Andningsballongen, eller Rubens blåsa, har räddat livet på oräkneliga patienter. På den infällda bilden ses upphovsmannen själv, Henning Ruben.
Ballongen som räddat många liv
Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

En lika enkel som genialisk uppfinning, som räddat oräkneliga liv. Det handlar om andningsballongen, eller Rubens blåsa.

 

Nästan dagligen i nyhetssändningarna ser vi Rubens andningsblåsa vara i bruk, när ”Läkare utan gränser” och annan sjukvårdspersonal gör heroiska insatser när de försöker rädda livet på medvetslösa och lemlästade människor. Fortfarande ger denna enkla uppfinning vuxna och barn en extra chans att överleva.

Henning Ruben föddes den 20 juli 1914 i en judisk familj i Köpenhamn och tidigt visade det sig att han var mycket intelligent och hade toppbetyg i de flesta ämnen i skolan. Senare under studietiden var han dessutom professionell dansare i tangol. Men han åkte också land och rike runt som illusionist och sångare. Samtidigt som han höll på med fäktning och 1939 tog han bronsmedalj vid de EM i Monaco.

 Henning Ruben var på många sätt en enastående man. Medan han höll på med alla sina entertainerjobb läste han till tandläkare och som 24-åring tog han 1938 sin examen. 

Ett år senare bröt andra världskriget ut och Danmark blev ockuperad av tyskarna i april 1940, då anmälde han sig som motståndsman. När sedan den danska regeringen blev avsatt av tyskarna i augusti 1943 och nazisterna började arrestera judar kände han sig tvingad att fly landet. I en rank fiskebåt blev han och hans fru förda tvärs över Öresund, till en betydligt tryggare tillvaro i Sverige.

 

Patent 1953

I Stockholm öppnade han en tandläkarmottagning, men anslöt sig också till en utbildningsanläggning för danska motståndmän. Där utbildades i största hemlighet danska officerare, som var tänkta att sättas in i krigsslutet för att bokstavligen kasta ut tyskarna ur Danmark. Dessbättre visade det sig att tyskarna gav sig iväg frivilligt utan kamp i maj 1945.

Då återvände han och återupptog sina medicinstudier, och drygt ett år senare tog Ruben sin läkarexamen. Men han hade länge haft en önskan att bli narkosläkare och återvände till Sverige och studerade vidare under två år.

Respiratorn var redan uppfunnen, men han insåg att det behövdes ytterligare ett hjälpmedel, som kunde bistå den skadade personen på olycksplatsen, men även när patienten förflyttades i ambulansen och fram till lasarettets akutintag, där det fanns adekvat hjälp att få.

I flera år gick han och klurade på en sådan manick. En enkel andningshjälp som skulle vara okomplicerad och inte vara i behov av elektricitet eller annan konstlad hjälp. Samt kunna skötas av endast en person. 

Några år senare hade han löst problemet och 1953 erhöll han ett godkänt patent på sin uppfinning, Rubens Blåsa – en andningsballong för hjärt- och lungräddning, där en mask placerades över patientens näsa och mun, samtidigt som ballongen trycktes ihop med jämna och metodiska mellanrum för att underlätta andningen.

 

Miljontals exemplar

Eftersom andningsballongen ansågs enkel att använda samt trygg och säker, men också fungerade under mycket primitiva och svåra förhållanden, fick den snabbt en stor spridning.

Andningsballongen fungerar dessutom utan användning av oxygen, (syre). Men ansikts-masken var förberedd och konstruerad så en slang enkelt kunde anslutas om denna gas fanns tillgänglig. 

Snart insåg han att det även behövdes en träningsdocka för återupplivning och konstruerade därför en sådan 1960, för övrigt den första i världen. Han har dessutom skrivit flertalet böcker i ämnet och 1975 utnämndes han till professor i anestesi vid Köpenhamns universitethospital och har därefter mottagit mängder med priser för sitt idoga arbete. 

Rubens Blåsa har tillverkats i miljontals exemplar och har räddat oräkneliga liv genom de mer än 60 år den varit i bruk och gör så fortfarande. Den tillverkas än i dag och i sitt enklaste utförande kan den införskaffas på nätet för under 300 kronor.

Henning Moritz Ruben avled den 4 december 2004 i Köpenhamn och blev 90 år gammal.

 

Arne E Due 

Dela på facebook
Dela på Facebook
Dela på email
Skicka som e-post

Nyhetsbrevet

Vill du ha information, erbjudanden och rabatter från Kvällsstunden?

Prenumerera på nyhetsbrevet!

När du registrerar dig på Nyhetsbrevet samtycker du till att få exempelvis erbjudanden, rabatter och allmän information från Kvällsstunden via e-post. Du kan när som helst säga ifrån din prenumeration på nyhetsbrevet om du inte längre vill ha det.

Kontakta oss

Telefon:
021-19 04 15

 

Mejl: Klicka här

 

Post:
Kvällsstunden
Box 1080
721 27 Västerås

Kvällsstunden och kvallsstunden.se ägs och ges ut av Tidningshuset Kvällsstunden AB. Ansvarig utgivare: Kalle Östgren. Mer information om Kvällsstunden hittar du här.

Följ oss på Facebook

 • Kvällsstunden
  5.0
  drivs av Facebook
  Bertil Berg
  Bertil Berg
  2019-10-06T08:29:07+0000
  Bra reportage, blandat historiskt & nutid
  Rita Faith
  Rita Faith
  2019-07-31T00:17:15+0000
  Man slipper skvaller Flera intressanta artiklar Trevlig , mysig tidning
  Michael Funke
  Michael Funke
  2019-07-16T20:41:04+0000
  Vilsamt att läsa, väldigt avkopplande.
  Rune Ljungströmmer
  Rune Ljungströmmer
  2019-07-10T17:05:05+0000
  Mycket läsning för mycket lite pengar, delar med grannen dessutom😍
 • Radio Viking (sponsrad)

  Lyssna på Radio Viking här! Klicka på radion för att starta!

  radioRV7