vi verkligen uppskatta om du ville lämna ett omdöme om Tidningen Kvällsstunden på vår facebook eller Google. Klicka bara på någon av knapparna nedan.Tack!
Ur... historisk synpunkt, Fantastisk.
Inga lögner bara fakta.
Man blir harmonisk bara av att veta att den återkommer 1 ggr/vecka! ❤️
Tack även för era klurigheter såsom bl.a korsorden.läs mer
Som sagt det är trevligt att bläddra i en riktig tidning i denna digitaliserade värld.läs mer
Jag... förstår verkligen varför ni finns kvar efter 80 år.
Det är en tidning som jag läser med förtjusning och förväntan. Tittar ivrigt och längtansfullt efter brevbäraren varje tisdag.
Älskar er traditionella och lättlästa layout. Modernisera för allt i världen ingenting! Njutningen av att läsa en äkta papperstidning i behändigt format - HELT UTAN ANNONSER - är ovärderlig.
Era artiklar och reportage är alltid intressanta och läsvärda. Många gånger om celebriteter från förr i tiden, och som verkligen behöver dras fram ur glömskan. Det blir för mig en nostalgitripp down the memory lane.
Er digitala service gör det enkelt, bekvämt - och gratis - att lämna tävlingssvar. Sedan är det bara att ivrigt invänta lottvinsterna. Dessutom är det perfekt storlek på korsordsrutorna, så texten blir lättläst för en starropererad.
Nu i vecka 20 har Kvällsstunden dessutom förärat mig med en helsida om "Rännstensungen från Götgatan 83". Det har gjort mig alldeles varm om hjärtat och oerhört stolt och glad. Då kan jag inte göra annat än att ge Kvällsstunden
FEM SKINANDE GULDSTJÄRNORläs mer
Gunillas kök och stök, bra maträtter och bak, inte så komplicerade.
Lagom svåra korsord och finurliga Naturfrågor.
Sport, nöjes m fl profiler som blir roliga att minnas.
Hela tidningen läsvärd.
Hälsar Ingrid i Västerbotten.läs mer
Nyhetsbrevet
Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?
Prenumerera på nyhetsbrevet!
När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.
Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!